Kırıkkale il merkezi ilköğretim ve lise öğrencilerinin beslenme ve spor aktivite alışkanlıklarının büyüme durumlarıyla ilişkisinin araştırılması
Studying of relations between nourishment and sport acyivity habits and growing up conditions of kırıkkale province central primary school and high school students
- Tez No: 193957
- Danışmanlar: DOÇ.DR. DİDEM ALİEFENDİOĞLU, DOÇ.DR. SELDA HIZEL BÜLBÜL, PROF.DR. MEHMET KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Spor, Nutrition and Dietetics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Nourishment, Sport Activities, Growing Upiii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETMustafa GÜÇLÜ, Kırıkkale l Merkezi lköğretim ve LiseÖğrencilerinin Beslenme ve Spor Aktivite Alışkanlıklarının BüyümeDurumlarıyla lişkisinin Araştırılması, Kırıkkale Üniversitesi, SağlıkBilimleri Enstitüsü, Beden Eğitimi ve Spor Anabilim Dalı, YüksekLisans Tezi, Kırıkkale, 2006Araştırmaya Kırıkkale ilinde, ilköğretim ve liselerde okuyan 500 [250 (%50)kız ve 250 (%50) erkek ] gönüllü öğrenci katıldı. Araştırmanın ana amacıöğrencilerin beslenme ve spor aktivite alışkanlıklarının büyümedurumlarıyla ilişkisini değerlendirmekti. Kesitsel bir araştırma olan buçalışmada tüm öğrencilere 13 sorudan oluşan beslenme alışkanlıklarısoruları ile spor aktiviteleri hakkında 11 sorudan oluşan anket formudağıtıldı. Öğrencilerin boy ve kilo ölçümleri araştırmacı tarafından yapıldıve anket formları araştırmacı tarafından dolduruldu.Öğrencilerin boy ve kilo değerleri, BK , boy persentili, kilo persentili veboya göre ağırlık referans değerlerine göre değerlendirildi. statistikselanaliz için frekans ve ki kare testleri uygulanarak veriler tablolaştırıldı.p< 0.05 anlamlılık sınırı olarak kabul edildi. Öğrencilerin beslenme ve sporaktivite alışkanlıkları, büyüme durumları, cinsiyet, yaş, ekonomik durumanne eğitim ve meslek, baba eğitim ve meslek gibi değişkenlere göreincelendi. Öğrencilerin beslenme alışkanlıkları orta düzeyde, günlük öğünsayılarının ise yetersiz düzeyde olduğu görüldü. Öğrencilerin anne vebaba eğitim düzeylerine göre beslenme alışkanlıklarının değiştiği görüldü.Öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının en çok etkileyen unsurun aileninekonomik düzeyi olduğu görüldü.iiÖğrencilerin BK , boy persentil, kilo persentil değerlerine göre büyümedurumlarının iyi düzeyde olduğu, boy-ağırlık değerlerine göre ise ortadüzeyde olduğu görüldü. Cinsiyetlerine göre büyüme durumlarında anlamlıbir fark bulunamadı. Öğrencilerin yüksek oranda (%98.2) her hangi birspor aktivitesine katıldıkları, ancak lisanslı sporcu olarak katılımın düşük(%18.6) seviyede olduğu görüldü. Öğrenciler en çok hafta sonları vetatillerde spor aktivitelerinde bulunuyordu. Öğrencilerin ailelerinin büyük birkısmının çocuklarının spor aktivitelerine katılmalarını desteklemediklerigörüldü. Öğrencilerin %61' i istediği spor aktivitelerine katılabilirken,katılamayanların yer, araç-gereç, malzeme yetersizliği ve ilgisizliksebebiyle katılamadığı görüldü. Öğrencilerin çoğunluğunun okullarındakispor çalışmalarını az yeterli veya yetersiz bulduğu görüldü.Lisanslı sporcu öğrencilerde BK değerlerinin ve boy gelişimlerinin dahayeterli düzeyde olduğu, malnütrisyonlu öğrenci oranının ise daha düşükseviyede olduğu görüldü.Sonuç olarak ilimizdeki seçilen ilköğretim ve lise öğrencilerinde önemlioranda beslenme bozukluğu olmadığı ancak öğrencilerin sporaktivitelerine katılımlarının arzulanan düzeyde olmadığı saptanmıştır. l içiyöneticilerin bu konuda daha duyarlı olmaları gerektiği ve bu alanda yeniprojeler ve uygulamalar yapılması gerektiği kanısındayız.Anahtar Kelimeler : Beslenme, Spor Aktivitesi, Büyümeiii
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMustafa GÜÇLÜ, Studying of Relations Between Nourishment andSport Activity Habits and Growing Up Conditions of KırıkkaleProvince Central Primary School and High School Students. KırıkkaleUniversity, Health Sciences Institute, Major Science Department ofPhysical Education and Sport, Master Dissertation, Kırıkkale, 2006500 [250 (50%) girl and 250 (50%) boy] voluntary students who areattending a primary school and high school in Kırıkkale Province has beenparticipated for to this study. The main purpose of study was to realizerelations between nourishment and sport activity habits and growing upconditions of students. A Questionnaire form which is consisting of 11questions about sport activities and 13 questions about nourishmenthabits has been distributed to all students in this cross-sectional study.Questionnaire forms have been filled with by researcher by making heightand weight measurements of the students.Height and weight measurements of the students have been analyzedaccording to Body Mass Index (BMI), height percentile, weight percentileand reference weight values compared to height. Data has been tabled byrealizing frequency and chi-square tests for statistical analysis. p< 0.05was accepted as a level of significance. Nourishment and sport activityhabits was analyzed according to factors such as growing up conditions,sex, age, economic position, the education level and job of the father andthe education level and job of mother. It has been seen that Nourishmenthabits of students are in the middle level and that daily meal numbers areinsufficient. As well, it has been seen that nourishment habits of thestudents has changed according to their parents? education level. It isiirealized that the economic level of the families is the most important factorwhich is affecting the nourishment habits.It has been realized that growing up conditions of the students is at thegood level according to their BMI, height percentile and weight percentilevalues but it has been seen that growing up conditions of the students is inthe middle level according to their height/weight values. No significantdifference was found according to their sexes. It has been understood thatthe students attends a sport activity with high percentage (98,2%)although less of them are a licensed sportsman. Students are making asport activity on the weekends and holidays mostly. It has been seen thatthe high numbers of parents do not support their children to make a sportactivity. While the percentage 61% of students are making a sport activitywhich they wanted, it has seen that the rest, who can not make a sportactivity because of lack of area, tools-equipments, materials andinterestedness. It has also been seen that the sport activities of thestudents in the schools are not enough or insufficient.It has been understood that BMI values and height progress of thelicensed sportsman students are more sufficient and that there are lessmalnutrition proportion among licensed sportsman students.As a result, it has been determined that the primary and high schoolstudents generally have not malnutrition. However it has also beendetermined that the students does not make sport activities at thedesirable level. My opinion is Administrators of Province ought to be moresensitive and realize new projects and applications in this field.