Farklı braket slotlarında farklı derinliklere sahip ters spee eğrili nikel-titanyum tellerin alt keser, premolar ve molar dişler üzerine etkisinin sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of reverse curved spee ni̇ckel-titanium wires with different depths in different bracket slots on lower incisors, premolars and molar teeth using finite element analysis
  1. Tez No: 977259
  2. Yazar: SENA BALAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA AĞAOĞLU MOGUL, PROF. DR. KORAY HALICIOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ortodontik teller, Yüksek mertebeli sonlu elemanlar, Orthodontic wires, Higher order finite elements
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
Özet
Ortodontik tedavilerde, artmış spee eğrisinin seviyelendirilmesi, ideal bir oklüzyon için önemli bir hedeftir. Bu tez çalışmasında, sonlu elemanlar analizi (SEA) kullanılarak ters spee eğrili Ni-Ti ark tellerinin farklı derinliklerde ve kalınlıklarda kullanıldığında, 0.018“ slot Roth ve 0.022”slot MBT braket sistemlerinde, mandibular dişlere uyguladığı kuvvetler ve periodontal ligament (PDL) üzerindeki stres dağılım SEA ile incelenmiştir. Çalışmada, 0.018'' slot boyutuna sahip Roth braketler ve 0.022'' slot boyutuna sahip MBT braketler için 20 mm, 25 mm ve 30 mm derinliklerde farklı boyutlarda ark telleri modellenmiştir. Belirlenen yükleme ve sınır koşulları altında, diş hareketlerinin X, Y ve Z eksenleri boyunca değerlendirilmesi, toplam yer değiştirme miktarının ölçülmesi ve PDL üzerindeki von Mises streslerinin incelenmesi amacıyla toplam 12 lineer statik analiz gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, 0.022 slot MBT braketlerinde 30 mm derinliğe sahip 0.019x0.025'' ve 0.021x0.025'' boyutlarındaki ters spee eğrili ark telleri ile 0.018 slot Roth braketlerinde 30 mm derinliğe sahip 0.017x0.025'' ve 0.016x0.022'' boyutlarındaki teller, en yüksek düzeyde kuvvet uygulayarak belirgin diş hareketleri ve PDL'de yüksek stres oluşumuna neden olmuştur. Buna karşılık, 0.022 slot MBT braketlerinde 20 mm derinliğe sahip 0.019x0.025'' ark teli ile 0.018 slot Roth braketlerinde 20 mm ve 25 mm derinliklerde kullanılan 0.017x0.025'' ve 0.016x0.022'' ark telleri daha dengeli kuvvet uygulayarak diş hareketlerini daha stabil bir şekilde yönlendirmiştir. Bu sonuçlar, ortodontik tedavi planlamasında hastanın periodontal sağlığını göz önünde bulundurarak en uygun tel-braket kombinasyonunun seçilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Uygulanan kuvvetin büyüklüğünün ve dağılımının dikkatlice değerlendirilmesi, tedavi sürecinde kök rezorpsiyonu ve periodontal hasar risklerini en aza indirmek için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
In orthodontic treatments, leveling an increased Curve of Spee is an important goal for achieving an ideal occlusion. In this thesis, finite element analysis (FEA) was used to examine the forces applied by reverse curve Spee Ni-Ti archwires with different depths and thicknesses on mandibular teeth and the stress distribution on the periodontal ligament (PDL) in 0.018“ slot Roth and 0.022”slot MBT bracket systems. In this study, archwires with different sizes were modeled at depths of 20 mm, 25 mm, and 30 mm for Roth brackets with a 0.018“ slot size and MBT brackets with a 0.022”slot size. Under specified loading and boundary conditions, a total of 12 linear static analyses were performed to evaluate tooth movements along the X, Y, and Z axes, measure total displacement, and examine von Mises stresses on the periodontal ligament (PDL). According to the analysis results, reverse curve Spee archwires with a depth of 30 mm and dimensions of 0.019x0.025'' and 0.021x0.025'' in 0.022 slot MBT brackets, as well as wires with a depth of 30 mm and dimensions of 0.017x0.025'' and 0.016x0.022'' in 0.018 slot Roth brackets, applied the highest level of force, leading to significant tooth movement and high stress on the PDL. In contrast, the 0.019x0.025'' wire with a depth of 20 mm in 0.022 slot MBT brackets and the 0.017x0.025'' and 0.016x0.022'' wires with depths of 20 mm and 25 mm in 0.018 slot Roth brackets applied more balanced and controlled forces, guiding tooth movements in a more stable manner. These findings emphasize the importance of selecting the most suitable wire-bracket combination while considering the patient's periodontal health in orthodontic treatment planning. Carefully evaluating the magnitude and distribution of the applied force is crucial to minimizing the risks of root resorption and periodontal damage during the treatment process.