Cox-2 inhibitörlerinin klinik farmakolojisi
Clinical pharmacology of cox-2 inhibitors
- Tez No: 193796
- Danışmanlar: PROF.DR. TANJU ÖZÇELİKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gastrointestinal bozukluklar, kanser, kardiyovaskülerbozukluklar, NSA, selektif COX-2 inhibitörleri, Cancer, cardiovascular events, gastrointestinal events, NSAIDs, selective COX-2 inhibitors
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZETCOX-2 nhibitörlerinin Klinik FarmakolojisiNSA 'ler, günümüzde analjezik, antipiretik ve antiinflamatuvar etkiye sahip olan veözellikle RA ve OA gibi genellikle inflamasyon sonucu meydana gelen hastalıklardatercih edilen ve uzun süre kullanım gerektiren ilaç grubudur. Seçici olmayanNSA 'ler, etkilerini PG'leri sentezleyen COX-1 ve COX-2 enzimlerinin her ikisini deinhibe ederek gösterirler. Bu ilaçların antiinflamatuvar yararları birincil olarak COX-2inhibisyonundan kaynaklanırken, fizyolojik olayların dengeli sürmesini sağlayanPG'lerin sentezinde rol alan COX-1 inhibisyonu çoğunlukla G toksisiteye nedenolur. Seçici COX-2 inhibisyonu sağlamak için geliştirilmiş olan koksibler, kliniktekullanıldıkları maksimum dozlarda bile COX-1'i inhibe etmedikleri düşünülenilaçlardır. Bu nedenle G yan tesirler oluşturmaksızın selektif olmayan NSA 'lerebenzer terapötik yararlar gösterebilecekleri düşünülmüştür. Ancak COX-2inhibitörleri ile yapılan klinik çalışmalar sırasında beklenmedik kardiyovaskülerkaynaklı ölüm vakalarının bildirilmesi sonucu bazı COX-2 inhibitörleri pazardançekilmiş; devam eden çalışmalar durdurulmuştur. COX-2 inhibisyonuna bağlıkardiyovasküler yan etkilerin görülmesinin; seçici COX-2 inhibitörlerinin COX-1bağımlı TxA2'yi etkilemezken, COX-2 bağımlı PGI2'yi inhibe etmelerindenkaynaklandığı düşünülmektedir. Öte yandan; çeşitli kanser türlerinde COX-2ekspresyonunda önemli bir artış olduğu bilinmektedir Bu nedenle, kansertedavisinde COX-2 inhibitörlerinin kullanılabilecekleri düşünülmektedir. Bu alandaözellikle selekoksib ile elde edilen sonuçlar ümit vericidir. Sonuç olarak;yayımlanmış bilimsel veriler göz önüne alındığında, seçici COX-2 inhibitörlerininklinik açıdan güvenilir bir şekilde kullanılabilmesi için, uzun dönemli daha fazlasayıda çalışmanın yapılması ve bunların sonuçlarının değerlendirilmesigerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYClinical Pharmacology of COX-2 InhibitorsNSAIDs, with analgesic, antipyretic and antiinflammatory effects, are usedspecifically in diseases resulting from inflammation like OA and RA; and requirelong-term administration. Activity of nonselective NSAIDs are through inhibition ofboth COX-1 and COX-2 enzymes which control synthesis of PGs. Whileantiinflammatory benefits of these drugs are primarily due to inhibition of COX-2;inhibition of COX-1 which acts in the synthesis of PGs providing moderation ofphysiologic processes, commonly causes GI toxicity. Selecitve COX-2 inhibitors aredefined as drugs without any inhibitory activity on COX-1 even at maximum dosesused in clinic. For this reason, they are thought to have therapeutic activity withoutGI side effects. However, clinical studies on COX-2 inhibitors mentioned unexpecteddeaths due to cardiovascular events. As a result, some COX-2 inhibitors werewithdrawn from the market and ongoing studies were halted. Cardiovascular risks ofselective COX-2 inhibitors are associated with inhibition of COX-2-induced PGI2while COX-1-induced TxA2 inhibition is unopposed. In addition; it is known that COX-2 expression is significantly increased in various cancers. For this reason, COX-2inhibitors are thought to have a benefical role in cancer therapy. In this area, resultsof clinical trials especially on celecoxib are promising. Consequently, whenpublished scientific data is taken in consideration, safe clinical usage of selectiveCOX-2 inhibitors requires conduction of more long-term studies and assessment oftheir results.