Anti-HCV taraması yapılmış olan kan vericilerinde RT-PZR ile HCV RNA tarama çalışması
Study of HCV RNA screening by RT-PCR in anti-HCV screened blood donors of blood bank
  1. Tez No: 193827
  2. Yazar: BURCU ÇUHADAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. A. MİTHAT BOZDAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gastroenteroloji, Moleküler Tıp, Gastroenterology, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleik asit amplifikasyon testi, hepatit c virüsü, kan vericileri, HCV RNA, RT-PZR, Nucleic acid amplification test, hepatitis c virus, blood donors, HCVRNA, RT-PCR
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Hepatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
23ÖZETANT -HCV TARAMASI YAPILMIŞ OLAN KAN VER C LER NDE RT-PZRLE HCV RNA TARAMA ÇALIŞMASIBu çalışmada amaç, geniş bir aralıktaki donör grubunda RT-PZR uygulayarak olasıHCV RNA pozitif anti-HCV negatif donasyon varlığını tespit etmektir.Kan ve kan ürünü transfüzyonu ile birçok hastanın hayatı kurtarılırken bir yandan dabu hastalara bazı virüslerin bulaştırılması söz konusudur. Gelişen teknolojiylebirlikte kan bankacılığında ileri tetkiklerinin kullanılmaya başlanması, nükleik asitamplifikasyon testi (NAT) teknolojisini bu alanda dünya üzerinde giderekyaygınlaşan bir tetkik haline gelmiştir. Hepatit C Virüsü (HCV) , tedavisi en zor olanhastalıklardan C tipi sarılığa neden olmakta ve bu hastalığa yakalananlarda karaciğerhasarı, karaciğer sirozu ve sonunda kanser ve ölüme kadar gidebilen bir seyirgörülmektedir. NAT hepatit C virüsünün (HCV) pencere dönemini yaklaşık 41 günkısalttığından dolayı kan vericilerinde bu yöntem uygulanarak daha güvenli kantransfüzyonun yapılması sağlanabilir.Tüm serolojik testler bakımından negatif olduğu belirlenen 6000 adet serumdan48'erli 125 adet havuz oluşturulup HCV RNA izolasyonu ve RT-PCR yöntemiuyguladı.Kontrol serumları olarak 106, 105, 104 ve103 kopya / ml HCV RNA pozitif serumlarkullanıldı. Kontrol serumları beklenen döngülerde amplifikasyonlarını gerçekleştirdi.Yapılan çalışma 103 kopya / ml hassasiyette olup, bu koşullar altında çalışılan 125adet havuzun hiç birinde HCV RNA pozitifliğine rastlanmadı.Havuzlanarak çalışılan 6000 vericiden hiç birinin hepatit C virüsünü penceredöneminde bulaştırma riski taşımadığı gösterilmiştir.Ülkemizde yapılançalışmalarda, bu ölçüde yapılmış başka bir çalışma bulunmamaktadır. Bu çalışmanınhem HCV hem de diğer virüsler (HIV, HBV) açısından daha çok sayıda tam kan vetrombosit vericisiyle geliştirilmesi, güvenli kan transfüzyonun yapılabilmesi adınaönemlidir.
Özet (Çeviri)
24SUMMARYSTUDY OF HCV RNA SCREENING BY RT-PCR IN ANTI-HCV SCREENEDBLOOD DONORS OF BLOOD BANK.Our purpose in this study is to detect HCV RNA positive, anti-HCV negativedonations that may exist in a number of donors by RT-PCR.Many patients survive by transfusion of blood and blood products but the factremains that these patients can be infected by some viruses during transfusions. Asthe technology develops, the use of nucleic acid amplification test (NAT) technologyis increasing over the world by applying these assays.Hepatitis C Virus (HCV) is a leading cause of liver failure, liver cirrhosis,hepatocellular carsinoma and perhaps death. Because NAT shortens the windowperiod of HCV approximately for 41 days, applying this assay to blood donorsshould provide the safety of transfusions.6000 blood donors whose serological tests were known as negative, were collected in48-donor pools and totally 125 pool were applied HCV RNA isolation and RT-PCR.As control sera 106,105,104 and 103 copy/ml of HCV RNA positive sera were used.Control sera generated amplification cycles as anticipated. The sensitivity of theassay was 103 copy/ml and none of the 125 pools met the HCV RNA positivecriteria. It was shown that none of the 6000 donors that were pooled have a risk ofHCV in the window period.In our country, no previous study has been made in this size. It?s important todevelope this study with both HCV,and other viruses (HIV,HBV) and with a largenumber of whole blood and platelet donors for safety of blood transfusion.