Kedilerde arka ekstremite uzun kemik kırıklarının anatomik lokalizasyonu ve sağaltım seçeneklerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of anatomical localization and therapeutic alternatives of long bone fractures in the rear extremities of the cat
  1. Tez No: 193816
  2. Yazar: DENİZ ACUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ARKUN CANDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Femur, Tibia, Kırık, Cat, femur, tibia, fracture
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
53ÖZETKedilerde Arka Ekstremite Uzun Kemik Kırıklarının Anatomik Lokalizasyonuve Sağaltım Seçeneklerine Göre DeğerlendirilmesiBu çalışma Şubat 2005 - Aralık 2006 tarihleri arasında, Ankara ÜniversitesiVeteriner Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğine getirilen, klinik veradyolojik muayeneleri sonrasında femur ve tibia kırıkları belirlenen değişik ırk, yaşve cinsiyetteki 20 kedide gerçekleştirildi.Çalışmada kedilerde meydana gelen arka ekstremite uzun kemik kırıklarınınlokalizasyonuna göre uygulanacak olan fikzasyon yöntemlerinin değerlendirilmesiamaçlanmıştır.Cerrahi redüksiyon uygulanan 19 olgunun 10 tanesinde intramedüllerSteinmann pini ve serklaj teli, 3 tanesinde intramedüller Steinmann pini, 3 tanesindeeksizyon arthroplastisi, 2 tanesinde intramedüller Schanz pini ve serklaj teli, 2tanesinde akrilik eksternal fiksatör, 1 tanesinde çapraz Kirschner teli, 1 olgudaçapraz Kirschner teli ile birlikte germe teli uygulandı. Tibia'sında fissur belirlenenbir olguda ise kafes istirahati tercih edildi.Fonksiyonel başarı değerlendirildiğinde 1 olguda çok kötü(olgu no:19), 11olguda (olgu no: 1,2,3,7,8,9,10,13,14,16,20) iyi, 8 olguda çok iyi ( olgu no:4,5,6,11,12,15,17,18) sonuçlar alındı.
Özet (Çeviri)
54SUMMARYEvaluation of Anatomical Localization and Therapeutic Alternatives of LongBone Fractures in the Rear Extremities of the CatTwenty cats in different breed, age and sex which were referred to University ofAnkara, Faculty of Veterinary Medicine, Clinics of Orthopaedics and Traumatologiabetween February 2005 and December 2006 with hindlimb lameness were formedour study. After clinical and radiographical evaluations, fractures of femur and tibiain different localization were determined.In this study, it was aimed that to evaluate the fixation methods in long bonefractures of hindlimb according to their anatomical localizations.Intramedullar pin and cerclage wire combination in 10 cases, intramedullar pinapplication in 3 cases, femoral head and neck ostectomies in 3 cases, intramedullarySchanz pin application and cerclage wire combination in 2 cases, cross-pining withKirschner wires in 2 cases and acrylic external fixator application in 2 cases wereperformed in 19 cases. Cage rest was suggested in one cases with tibial fissur.As a result, when the functional recovery had been evaluated; very bad resultin one case (case no: 19), good result in 12 cases (case no: 1, 2, 3, 5, 7, 8, 9, 10, 13,14, 16,20) and very good result in 7 cases (case no: 4, 6, 11, 12, 15, 17, 18) wereachieved.