Farklı ışık kaynakları ile polimerize edilen rezin simanın fiziksel özelliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of physical properties of resin cement with different light sources
- Tez No: 193752
- Danışmanlar: PROF.DR. AYHAN GÜRBÜZ, PROF.DR. DERYA ÖZTAŞ, PROF.DR. RIZA GÜRBÜZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Fiziksel özellikler, LED ışık kaynağı, rezin siman, QTH ışıkkaynağı, LED light sources, physical properties, QTH light sources, resin cement
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
92ÖZETFarklı Işık Kaynakları ile Polimerize Edilen Rezin Simanın FizikselÖzelliklerinin DeğerlendirilmesiGünümüzde yaygın olarak kullanılmakta olan halojen ışık kaynaklarının, ampül ömürlerininsınırlı olması, filtrelerin zamanla etkinliğini yitirmesi ve ışık yoğunluğunda azalma gibidezavantajları vardır. Lambaların belli sürelerde değiştirilmesi ve ışık gücününradyometrelerle sık sık ölçülmesiyle bu dezavantajlar engellense bile halojen cihazların açığaçıkardıkları ısı ve bunun pulpaya olan etkisi kaçınılmazdır.Alternatif ışık kaynakları arayışları sonucu geliştirilen LED teknolojisi, diş hekimliğialanında rezin esaslı materyallerin polimerizasyonu için son birkaç yıldır kullanılmaktadır.Her ne kadar bu cihazların güvenilirliği tam olarak kanıtlanmış olmasa da yapılan birçok invitro çalışmada olumlu sonuçlar bildirilmiştir. Daha küçük, hijyenik ve kablosuz olmaları daLED cihazlarının giderek yaygınlaşacağının göstergesidir.Literatüre bakıldığında LED cihazlarının etkinliğinin değerlendirildiği çalışmaların sıklıklarestoratif rezinler üzerine yapıldığı, rezin simanların kullanıldığı araştırmaların sınırlı sayıdaolduğu görülmektedir. Bu amaçla, çalışmamızda LED ışık kaynağının 2 farklı uygulamasüresinde, sadece ışıkla sertleşen rezin siman üzerinde oluşturduğu fiziksel etkilerincelenerek halojen cihaz ile karşılaştırılmıştır.Çalışmamızda ışıkla sertleşen rezin simandan uygun boyut ve şekillerde toplam 156 örnekhazırlanarak; sıvı emilimi, çözünürlük, kırılma dayanımı, polimerizasyon derinliği ve yüzeysertliği testleri uygulanmıştır. Kırılma dayanımı ve yüzey sertliği örneklerine testlerden önceinvivo koşulları taklit etmek amacıyla termal siklus işlemi uygulanmıştır. Elde edilenbulguların istatistik hesaplamaları; Shapiro-Wilk testi, Bonferroni testi, Tek ve İki YönlüVaryans Analizi (ANOVA) ile yapılmıştır.Oluşturduğumuz üç grubun fiziksel testler sonucundaki bulguları, absorbe ettikleri ışıkenerjilerinin büyüklüğü ile korelasyon göstermektedir. Sıvı emilimi dışında kalan tümtestlerde LED cihazının 30 sn kullanıldığı grup halojen cihazından belirgin olarak daha iyisonuç vermiştir. Sıvı emiliminde ise halojen gruba yakın değerler göstermiştir. LED cihazıile 10 sn polimerize edilen grup ise, sıvı emilimi ve yüzey sertliği testleri dışında halojengruba yakın değerler göstermiştir. Çalışma sonuçları bütünüyle değerlendirildiğinde, her üçgrubun da klinik olarak kabul edilebilir fiziksel sonuçlar gösterdiği, LED cihazının aynıpolimerizasyon sürelerinde halojen cihazdan daha etkin olduğu, polimerizasyon süresikısaltıldığında ise halojen cihaza yakın değerler verdiği gözlenmiştir.Diş hekimliğinde oldukça yeni kullanılmaya başlanmasına rağmen başarılı sonuçlaralınmaya başlanan LED ışık kaynaklarının, teknolojideki gelişmelere paralel olarakönümüzdeki yıllarda daha çok tercih edilip, halojen ışık kaynaklarının yerini alacağıdüşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
93SUMMARYEvaluation of Physical Properties of Resin Cement with Different Light SourcesHalogen light sources, which have been used routinely in dental practice nowadays, haveseries of disadvantages like limited life time of lamp, loosing the function of filters anddecreasing the density of light by the time. Although changing the lamp in definite times andmeasuring the effectiveness of light source with radiometers should preclude thesedisadvantages, it is inevitable to prevent the pulp from the harmful effect of the hightemperature of halogen light source.LED technology, which was developed as a result of researches for an alternative lightsource, has been using in dentistry for a few years in polymerisation of resin based materials.Even though reliability of device has not proved properly, many in vitro studies reportedfavourable results. The smaller, hygienic and unplugged form will make usage of devicewidely.In literature studies that evaluate the effectiveness of LED devices were frequently done withrestorative resins. There are limited numbers of studies with resin cements. So that, thepurpose of the study was to evaluate the physical effect on resin cements, occurred by LEDlight sources at two different application times and compare the results with halogen lightsourcesIn this study 156 samples which were prepared with light polymerised resin cement in propersize and shape, have been used for liquid absorption, solubility, fracture strength,polymerization depth, surface hardening tests. Thermal cycles procedure was applied to allsamples to imitate the in vivo conditions, prior to fracture strength and surface hardeningtests. One and two way Variance Analyse (ANOVA), Shapiro- Wilk Test and BonferroniTests were used for statistical analysisData?s obtained from physical tests of three experimental groups showed correlation withamount of absorbed light energy. LED device groups with 30 second application timeindicated significantly better results than halogen light sources in all tests groups exceptliquid absorption. In liquid absorption tests similar results were obtained from both; LEDand halogen light resource groups. Also the group polymerized 10 seconds with LED deviceshowed similar results with halogen group except liquid absorption and surface hardeningtests. As the results of the study entirely reviewed; all experimental groups showedacceptable results. LED devices found much more effective than halogen light resources atthe same polymerization periods. However when the polymerization periods get shortensimilar results were obtained from both LED and halogen groupsAlthough LED light resources has just recently used in dentistry, it is considered that theywill be preferred to use instead of halogen light resources in next future with thetechnological developments