Vazodilatör etkili beta-blokörlerin kardiyovasküler hastalıklardaki farmakolojik ve terapötik önemi
Pharmacological and therapeutic importance of beta-blockers with vasodilator effect in cardiovascular diseases
- Tez No: 193812
- Danışmanlar: PROF. DR. V. MELİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Nebivolol, nitrik oksit, vazodilatasyon, hipertansiyon, kalpyetmezliği
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Vazodilatör Etkili β-Blokörlerin Kardiyovasküler HastalıklardakiFarmakolojik ve Terapötik ÖnemiBu dönem projesinin amacı, vazodilatör etkili β-blokörlerin başta hipertansiyon vekalp yetmezliği olmak üzere kardiovasküler hastalıkların tedavisindeki olasıyerinin tartışılmasıdır.β-adrenerjik reseptör blokörleri hipertansiyon ve kronik kalp yetmezliğini de içerençok sayıda kardiyovasküler hastalığın tedavisinde önemli rol oynamaktadırlar. Nevar ki, güvenilirlik ve tolerabilite ile ilişkili sorunlar klinik kullanımlarınısınırlamaktadır. Kardiyoselektif (β1-selektif) blokörlerin geliştirilmesi bu sorunlarınbazılarının giderilmesini sağlamıştır. Son yıllarda gerçekleştirilen retrospektifçalışmalar ise vazodilatör β-blokörlerin (üçüncü kuşak β-blokörler) geleneksel β-blokörlere göre yan etkilerin minimuma indirilmesi ve hastalığa bağlıdisfonksiyonların iyileştirilmesi, böylece yaşam kalitesinin arttırılması açısındanavantajlarının olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu grup ilaçların olası avantajları;insülin rezistansının iyileştirilmesi, yüksek-dansiteli lipoprotein kolesterolünarttırılması ile birlikte düşük-dansiteli lipoprotein kolesterolün azaltılması,bronşiyal astma atağının ve solunum disfonksiyonunun zayıflatılması, periferikdolaşım bozuklukları, koroner vazospazm ve erektil disfonksiyonun azaltılması vehasta uyuncunun iyileştirilmesidir.Nebivolol öteki β-blokörlere oranla daha fazla β1-adrenerjik reseptör seçiciliğigösteren ve vazodilatasyona ek olarak diğer güçlü klinik etkilere yol açanendotelyal nitrik oksit üretimini uyaran yeni bir β-blokördür. Nitrik oksitüretiminin azaldığı endotel disfonksiyon kardiyovasküler hastalıkların çoğundagözlenen yaygın bir özelliktir. Yayınlanan randomize, kontrollü ve çok merkezliçalışmalar nebivolol tedavisinin (günde bir kez) plasebo ile karşılaştırıldığındahafif-orta dereceli hipertansiyonu olan hastalarda sistolik ve diyastolik kanbasıncını doz-bağımlı olarak belirgin derecede düşürdüğünü ve plasebo ile benzeradvers etki profili gösterek iyi tolere edildiğini göstermiştir. Klinik çalışmalardanebivololün diğer β-blokörlerle ve diğer sınıflardan antihipertansif ilaçlarlakarşılaştırıldığında benzer antihipertansif etkinlik ve daha düşük yan etkiinsidansı gösterdiği kanıtlanmıştır. Nebivololün aynı zamanda sol ventrikülejeksiyon fraksiyonundan bağımsız olarak kronik kalp yetmezliği olan yaşlıhastaların büyük bölümünde morbidite ve mortaliteyi anlamlı derecede azalttığıgösterilmiştir. Bu ?etkileyici? ilaç sınıfı yeni ve önemli terapötik olanaklarsağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Pharmacological and Therapeutic Importance of β-Blockers with Vasodilator Effect in Cardiovascular Diseases The aim of this term project is the discussion of the possible position of thevasodilatory β-blockers in the treatment of cardiovascular diseases mainlyhypertension and heart failure.The β-adrenergic receptor blockers play an important role in the treatment ofcardiovascular diseases, including hypertension and chronic heart failure.However, concerns regarding safety and tolerability with currently available agentscan limit their use. The discovery of cardioselective (β1-selective) blockers hasovercome some of the problems. Current retrospective studies have revealed thatvasodilating β-blockers (so-called third generation β-blockers) have advantagesover the conventional type of β-blockers in terms of minimizing the adverse effectsand improving the disease-derived dysfunction, thus enhancing the quality of lifevariables. Some of the possible advantages include improvement of insulinresistance, decrease in low-density lipoprotein cholesterol in association withincrease in high-density lipoprotein cholesterol, attenuation of bronchial asthmaattack and respiratory dysfunction, alleviation of coronary vasospasm provocation,peripheral circulatory disturbances and erectile dysfunction, and better patientcompliance.Nebivolol is a novel β-blocker with both a greater degree of selectivity for β1-adrenergic receptors than other agents in this class and an ability to stimulateendothelial nitric oxide production, leading to vasodilation and other potentialclinical effects. Endothelial dysfunction with loss of nitric oxide production is acommon feature in many cardiovascular diseases. Published randomized,controlled, multicenter studies with nebivolol have shown that oncedaily treatmentsignificantly reduces systolic and diastolic blood pressure in patients with mild-to-moderate hypertension, compared with placebo, in a dose-dependent manner, andis well tolerated, with an adverse event profile similar to that of placebo. Whencompared with other β-blockers as well as with other antihypertensive classes ofagents in clinical trials, nebivolol demonstrated similar antihypertensive efficacyand a lower incidence of adverse events. Nebivolol has also been shown tosignificantly reduce morbidity and mortality in a large population of elderlypatients with chronic heart failure, independent of left ventricular ejection fraction.This fascinating class of drugs continues to provide us with new and importanttherapeutic opportunities.Key Words : Nebivolol, nitric oxide, vasodilation, hypertension, heart failure.