İmatinib tedavisi alan kronik myeloid lösemi hastalarında T315I, E255K ve M351T mutasyonlarının saptanması
Detection of T315I, E255K and M351T mutations in chronic myeloid leukemia patients treated with imatinib
  1. Tez No: 193795
  2. Yazar: DİLARA AKÇORA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. OYA SENA AYDOS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hematoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Hematology, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Imatinib Direnci, ABL kinaz domain mutasyonları, ASO-PC, Imatinib resistance, ABL kinase domain mutations, ASO-PCR
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETImatinib Tedavisi Alan Kronik Myeloid Lösemi Hastalarında T315I, E255K ve M351TMutasyonlarının SaptanmasıKronik Myeloid Lösemi (KML); Philadelphia ( Ph) translokasyonunun t (9 ; 22) (q34 ; q11)varlığı ile karakterize BCR ve ABL genlerinin füzyonu ile sonuçlanan malign hematopoietikkök hücre hastalığıdır. Imatinib mesylate; ABL kinaz bölgesindeki amino asitlere bağlanır veadenozin trifosfat (ATP) `ın bağlanmasını bloke ederek BCR-ABL proteininin inaktifkonformasyonda kalmasını indükler.İmatinib tedavisi etkin bir tedavi yöntemi olmasına karşın, hastalar zamanla dirençgeliştirebilmektedir. Bu çalışmada imatinib tedavisi alan KML hastalarında literatürde en sıkgözlenen, imatinib bağlanma bölgesinde bulunan T315I; P-loop bölgesinde bulunan E255Kve katalitik bölgede bulunan M351T mutasyonlarının ASO-PCR ile taranması amaçlanmıştır.Çalışmamızda T315I, E255K ve M351T mutasyonları sırasıyla %43, %10 ve %27 oranındaKML hastalarında saptanmıştır.T315I mutasyonu ile M351T mutasyonu arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamlıolduğu ve T351I mutasyonu taşıyan hastalarda M351I mutasyonunun bulunma olasılığıyüksek olduğu gözlemlenmiştir. Hastalarda mutasyon saptanma oranı ile sekonder dirençgelişimi arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetection of T315I, E255K and M351T mutations in Chronic Myeloid Leukemia patientstreated with ImatinibChronic myeloid leukemia (CML) is a malignant hematopoietic stem cell disorder that ischaracterized by the Philadelphia (Ph) chromosome caused by t (9; 22) (q34;q11) which results in fusion of BCR and ABL genes. Imatinib mesylate induces the BCR-ABL protein stay in the inactive conformation by binding to amino acids in the ABL kinasedomain and blocks the binding of adenosine triphosphate (ATP).Although imatinib therapy is an effective treatment, some patients develope resistance toimatinib in time. In this study we?ve aimed to scan T315I, E255K and M351T mutations arefound in imatinib binding region; P-loop region catalytic region respectively,which areobserved frequently in the literature by ASO-PCR method in CML patients treated withimatinib.In our study, T315I, E255K and M351T mutations are seen in %43, %10, %27 of CMLpatients respectively.The correlation between T315I and M351T mutations are statisticaly significantly and M351Tmutation is found high propability in the patient who carried T315I mutation. The relationbetween determination rate of mutation in the patients and development of seconderresistance is also significant.