Sağlıklı ve deri lezyonlu köpeklerin derilerinden izole edilen stafilokok türlerinde eksfoliatif toksin varlığının belirlenmesi
Determination of exfoliative toxin in staphylococcus spp. isolated from healthy dogs and dogs with skin lesions
  1. Tez No: 193794
  2. Yazar: HAMİT KAAN MÜŞTAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER M. ESENDAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Veteriner Hekimliği, Microbiology, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Staphylococcus, eksfoliatif toksin, kanin piyoderma, izolasyon, burun boşluğunda etken taşıyıcılığı, Staphylococcus, exfoliative toxin, canine pyoderma, isolation, nasal carriage
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETSağlıklı ve Deri Lezyonlu Köpeklerin Derilerinden İzole Edilen StafilokokTürlerinde Eksfoliatif Toksin Varlığının BelirlenmesiBu tezde Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Kliniklerinde ve AnkaraÇankaya Belediyesi'ne ait hayvan barınağında, farklı ırk, yaş ve cinsiyetteki50 sağlıklı ve 50 deri lezyonu bulunan köpeğin burun ve derilerinden izoleedilen stafilokok türlerinde eksfoliatif toksin varlığının belirlenmesi, izoleedilecek stafilokok türlerinin köpeklerdeki burun boşluğunda etkentaşıyıcılığının araştırılması amaçlandı.Toplanan 200 deri ve burun örneğinden 135'inde S. intermedius (% 67,5) (80deri ve 55 burun izolatı), 12'sinde S. aureus (% 6) (3 deri ve 9 burun izolatı),2'sinde S. chromogenes (% 1) (burun izolatı) ve 1'inde S. capitis (% 0,5)(burun izolatı) saptanırken 50 (% 25) örnekte üreme olmadığı görüldü. İzoleedilen stafilokoklardan, 2 S. chromogenes ve 1 S. capitis izolatında eksfoliatiftoksin varlığı belirlenemedi ancak 54 S. intermedius izolatının fenotipikolarak, 12 S. aureus izolatının ise hem fenotipik hem de genotipik olarakeksfoliatif toksin ürettiği saptandı.Sonuç olarak, bu çalışmada izole edilen S. intermedius ve S. aureus'larıneksfoliatif toksin sentezleyebildikleri gösterilmiş olup yüksek izolasyonoranlarından dolayı kanin piyodermaların etiyolojisinde rol aldıkları ve burunboşluğunda etken taşıyıcılığının önemli olduğu görüşü desteklendi.Bu çalışmada ilk defa, aynı köpeğin hem derisinden hem de burunmukozasından örnek alınarak üreyen stafilokok türleri karşılaştırılmış ve yineilk defa bu tezde, köpek derisinden izole edilen S. aureus suşlarınıneksfoliatif toksin sentezlediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetection of Exfoliative Toxin in Staphylococcus spp. Isolated fromSkins of Healthy Dogs and Dogs with Skin LesionsIn this thesis the aim was to determine the presence of exfoliative toxin inStaphylococcus species which were isolated from nose and skins of 50healthy dogs and 50 dogs with skin lesions at different race, age and sexesobtained from the Clinics of the Faculty of Veterinary Medicine of AnkaraUniversity and Ankara Çankaya Municipality?s animal shelter and toinvestigate the nasal carriage of staphylococcus species in dogs.A total of 135 S. intermedius (67,5 %) (80 skin and 55 nose isolates), 12 S.aureus (6 %) (3 skin and 9 nose isolates), 2 S. chromogenes (1 %) (noseisolates) and 1 S. capitis (0,5 %) (nose isolate) were isolated from 200 skinand nose samples. No growth was observed in 50 (25 %) samples. Amongthe isolated staphylococci, exfoliative toxin was not determined in 2 S.chromogenes and 1 S. capitis isolates but it was determined phenotypicallyin 54 S. intermedius isolates and both phenotypically and genotypically in 12S. aureus isolates.As a conclusion it was demonstrated that S. intermedius and S. aureusstrains isolated in this study produced exfoliative toxin and because of theirhigh isolation rates the opinion of their role in the etiology of caninepyoderma and importance of nasal carriage was supported.In this study the staphylococcus spp. isolated from both skin and nasalmucosa samples of the same dog were compared for the first time and alsofor the first time it was determined that S. aureus strains isolated from dogskin produced exfoliative toxin.