Dişlerini sıkan bir hastanın temporomandibular eklemine gelen kuvvetlerin oklüzal splint varken ve yokken üç boyutlu sonlu elemanlar analiz yöntemiyle incelenmesi
Three dimensional finite element analysis method(fem) of the force distribution in the temporomandibular joint of a clenching patient with and without wearing an occlusal splint
- Tez No: 193850
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞEN NEKORA AZAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyomühendislik, Diş Hekimliği, Bioengineering, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: TMJ, FEM, clenching, occlusal splint, bite force
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETÖzdemir-Karataş M. (2006). Dişlerini Sıkan Bir Hastanın TemporomandibularEklemine Gelen Kuvvetlerin Oklüzal Splint Varken Ve Yokken Üç Boyutlu Sonlu ElemanlarAnaliz Yöntemiyle ncelenmesi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Protetik DişTedavisi ABD, Çene-Yüz Protezleri BD. Doktora Tezi. stanbul.Diş sıkma esnasında temporomandibular eklem (TME)'de oluşan streslerin dağılımıve bu dağılımın splint kullanımıyla hangi yöne ve nasıl değişim gösterdiğinin belirlenmesiamacıyla yapılan bu çalışmada üç boyutlu sonlu elemanlar gerilme analizi yöntemindenyararlanılmıştır. Çalışmada dişlerini sıkan bir hastanın 1 milimetre (mm) aralıklarla çekilmişolan bilgisayarlı tomografi kesitleri birleştirilerek elde edilmiş üç boyutlu görüntülerdenmatematik model elde edildi. TME diskinin modellenmesinde ise anatomi atlasındanyararlanılarak üç boyutlu çizim gerçekleştirildi. Analiz için MSC.Marc programı kullanıldı.Oklüzal splint varken ve yokken, hem sol hem de sağ diskte gerilme yoğunluğu oral veanterior bölgede ve diskin kondile temas eden yüzeyinde yoğunlaşmaktadır. Bununla birlikteoklüzal splintin varlığı artiküler disklerde daha düşük gerilim dağılımı olmasınısağlamaktadır.Anahtar Kelimeler : TME, FEM, diş sıkma, oklüzal splint, sıkma kuvveti
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÖzdemir Karataş, M. (2006). Three dimensional finite element analysis method (FEM)of the force distribution in the temporomandibular joint of a clenching patient with andwithout waering an occlusal splint. stanbul University, Institute of Health Science,Department of Maxillofacial Prosthetics. Doktora Tezi. stanbul.Three dimensional finite element analysis method is used in this study whichdemonstrates the force distribution within temporomandibular joint (TMJ) during clenching.Three dimensional images created from 1 mm sectional computerized tomography (CT)recordings were used to form mathematical models. Articular disc was modelled according toanatomy atlas. MSC.Marc program was used for the finite element analysis method. Forcedistributions in both articular discs are concentrated in oral and anterior regions and lowerarticular surface of the articula disc of a clenching patient with and without wearing anocclusal splint. However the force distribution reduces in the presence of occlusal splint.