Bakü garnizonu hastanelerinde çalışan doktor ve hemşirelerin iş doyum düzeylerinin incelenmesi
Determining the job satisfaction levels of doctors and nurses working in military hospitals in bakü garrison
- Tez No: 194001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CESİM DEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Public Health, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Military Hospital, Job Satisfaction, Doctors, Nurses
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZETSağlık sektörü, toplumların sahip oldukları kaynakların büyük bölümlerinitüketen temel sektörlerden birisidir. Sağlık hizmetlerinin etkin yürütülmesiningerçekleşmesi; çağdaş sağlık sistemine uygun örgütsel düzenlemeler, eğitim veyasal alanlarda değişiklikler gibi sistemin yapısal boyutunu ilgilendiren çalışmalarbirey boyutuna da önem verilmesini gerektirmektedir.Bu çalışma, Azerbaycan Savunma Bakanlığı Bakü Garnizonundaki iki AskeriHastanede görev yapan hekim ve hemşirelerin iş doyum düzeylerinin belirlenmesiamacı ile yapılmıştır.Bu amaçla; Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) adlı ölçekte yer alan,iş doyumuna ilişkin başarı, tanınma veya takdir edilme, işin kendisi, işin sorumluluğu,yükselme ve terfiye bağlı görev değişikliği ve kurum politikası - yönetimi, denetimşekli, yönetici, çalışma ve astlarla ilişkiler, çalışma koşulları, ücret gibi öğelerincelenmiştir.Çalışmada, Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan 159 tabip ve 291hemşire üzerinde iş doyumunu ölçmeğe yönelik bir analiz yapılmıştır. Veri toplamayöntemi olarak, ?Minnesota Satisfaction Questionnaire? (MSQ) kısa form anketi yüzyüze uygulanmıştır. Anket formlarıyla toplanan veriler bilgisayar ortamına aktarılmışve SPSS paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Tanımlayıcı verilerindeğerlendirilmesinde frekans ve yüzdeler kullanılmış, tanımlayıcı verilerin iş doyumfaktörlerine etkilerini analiz etmek için ise iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testive tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırmada tabiplerin içsel iş doyum ortalaması 3.58, dışsal iş doyumortalaması 3.17, genel iş doyum ortalaması 3.37 olarak bulunmuştur ve bu sonucagöre işlerinden ?orta düzeyde doyum? elde ettiklerini söylemek mümkündür.Hemşirelerin içsel iş doyum ortalaması 3.73, dışsal iş doyum ortalaması 3.40, geneliş doyum ortalaması 3.57 olarak bulunmuştur ve bu sonuca göre işlerinden ?ortadüzeyde doyum? elde ettikleri tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler : Askeri Hastane, ş Doyumu, Tabipler, Hemşireler.
Özet (Çeviri)
SUMMARYHealth sector is one of the main sectors of a country which uses a great dealof the national resources. For realization of health services effective perform,organizational arrangement suitable with modern health system, educational and lawarrangements which were related with the structural dimension and additionalimportance for the individual dimension should be made.This study is performed in order to determine the job satisfaction of doctorsand nurses working at 2 military hospitals at Baku, Azerbaycan.Hence parameters which are included in Minnesota Satisfaction Questionnaire(MSQ) such success related with job satisfaction, be appreciated and be known, thejob itself, the responsibility of the job, job changement related to promotion or raising,policy and management of the institution, type of supervision, relation betweenmanger, work and subordinates, work conditions, salary were examined.In this study an analysis was performed to measure the job satisfaction of 159doctors and 291 nurses working at Azerbaycan Armed Forces. ?MinnesotaSatisfaction Questionnaire? (MSQ) was used as data collecting method and thisquestionnaire was performed face to face. The data, collected from inquiry wastransferred to digital medai and SPSS was used for evaluation of the data. Frequencyand percentage were used for descriptive data. The effect of descriptive data on jobsatisfaction was analyzed with ?significance of differences between two averagestest? and ?unilateral variance analysis?.The study showed that average internal, external and general job satisfactionamong doctors were 3.58, 3.17 and 3.37, respectively. According to this result, it ispossible to say that doctors have ?mild satisfaction?. The evaluation of the nurse datahad shown that the average internal, external and general work satisfaction were3.73, 3.40 and 3.57, respectively, related to these results it is possible to say thatnurses have ?mild satisfaction? in their job too.