İmplantların farklı açılarda yerleştirildiği mandibular overdenture vakalarında ortaya çıkan streslerin in vitro değerlendirilmesi
In vitro evaluation of load transfer characteristics on mandibular overdenture cases for different implant orientations
- Tez No: 193751
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT ULUDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: mplant-destekli overdenture, fotoelastik stres analizi, hassas tutucu, stres dağılımı, Implant-supported overdentures, photoelastic stress analysis, precisionattachments, stress distribution
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETmplantların Farklı Açılarda Yerleştirildiği Mandibular Overdenture VakalarındaOrtaya Çıkan Streslerin n Vitro DeğerlendirilmesiDişsiz bireylerin protetik tedavisinde implant destekli overdenture'lar popüler bir tedaviseçeneği olmuştur. mplant ve overdenture'ın arasında bulunan hassas tutucular kuvvetleriimplantlara ve posterior dişsiz kretlere dağıtmaktadır. Yükün iletimi kullanılan hassas tutucutipine, implantların birbirine paralel veya açılı yerleştirilmesine, ve destek olarak kullanılanimplant sayısına bağlı olarak değişebilir. Kuvvetlerin protezden implantlara ve destekleyenkemiğe uygun bir şekilde iletilmesini sağlamak dikkate alınması gereken önemli bir noktadır.Bu kapsamda, implant destekli overdenture uygulamalarındaki implant sayısı (2, 4),implantların birbirine paralel ve açılı yerleştirilmesi ve üst yapı planlamalarının implantlardaoluşturduğu stresler çalışmamızda değerlendirilmiştir. Bu amaçla, iki ve dört implant içerentoplam 4 adet fotoelastik model hazırlanmıştır. Bu modellerin ikisinde implantlar birbirineparalel, ikisinde ise açılı yerleştirilmiştir. Protetik planlama olarak ERA, bar, bar-ball, bar-easy slot karşılaştırılmış, fotoelastik stres analiz yöntemiyle sonuçlar elde edilmiştir.Bütün modellerde bir stud ataçman olan ERA en dengeli stres dağılımı göstermiştir. Yüklenentarafta distal implantta en yüksek stresler tüm modellerde bar-easy slot tasarımdagörülmüştür. mplant sayısının değişmesi oluşan stresleri etkilememiştir. mplantlarınbirbirine paralel yerleştirilmesi daha dengeli stres dağılımına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn vitro Evaluation of Load Transfer Characteristics on Mandibular Overdenture Casesfor Different Implant OrientationsImplant-supported overdentures have become a popular prosthodontic treatment option for thecompletely edentulous patients. Connecting structures between the implant and overdenturedistribute forces to implants and posterior edentulous ridges. The load transmission canchange due to precision attachment type, number and the placement of supporting implants.Providing the transmission of forces from prosthesis to implants and supporting bone in anappropriate way is important point to be considered.Within this perspective, number of implants (2, 4), their placements (parallel to each other orangled) on models and prosthesis designs were evaluated in our study for application ofimplant-supported overdentures. For that purpose, four models with two and four implantswere prepared. As implants were placed parallel to each other in two models, implants wereplaced as angled in other two models. ERA, bar, bar-ball and bar-easy slot attachments werecompared as prosthetic designs. The results were taken with photoelastic stress analysis.ERA which is a stud attachment showed the most equitable stress distribution in all modelswhereas the highest stresses were observed in bar-easy slot design around distal implant onthe side of loading. The change of implant number did not affect the occurred stresses.Implants placed parallel to each other showed more equitable stress distribution.