Kronik lenfositik lösemide ZAP70 ekspresyonunun prognozdaki yeri ve T/B hücre profili.
The infortance of ZAP70 expression in the prognosis and the T/B cell profiles in chronic lymphocytic leukemia.
  1. Tez No: 193880
  2. Yazar: NİLGÜN IŞIKSAÇAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MELİH AKTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Hematoloji, Allergy and Immunology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: KLL, ZAP70, CD38, IL-4, IFN-γ, KLL, ZAP70, CD38, IL-4
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETIşıksaçan N. Kronik Lenfositik Lösemide ZAP70 Ekspresyonunun Prognozdaki Yeri Ve T/BHücre Profili. İ.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Deneysel Tıp Enstitüsü, İmmünoloji. İstanbul.2007.Kronik Lenfositik Lösemi (KLL) farklı klinik seyirler gösterebilen bir hastalıktır. Rai veBinet tarafından oluşturulan sınıflama sistemleri KLL'li hastaların tedavi gereksinimlerininbelirlenmesi ve sağkalımlarının öngörülmesinde önemlidir. Ancak bu sınıflamaların prognostikdeğeri erken evre vakalarda sınırlıdır. Buradan yola çıkılarak yapılan araştırmalardaimmünoglobulin ağır zincir değişken bölgesindeki (IgVH) somatik mutasyonların varlığı çokdeğerli bir prognostik faktör olarak saptanmıştır. IgVH mutasyonu olan hastalar, olmayanlaragöre iyi bir klinik gidiş gösterirler. KLL hücrelerinde Zeta İlişkili Protein (ZAP70) ekspresyonuile IgVH mutasyonu arasındaki ilişkinin saptanmasından sonra, pahalı bir tetkik olan, IgVHmutasyonunun yerine, ZAP70 ekspresyonunun kullanılabileceği yönünde pek çok araştırmavardır.Bu çalışmada ucuz ve kolay uygulanabilir bir metod olan flow sitometri yöntemi ileZAP70, KLL hastalarında prognoz belirleyicisi olarak kabul edilen CD38 ve CD23ekspresyonları ölçüldü. ZAP70 ekspresyonu %20 ve üzeri, CD38 ekspresyonu %30 ve üzeri,CD23 ekspresyonu da %20 ve üzeri olan olgular pozitif olarak değerlendirildi. ZAP70ekspresyonu araştırılan 28 olgunun 15'i pozitif olarak saptandı. Ancak ZAP70 ekspresyonu ilehastaların yaş ve cinsiyetleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanamadı. OlgulardaZAP70 ekspresyonu ile CD38 ekpresyonu düzeyleri karşılaştırıldığında sadece bir olguda aynıanda her ikisinin pozitif olduğu görüldü. CD38 ile ZAP70 ekspresyonları arasında ise bir ilişkisaptanmadı. ZAP70 ve CD23 ekspresyonları arasındaki ilişki incelendiğinde CD23'ün tümolgularda pozitif olduğu görüldü. CD23 ekspresyon düzeyinin, ZAP70 negatif ve pozitifolgularda farklı olmadığı saptandı.Hastalığın uzun seyri nedeni ile ZAP70 ekspresyonu prognozla ilişkilendirilemedi.ZAP70 ve KLL prognozu arasındaki ilişkinin net bir şekilde ortaya konması için daha uzun süreliizlem çalışmalarına gereksinim olduğu kanısına varıldı.Çalışmamızın ikinci kısmında, KLL olgularında ve çalışmaya katılan sağlıklıgönüllülerde T ve B hücreiçi sitokinler olan IL-4 ve IFN-γ içerikleri saptandı. T hücre IL-4 ve Bhücre IFN-γ içerikleri, sağlıklı gönüllülerde ve KLL olgularınde karşılaştırıldığında; T hücre IL-4'ün sağlıklı gönüllülerde buna karşın B hücre IFN-γ'nın KLL olgularında istatistiksel olarakanlamlı derecede yüksek olduğu gösterildi. Antiapoptotik rolü bilinen IFN-γ'nın KLL'de kemikiliğinde malign hücre birikiminden sorumlu olabileceği ve hastalığın ilerlemesine nedenolabileceği sonucuna varıldı.KLL olguları ve sağlıklı gönüllülerde CD3IFN-γ / CD3IL-4 oranı karşılaştırıldığında,sağlıklı gönüllülerde bu oran KLL olgularına göre yüksek bulundu. Bu çalışmada, KLLolgularında T hücrelerin salgıladıkları sitokinlere (yüksek IL-4, düşük IFN-γ) bağlı olarak Thücre tip 2 yönünde