High-flux hemodiyaliz tedavisinin kalp ve endotel fonksiyonları üzerindeki etkileri
Effect of the high-flux hemodialysis on cardiovaskular and endothelial function
  1. Tez No: 193943
  2. Yazar: ERCAN KIRCIMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ İHSAN GÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Hemodiyaliz, Kardiyovasküler hastalık, High-flux diyaliz, Hemodialysis, Cardiovascular disease, High-flux dialysis
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
I. ÖZETÖn bilgi: Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) tedavisinde büyük ilerlemelerolmasına rağmen sağ kalım oranları hala çok düşüktür. Uzatılmış hemodiyalizdeanemi ve hipertansiyon kontrolü, sağ kalım oranları iyi olması nedeniylekonvansiyonel diyalize üstün olduğu, ancak pahalı olması, hastalar tarafından uzunsüre diyalizde geçirilmesinin istenmemesi gibi dezavantajları vardır.Kısa sürede High-flux diyaliz yapılmasının kardiyovasküler sistem ve endotelfonksiyonları üzerindeki etkileri tartışmalıdır. Sıkı ekstra sellüler volüm kontrolüuygulanan hemodiyaliz hastalarda High-flux diyalizin kardiyovasküler hastalık veendotel fonksiyonları üzerindeki etkileri araştırıldı.Metod: 52 KBY hastası High-Flux (haftada 3 kez 2.5 saatlik seans) ve Low-flux (haftada 3 kez 4 saatlik seans) diyaliz gruplarına randomize edilerek 52 haftalıkdönemde klinik takip yapıldı.Bulgular: High-flux ve Low-flux gruplarında sonuçlar sırasıyla üre için Kt/V1.45±0.3 ve 1.60±0.3, interdiyalitik kilo alımı 1.5±0.5 ve 1.9±0.6 kg, diyaliz öncesisistolik KB 107±14 ve 115±17 mmHg, diyastolik KB 66±8 ve 70±10 mmHg,intradiyalitik hipotansiyon atağı %2.1±3 ve %4.0±3, sol ventrikül kitle indeksi104±26 ve 106±26 g/m2, Ejeksiyon fraksiyonu %60±9 ve %64±8, homosistein8.4±3.7 ve 12.0±11 umol/L, D-dimer 206±143 ve 238±154 mg/L, vonWillebrandfaktör %146±66 ve %154±57, CRP 3.8±1.4 ve 4.5±2.1 mg/L, Hemoglobin 11±1.3 ve11±1.4 g/dl, Albümin 4.1±0.4 ve 4.0±0.3 g/dl, Kalsiyum 10±0.8 ve 9±0.8 mg/dl,Fosfor 5.4±1.8 ve 6.0±1.3 mg/dl, Parathormon 213±144 ve 226±111 pg/ml saptandı.Sonuçlar arasında dikkat çekici istatiksel farklar saptanmadı.Kısa High-flux hemodiyalizin kardiyovasküler fonksiyonları bozmadığı, hattaküçük ve orta moleküllü toksinleri daha etkin temizlediği, eritropoetin direncindeazalma, lipid profilinde düzelme, ateroskleroz patogenezinde rol oynayanmikroinflamatuar toksinleri daha etkin uzaklaştırılması gibi olumlu etkileri saptandı.Sonuç: High-flux diyaliz güvenli olması, kısa sürede yeterli ve hatta üstündiyaliz yapması, hasta, diyaliz merkezleri ve sağlık güvence kuruluşları için cazipolması nedeniyle gelecekte konvansiyonel diyaliz yöntemi olması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
II. ABSTRACTEffect of the High-Flux Hemodialysis on Cardiovascular and Endothelial FunctionIntroduction: Although there have been important improvements in the treatmentof Chronic Renal Insufficiency (CRI), the survival rate is still too low. Extendedhaemodialysis is superior to the conventional dialysis in terms of anemia andhypertension control and high survival rate but it has some disadvantages such as highcost and requiring long time, which is not desired by the patients.The effects of short High-flux dialysis on cardiovascular system and endothelialfunctions must be discussed. The effects of High-flux dialysis on Cardiovascular diseaseand endothelial functions have been examined in the haemodialysis patients to whomIntensive Extra Cellular Volume control had been performed.Methods: 52 (CRI) patients have been randomised to High-flux (2.5-hoursessions, three times a week) and Low-flux (4-hour sessions, three times a week) dialysisgroups and have been observed clinically in a 52-week term.Results: The results in High-flux and Low-flux groups were respectively asfollows; urea Kt/V 1.45±0.3 and 1.60±0.3, interdialytic weight increase 1.5±0.5 and1.9±0.6 kg, pre-dialysis systolic BP 107±14 and 115±17 mmHg, diastolic BP 66±8 and70±10 mmHg, intradialytic hypotension attack %2.1±3 and %4.0±3, left ventricular massindex 104±26 and 106±26 g/m2, Ejection fraction %60±9 and %64±8, homosistein8.4±3.7 and 12.0±11 umol/L, D-dimer 206±143 and 238±154 mg/L, vonWillebrandfactor %146±66 and %154±57, CRP 3.8±1.4 and 4.5±2.1 mg/L, Haemoglobin 11±1.3and 11±1.4 g/dl, Albumin 4.1±0.4 and 4.0±0.3 g/dl, Calcium 10±0.8 and 9±0.8 mg/dl,Phosphor 5.4±1.8 and 6.0±1.3 mg/dl, Parathormon 213±144 and 226±111 pg/ml. Therewere not any remarkable statistical differences between the results.It has been determined that short High-flux dialysis does not damagecardiovascular structure and functions and it cleans tocsins with small and mediummolecules even more effectively. And also some favourable effects have beendetermined such as; decrease in erythropoietin resistance and effective removal ofmicroinflammatory tocsins those have part in atherosclerosis pathogenesis.Conclusions: High-flux dialysis is expected to be the conventional dialysis in the futurebecause of being safe, making sufficient and even superior dialysis in a short time, andbeing attractive for patients, dialysis centres and health assurance institutions.