Farklı seramik materyallerinin densitometrik analizi ve x-ışınının etkisinin değerlendirilmesi
Densitometric analysis of different ceramic materials and evaluation of x-rays effects
  1. Tez No: 193817
  2. Yazar: ESRA TÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BENGÜL YURDUKORU, PROF.DR. D. DERYA ÖZTAŞ, PROF.DR. GÜRCAN ESKİTAŞÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Dental seramik, radyoopasite, densitometrik analiz, Dental ceramics, radiopacity, densitometric analysis, dental color
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZETFaklı Seramik Materyallerinin Densitometrik Analizi ve X- Işınının EtkisininDeğerlendirilmesiBu çalışmanın amacı, farklı seramik materyallerinin densitometrik analiziniyapmak, tekrarlanan ışınların seramik materyalinin radyoopasitesi ve rengi üzerineetkisini değerlendirmektir.Çalışmada, iki farklı tam seramik materyalinden iki farklı yapım tekniği ileherbir grup için 20 tane olmak üzere toplam 80 adet örnek hazırlanmıştır. BunlarGrup 1: IPS Empress 2 tabakalama tekniği ( 0,8 mm kor + 0,7 mm üstyapı porseleni),Grup 2: IPS Empress 2 boyama tekniği ( 1,5 mm kor), Grup 3: Finesse tabakalamatekniği ( 0,8 mm kor + 0,7 mm üstyapı porseleni),Grup 4: Finesse boyama tekniği(1,5 mm kor) örneklerdir.Her bir gruptan 10'ar adet örneğin, 1,5 mm'lik diş kesitleri ve 12 basamaklıalüminyum step-wedge ile 1., 10. ve 20. ışınlamada filmleri alınmıştır. Toplam 12adet radyografın densitometrik analizi Transmission Densitometer Dt 1105 ileyapılmıştır.Renk analizi için örneklerin 10 adetten oluşan gruplar halinde ışınlamayapılmadan önce, 1. ışınlamadan sonra, 10. ışınlamadan sonra ve 20. ışınlamadansonra renk ölçümleri yapılmıştır. Renk ölçümleri için, Minolta CR- 321 kolorimetrekullanılmıştır. Her örnek için ölçümler 3'er kez yapılmış ve ortalama değerleralınmıştır. CIE Lab renk sistemine göre alınan değerlerin hesaplanmasında E =[( L*)2 +( a*)2+( b*)2]1/2 formülü kullanılmıştır.Elde edilen veriler istatistiksel olarak değerlendirilmiştir.statistiksel değerlendirmeler sonucunda; tam seramik materyallerininradyoopasitesinin mine ve dentinden düşük olduğu saptanmıştır. Oysarestorasyonların radyografik olarak takibinin yapılabilmesi için mineye eşdeğer veyamineden hafif yüksek radyoopasiteye sahip olması gerektiği bildirilmiştir.Tekrarlanan ışınlamalardan sonra yapılan densitometrik analizlerde, 10. ve 20.ışınlamadan sonra istatistiksel olarak anlamlı farklar bulunmuştur.Tekrarlayan ışınların renge etkisi değerlendirildiğinde, kontrol-1. ışınarasındaki E değeri hiçbir grup için istatistiksel olarak anlamlı bulunmazken 10. ve20 ışınlamalardan sonraki E değerleri istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Bununla beraber tüm gruplarda oluşan E değerleri klinik olarak kabul edilebilir sınırolan 3,5'ten düşüktür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDensitometric Analysis of Diffirent Ceramic Materials and Evaluation of X-RaysEffectsThe aim of this study was to make the densitometric analysis of differentceramic materials and to evaluate the effects of repeated x-rays on porcelainradiopacity and color.In this study two different full ceramic materials and two different productiontechniques were used to form 80 samples. 20 samples were made for each group.The samples were made in 4 groups. Group1: IPS Empress 2 layering technique (0,8mm core + 0,7 mm dentine porcelain), Group2: IPS Empress 2 staining technique(1,5 mm core), Group3: Finesse layering technique (0,8 mm core + 0,7 mm dentineporcelain), Group4: Finesse staining technique (1,5 mm core).A film of each group consisting of ten samples was taken with 1,5 mm sectionof tooth and an aluminum step-wedge after 1st, 10th and 20th exposures. Thedensitometric analysis of 12 radiographs were made by Transmission DensitometerDt 1105.For the colorimetric analysis the shades of the groups were recorded beforeexposing, after 1st exposure, after 10th exposure and after 20th exposure.Colorimetric analysis of the samples was performed by Minolta CR 321 colorimeter.Colorimetric measurements were repeated 3 times for each sample and their meanvalues were recorded. According to CIE Lab color system the color values werecalculated by using the formula: E = [( L*)2 +( a*)2+( b*)2]1/2The results were analyzed statistically,The results of the statistical analysis indicated that the radiopacity of fullceramic materials is lower than enamel and dentine. However, in order to performradiographic evaluation of the restorations it is reported that full ceramic materialsshould have radiopacity that is equal to or slightly higher than enamel.In the densitometric analysis that were made after repeated x-rays, there werestatistical differences after 10 and 20 repeated x-rays.When the effect of repeated x-rays on color was evaluated, the E valuebetween control and 1st expose was not statistically significant for any of the groups.The E value after 10th and 20th exposes were statistically significant, but for allgroups the E value was under the clinically acceptable upper limit of 3,5.