olduğu görüldü. Elde edilen bulgular, hastalığın ileri aşamalarına eşlik edenenfeksiyon ve otoimmün hastalıkların nedeninin, hücresel immünitenin zarar görmesi olabileceğişeklinde yorumlandı..KLL'de sitokinlerin rolünün anlaşılması için daha pek çok araştırmayapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIsıksacan N. The Infortance of ZAP70 Expression In The Prognosis And The T/B Cell Profiles inChronic lymphocytic Leukemia. I.U. Institute Of Medical Sciences. Institute For ExperimentalMedicine. Immunology. Istanbul.2007.Chronic lymphocytic leukemia (CLL) is a disease which shows different clinicalprogressions. The classification systems provided by Rai and Binnet are important in determiningthe necessity for therapy and also the assumption of disease progression in CLL patients. But theprognostic value of these classifications is limited to patients with the early stages. Depending onthese, investigations have shown that the existances of somatic mutations on the variable part ofthe heavy chain on Immunoglobulin (IgVH) are very valuable prognostic factors. Patients withgene mutations show better clinical progressions. After the discovery of a relationship betweenthe ZAP70 expression and IgVH mutation, several researches have shown that investigatingZAP70 expression can be preferred instead of the mutation of IgVH, which is expensive.In our investigation, by using the flow cytometric method, which is cheap and easy,ZAP70, the expressions of CD38 and CD23, which are accepted as prognostic determinants inCLL patients, are measured. The results were accepted as positive if they were above and 20%,30% and 20% for ZAP70, CD38 and CD23; respectively. ZAP70 expression was positive in 15of the 28 cases. There was not a statistically significant correlation between the expression ofZAP70 and neither the ages nor the sexes of the patients. ZAP 70 expression and CD38expression levels were compared. Both of them were simultaneously positive in only one patient.No correlation between CD38 and ZAP70 expressions were noted. When the relationshipbetween ZAP70 and CD23 expressions is examined, CD23 was positive in all cases. CD23expression levels showed no difference in cases either ZAP70 negative or positive.Because of the chronicity of this disease, a correlation between the ZAP70 expressionand disease progression could not be established. It is concluded that prolonged investigations arenecessary to reveal any correlation between ZAP70 and the prognosis.In the second part of our research, the levels of IL-4 and IFN-γ expressions, which areintracellular cytokines of T and B lymphocytes, are measured in CLL patients and healthyvolunteers. The levels of IL-4 expression on T lymphocytes from healthy volunteers werestatistically significantly higher than CLL cases. IFN-γ expression levels on B lymphocytes fromCLL patients were statistically significantly higher than healthy volunteers. Because of theantiapoptotic role of IFN-γ, it is concluded that it may be responsible for the collection of maligncells in the bone marrow and the progression of the disease in CLL.CD3IFN-γ/CD3IL-4 proportions in CLL cases and healthy volunteers were compared.This proportion was found higher in healthy volunteers. In this study, T cell type 2 was founddominant in CLL cases. From these findings, it is concluded that the defect in cellular immunitymay be the cause of the infections and autoimmune diseases which accompany the advancedstages of the disease.More forward investigations are necessary to understand the roles of the cytokines inCLL.