Akut bilier pankreatitte erken endoskopik retrograd pankreatikokolanjiografi (ERCP) ve endoskopik sfinkterotomi (ES)'nin prognoz üzerine etkileri
  1. Tez No: 193928
  2. Yazar: SERDAR ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. İLHAN YILDIRGAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Akut Bilier Pankreatit, ERCP, Acute bilier pancreatitis, ERCP
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
VÖZETEndoskopik retrograd kolanjiopankreatikografi (ERCP) ve endoskopiksfinkterotomi (ES)'nin akut pankreatit(AP) tedavisinde önemli bir yeri vardır.Yapılan çalışmalarda akut bilier pankreatit(ABP) geçiren hastaların erken dönemdeyapılan değerlendirmesinde %45-70'inde, semptomlar çözüldükten sonra yapılandeğerlendirmesinde ise %15-30'unda kalıcı safra yolu taşı tespit edilmiştir. Budurum safra kanallarından veya ampulla wateri'den safra taşlarınınuzaklaştırılmasına yönelik acil gayretlerin hastalığın seyrini etkileyeceği fikrinidesteklemektedir.Çalışmamızda erken ERCP ve ES'nin hafif şiddetli bilier pankreatiti olanhastaların prognozuna etkisini tesbit etmeyi amaçladık.Bu amaçla Kasım 2004-Kasım 2006 tarihleri arasında Atatürk ÜniversitesiTıp Fakültesi Genel Cerrahi kliniğine müracaat eden ABP'li hastalar içerisindenklinik tablo ve Ranson kriterlerine göre, hafif şiddetli pankreatiti olan 12'si (%20,3)erkek, 47'si(%79,7) bayan olmak üzere toplam 59 hasta çalışmaya dahil edildi.Hastaların yaşları 25-75 yıl( ortalama 64,3 yıl) idi. Bu hastalar içerisinden erken (ilk72 saat) ve geç dönemde ERCP ve ES yapılmak üzere 2 grup oluşturuldu. 24 hastayaerken, 35 hastaya geç dönemde ERCP ve ES uygulandı. Her iki grupta da hastalarınERCP ve ES öncesi ve sonrası klinik, laboratuar ( lökosit, CRP, BUN, kreatin,glukoz, AST, ALT, ALP, GGT, LDH ) ve radyolojik ( BT ) bulguları değerlendirildi.Çalışmamızda, erken dönemde yapılan ERCP ve ES ile geç dönemde yapılanERCP ve ES sonuçları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tesbit edemedik.Erken ve geç dönem ERCP ve ES sonuçları arasında fark yoktur, fakat erkendönem ERCP ve ES, hastaların hastanede kalış süresini ve tedavi maliyetiniazaltacağından, bu yaklaşımın hafif şiddetli bilier pankreatiti olan hastalardauygulanabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
VABSTRACTEndoscophic retrograd colagiopancreaticography (ERCP) and endoscophicsphincterotomy (ES) have major importance in the treatment of acute bilierpankreatitis (ABP). In the studies, evaluating patients with ABP, it was determinedthat bilier duct stones were detected in 45-70 percent of subjects in the early periodand in 15-30 percent after the symptoms were improved. This statement supports theopinion that early removal of stones from bile duct or ampulla wateri can effect theprognosis of the disease.In the present study, we aimed to determine the effect of early ERCP andES on the prognosis of disease in the patients with mild ABP.For this purpose , we included a total of 59 patients with ABP whoreferred to the department General Surgery at the Faculty of Medicine, AtaturkUniversity. 12 males (20,3%) and 47 females (79,7%) with mild bilier pancreatitisaccording to clinical evaluation and Ranson scoring were taken. The age of thesubjects ranged between 25-75 years a mean of 64,3 years. The patients wererandomly divided into early ( within 72 hours ) and late ERCP and ES subgroups.ERCP and ES procedures were performed early in 24 patients and late in 35 patients.In both groups, subjects were evaluated clinically and by laboratory ( leucosyte,CRP, BUN, creatin, glucose, AST, ALT, ALP, GGT, LDH ) and radiological ( CT )findings before and after ERCP and ES.In the present study no statistically significant difference was foundbetween early and late intervention groups.Although the results of ERCP and ES were indifferent, we are of theopinion that since it shorters the duration of hospitalization and reduces treatmentcosts, early ERCP and ES procedure may be of value in the patients with mild ABP.