Nikel titantum tellerin recycling sonrası mekanik ve fiziksel özelliklerinde meydana gelen değişikliklerin incelenmesi
Evaluation of changes in pyhsical properties of nickel-titanium archwires after recycling
- Tez No: 193887
- Danışmanlar: PROF. SÖNMEZ FIRATLI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Nickel-titanium, arch wires, shape memory, sterilization
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
xivÖZETDinçer Kırbıyık,BERNA. (2006). Nikel Titanyum Tellerin Recycling Sonrası MekanikVe Fiziksel Özelliklerinde Meydana Gelen Değişikliklerin İncelenmesi. İstanbulÜniversitesi Sağlık bilimleri Enstitüsü,Ortodonti ABD. Doktora Tezi. İstanbul.Günümüzde şekil hafızalı tellerin kullanımı yaygınlaşmakta, ancak pahalıolmaları nedeniyle tekrar kullanımları gündeme gelmektedir. Martensitik aktif tellerintekrar kullanılmasının mekanik ve fiziksel özelliklerine etkileri ile ilgili yayınlar henüzsınırlıdır. Bu araştırmanın amacı üç farklı yapıdaki nikel titanyum tellerin in-vitrotekrar kullanım sonrasında mekanik özelliklerinde ve yüzey yapısında meydan gelendeğişiklikleri incelemektir. Bu amaçla yedi farklı nikel titanyum tel üç gruba ayrılmıştır:Kullanılmamış teller kontrol grubunu, otoklavda steril edilen teller otoklav grubunu, biray süre ile suni tükürükte bekledikten sonra otoklavda steril edilen teller suni tükürükgrubunu oluşturmaktadır. Tellerin elastikiyet özelliklerindeki değişikliklerinincelenmesi için üç nokta eğme deneyi ve yüzey yapısının incelenmesi için taramalıelektron mikroskobu kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre istatistiksel anlamlıdeğişikliklerin çoğu tükürük grubunda görülmüştür. Aynı cins tel grubunda olan tellerinbu işlemlerden farklı yönde ve oranlarda etkilendiği görülmüştür. En büyükdeğişiklikler martensitik aktif teller olan Memory Wire HA, Cu Ni-Ti 27ºC ve Cu Ni-Ti 35ºC tellerde bulunmuştur. İstatistiksel anlamlı olan bu değişiklikler Memory WireHA'nın her iki deney grubunda maksimum yüklemede % 10'luk azalma sınırındakalırken, kuvvetin geri alınmasında %45'lik azalmaya ulaşmaktadır. Cu Ni-Ti 27ºC'demaksimum yüklemede suni tükürük grubunda ~%14'lük azalma meydana gelirken,kuvvetin geri alınmasında %53'e varan artışlar meydana gelmiştir. Cu Ni-Ti 35ºC telinher iki deney grubunda maksimum yüklemede istatistiksel önemli değişiklik yok iken,kuvvetin geri alınması sırasında suni tükürük grubunda %99'a varan istatistiksel önemlikuvvet artışları görülmüştür. Bu durum şekil hafızalı tellerin sterilizasyon ve sunitükürükte bekletme işlemlerinden etkilendiğini, performanslarında klinik kullanımıetkileyebilecek değişiklikler meydana geldiğini göstermektedir. NeoSentalloy F80'deise istatistiksel önemli olmayan minimal değişiklikler oluşmuştur. SEM incelemelerindesterilizasyon ve tükürükte bekletme işlemlerinden sonra tellerin çoğunda yüzeydeğişiklikleri belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler : Nikel-titanyum, ark telleri, şekil hafızası, sterilizasyon, yük-esneme,Bu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştirma Projeleri Birimi tarafından T-90/1112002 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
xvABSTRACTDinçer Kırbıyık, BERNA. (2006). Evaluation of Changes in Mechanical Properties andSurface Topography of Nickel-Titanium Archwires After Recycling. İstanbulUniversity, Institute of Health Science, Department of Orthodontics. Doctoral Thesis.İstanbul.Shape memory archwires reached a high level of acceptance but relatively highcost, has led clinicians reuse of these wires. The literature on the effects of recyling onthe mechanical and surface topography of martensitic active alloys is limited. Thepurpose of this study is to evaluate the changes in mechanical properties and surfacetopography of nickel-titanium archwires after recycling. Seven types of nickel-titaniumwires were separated to three groups: as received condition (control group), sterilized inautoclave without artificial saliva treatment (autoclave group), sterilized in autoclaveafter artificial saliva treatment for 1 mounth (artificial saliva group). 3-point bendingtests were used to evaluate the elastic property changes and surface topography wasassessed by scanning electron microscope. Our findings show that most of thesignificant changes were observed after artificial saliva treatment and autoclavesterilization of the wires. The results revealed that; the wires which belong to the samesubgroup were affected in different aspects and ratios. The significant changes were inthe Memory Wire HA, Cu Ni-Ti 27ºC and Cu Ni-Ti 35ºC which belong to themartensitic active group. These statistically significant changes showed a decreasebelow 10% in loading and 45% in unloading in both groups of Memory Wire HA. CuNi-Ti 27ºC?s artificial saliva group showed a ~14% decrease in loading and ~53%increase in unloading. There is no statistically significant change in loading in bothexperiment groups of Cu Ni-Ti 35ºC, however there is a statistically significantincrease in unloading, which is 99% in artificial saliva group. The results indicate thatshape memory wires are affected from sterilization and treatment in artificial saliva andthere are changes which effect their performance in clinical use. However there is nostatistically significant change in NeoSentalloy F80. Electron micrograps demonstratedsurface changes in most of the wires.