Az gören hastalarda binokülarite ve binokülaritenin okuma işlevi üzerine etkisi
Binocularity and the effect of binocularity on reading performance in patients with low vision
- Tez No: 193750
- Danışmanlar: PROF.DR. AYSUN İDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Az görme, az görenlere yardım, binokülarite, logMAR görme keskinliği, okuma, Binocularity, logMAR visual acuity, low vision, low vision aid, reading
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETAz Gören Hastalarda Binokülarite ve Binokülaritenin Okuma İşlevi Üzerine EtkisiBinokülarite az gören kişilerde az araştırılmış ve az ilgilenilmiş bir konudur. Az görme tanımları dahibinoküler görmeyi dışlar tarzda yapılmakta; ?iyi gören göz? dikkate alınarak tanım yapılmaktadır. Buçalışmanın amacı; az gören kişilerde bazı binoküler görme işlevlerinin monoküler işlevlerdenfarklılıklarını ve az görenlerde bazı binokülarite testlerinin yararlılığını belirlemektir. Araştırmadauzak ve yakın logMAR görme keskinliği (GK), görülebilen alan ve dakikada okunan kelime sayısınınbinoküler ve monoküler durumda farklılıkları araştırılmış; Bagolini ve Worth 4 Nokta (W4N) testi ilebinokülarite araştırılmıştır.Ankara Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Görme Engelliler Rehabilitasyon ve AraştırmaBirimi'ne müracaat eden, yaşları 14-77 (ort 29,7) olan 11 kadın 29 erkek, toplam 40 az gören olguaraştırma kapsamına alınmıştır. Araştırma kapsamına alınan kişilerde retinitis pigmentoza altı vakadaizlenmiş; beşer olguda albinizm ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu; dörder olguda ise Stargarthastalığı, akromatopsi-kon distrofisi, optik atrofi ile Leber konjenital amarozis, sık görülen hastalıklarolarak saptanmıştır. Araştırma kapsamındaki kişilerin binoküler uzak GK, monoküler uzak GK'ndenanlamlı derecede farklı bulunmuştur (p=0,04). Dakikada okunan kelime sayısı binoküler durumdamonoküler durumdan anlamlı derecede iyi (p=0,002) olarak bulunmuştur. Olguların % 50'sinde uzakGK'nin binoküler durumda monoküler durumdan daha iyi olduğu saptanmıştır. Az gören kişilerdebinokülaritenin belirlenmesinde Bagolini lenslerinin daha duyarlı, W4N testinin daha seçici olduğusaptanmıştır.Sonuç olarak araştırma grubundaki kişilerde, okuma işlevi ve uzak GK'nde binoküler durumunmonoküler durumdan daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu nedenle az gören kişilerde binoküler yardımcihazlarının öncelikli seçenek olması gerekmektedir. Az görenlerde binokülaritenin belirlenmesi için,Bagolini ve W4N testinin birlikte kullanılması gerektiğinin daha yararlı olacağı sonucuna varılmıştır
Özet (Çeviri)
SUMMARYBinocularity and the Effect of Binocularity on Reading Performance in Patients withLow VisionBinocular visual functions in patients with low vision is a neglected area in Low Vision Care. Thedefinitions of low vision mostly consider the ?better seeing eye?, not the binocular vision. Thisresearch is mainly based to determine the differences of some visual functions under monocular andbinocular conditions and to investigate the usefulness of some binocularity tests in patients with lowvision. Near and distant logMAR visual acuity, visual span and reading rate under binocular andmonocular conditions are investigated. Bagolini lenses and Worth 4 Dot test are used to investigate thebinocular status.Forty individuals with low vision, who admitted to the Low Vision Research and RehabilitationCenter of Ankara University, School of Medicine, Public Health Department were included in theresearch. Age range was 14-77 (mean 29,7) and 11 was women and 29 men. Six cases with retinitispigmentosa, five cases with albinism and age related macula degeneration, four cases with Stargart,achromatopsia- cone distrophy, optic atrophy and Leber?s amarosis were found. Binocular distantvisual acuity and binocular reading rate were statistically significantly higher than the monocularconditions (p=0,04 and p=0,002 respectively. Half of the patients were found to have a better distantvisual acuity under binocular conditions. Bagolini lenses were more sensitive and, W4D was morespecific to dedect the binocularity in cases with low vision.As a result, it is found that binocular distant visual acuity and binocular reading rate is better than themonocular visual acuity and reading rate. According to this finding the binocular low vision aidsshould be the first choice in low vision care. For determining the binocular vision in cases with lowvision, both Bagolini lenses and W4D test should be used together.