kistik fibrozisli olgularda pulmoner rehabilitasyonun solunum fonksiyonları ve yaşam kalitesine etkisi
Effects of pulmonary rehabilitation on pulmonary functions and quality of life in subjects with cystic fibrosis
- Tez No: 193712
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLŞAD SİNDEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kistik Fibrozis, pulmoner rehabilitasyon, yaşam kalitesi, solunumfonksiyonları
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZETncesu Ç. Kistik Fibrozis'li Olgularda Pulmoner Rehabilitasyonun Solunum Fonksiyonları veYaşam Kalitesi Üzerine Etkisi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavive Rehabilitasyon, Yüksek Lisans Tezi, stanbul 2006.Bu çalışmamızda Kistik Fibrozis (KF)'li hastalarda fizyoterapist gözetiminde ve ev programıolarak uygulanan pulmoner rehabilitasyon programlarının solunum fonksiyonları ve yaşamkalitesi üzerine etkisini incelemek ve gruplar arası sonuçları karşılaştırmak amaçlanmıştır.KF'li 38 hasta etik kurulu onayı ile 12 haftalık pulmoner rehabilitasyon programına alındı.Hastalar kontrol ve çalışma grubu olmak üzere iki ayrı gruba ayrıldılar. 16 hasta (yaşortalaması 9,31±1,81 yıl) çalışma grubu olarak fizyoterapist gözetiminde, 22 hasta (yaşortalaması 8,63±2,21 yıl) kontrol grubu olarak ev programı verilerek çalışmaya alındı.Hastalar tedavinin başında ve sonunda 6 Dakika Yürüme Testi (6 DYT), modifiye borgdispne skalası, Solunum Fonksiyon Testi (SFT) ve ?Health-related Quality of Life CysticFibrosis Questionnaire? ile yaşam kalitesi değerlendirildi. ?Independent Samples t-test? ve?Mann Whitney U? testi grupların benzerliğini görmek, ?Wilcoxon Signed-Rank? testi tedaviöncesi ve sonrası sonuçları karşılaştırmak, ?Mann- Whitney U? testi gruplar arasındabaşlangıç ve 12.hafta arasında kazanılan değişimleri değerlendirmek için kullanıldı. Gruplararası, SFT parametreleri incelediğinde çalışma grubunda anlamlı ilerleme kaydedilirken(p0,05). Altı dakika yürümemesafeleri açısından her iki grupta anlamlı derecede ilerleme görüldü (p0,05). Borg dispne değerlerinde anlamlı iyileşme görülmedi vegruplar arası anlamlılık kaydedilmedi. Yaşam Kalitesi Anketi'nden elde edilen değerlere göreçalışma grubunda, fiziksel durum ve tedavi sorumluluğunda anlamlı bir artış (p0,05). Bu sonuçlara göre; KF hastalığında pulmonerrehabilitasyon hastaların solunum fonksiyon test parametrelerini ve yaşam kalitesini olumluyönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIncesu C. Effects of Pulmonary Rehabilitation on Pulmonary Functions and Quality of Life inSubjects with Cystic Fibrosis. Istanbul University, Institute of Health Science, PhysicalTherapy and Rehabilitation, Master of Science Thesis, Istanbul 2006.By this study we intended to examine the effects pulmonary rehabilitation on pulmonaryfunctions and quality of life in patients with Cystic Fibrosis (CF) and to determine if there is adifference between a physiotherapist (PT)-supervised program in a rehabilitation unit and aself-supervised home exercise program by patient?s parents or care giver. 38 patients with CFwere allocated for 12 weeks study by approval of ethic committee. Patients were separatedinto two groups. 16 patients (mean age 9.31±1.81 year) were included to study group underPT supervision, 22 patients (mean age 8.63 ± 2.21 year) were included to control group bygiving them home program. Quality of life was evaluated by ?Health-related Quality of LifeCystic Fibrosis Questionnaire? and 6 Minute Walk Test (6MWT), Modified Borg DyspneaScale and pulmonary function tests (PFT) were performed at baseline and at the end of thestudy. ?Independent Samples t-test? and ?Mann Whitney U? tests were used to determinehomogeneity of the groups, ?Wilcoxon Signed-Rank? test was used to compare pre and posttreatment results. ?Mann- Whitney U? test was performed to investigate differences of gainedafter treatment changes between groups. When PFT parameters were evaluated, there wassignificant improvements in study group (p0.05), andfor microrint parameters there was no significant change in both groups. There was significantimprovement in 6 MWT in both groups (p0.05). There was no improvement in Borg dyspnea scores and nosignificant difference between groups (p>0.05).