Güncel post sistemlerinin farklı üst yapı restorasyonları ile birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of current post systems with different superstructure restorations
  1. Tez No: 193737
  2. Yazar: İLKER ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMİH BERKSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fiber post, Seramik post, Farklı post kor tipleri, Farklı üst yapırestorasyonları, Dinamik yükleme, Fiber posts, Ceramic posts, Different post core systems, Differentsuperstructure restorations, Dynamic loading
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZETGÜNCEL POST SİSTEMLERİNİN FARKLI ÜST YAPIRESTORASYONLARI İLE BİRLİKTE DEĞERLENDİRİLMESİİlker ARSLANEndodontik tedavi geçirmiş ve çeşitli nedenlere bağlı olarak madde kaybına uğramışdişlerin tedavisinde post-kor restorasyonları yaygın olarak kullanılmaktadır. Buçalışmamızın temel amacı konvansiyonel ve güncel estetik post sistemlerinin koryapılarıyla ve farklı kron tipleri ile birlikte biyomekanik davranışlarınınincelenmesidir.Bu çalışma için 192 adet yeni çekilmiş premolar diş kullanılmıştır. Çalışmamızdafiber post-kompozit kor, zirkonyum post-seramik kor, prefabrik post-kompozit korve döküm metal post-korlar üzerlerine yapılan kor yapı, metal destekli seramik kron,metal desteksiz seramik ve yalnızca kor yapı olarak karşılaştırılmıştır. Ayrıca fiberpost, zirkonyum post, prefabrik post, ve döküm postlar belirli miktarda maddekaybına uğramış dişlerde tek başına kompozitle restore edilerek değerlendirilmiştir(n=12). Örneklere sonuç kırılma deneyine tabi tutulmadan önce, doğal ortamıolabildiğince yansıtabilmek için bir senelik kullanımı taklit edecek şekilde dinamikyükleme uygulanmıştır. Bu testi takiben ısısal devinim ve direnç testlerigerçekleştirilmiştir.Dinamik yükleme ve ısısal devinim deneyleri sonucunda dişler üzerinde geriyedönüşümsüz herhangi bir hasar gözlenmemiştir. İstatistiksel değerlendirmelersonucunda hem metal destekli hem de metal desteksiz kron restorasyonlarının post-kor uygulamalarından sonra dişlerin kırılma dirençlerinde önemli ölçüde artışsağladığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of Current Post Systems with Different SuperstructureRestorationsİlker ARSLANPost-core restorations are commonly used for the treatment of pulpless teeth withextensive loss of structure. The purpose of this study was to investigate the fracturestrengths and biomechanical behaviour of core structures of conventional and currentaesthetic post systems in conjunction with different types of crown restorations.One hundred and ninety two freshly extracted human premolar teeth were selectedfor this study. Four different post-core systems were used to restore the teeth, whichwere fiber post-composite core, zirconium post-ceramic core, cast metal post-coreand prefabricated metal post-composite core. According to the super-structures used,samples were divided into the four sub-groups: metal-ceramic crowns, all-ceramiccrowns, restoration with a composite material and core structure alone (n=12).Before fracture strength test, all samples were subjected to dynamic loading tosimulate a one-year service in oral environment in an attempt to reflect the naturalconditions. Following the dynamic loading procedure, thermal cycle and fracturestrength tests were carried out.After the dynamic loading process and thermal cycle tests, no irreversible damagewas observed in the samples. Following the fracture strength tests the results werestatistically evaluated and it was revealed that both metal-ceramic and all-ceramiccrown restorations increased the tooth fracture resistance considerably after post-coreapplications