Farklı irrigasyon maddelerinin kök kanal dolgu patlarının sızdırmazlığına etkisi
Sealing effectof different irrigation solutions upon root canal sealers
  1. Tez No: 194000
  2. Yazar: TÜLİN ERTAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. YASAR MERIC TUNCA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sızdırmazlık, klorheksidin, kök kanal dolgu patları, tübülerpenetrasyon, Sealing, chlorhexidine, root canal sealers, tübüler penetration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETErtan T., Farklı irrigasyon maddelerinin kök kanal dolgu patlarınınsızdırmazlığına etkisi, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Sağlık Bilimleri EnstitüsüDiş Hastalıkları ve Tedavisi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2006. Bu in vitroçalışmada, üç farklı irrigasyon solüsyonunun dört farklı kök kanal dolgu maddesininapikal sızdırmazlığına olan etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızdaortodontik ve periodontal sebeplerle çekilmiş 170 adet alt ve üst santral, kanin vepremolar diş kullanılmıştır. Dişler irrigasyon altında crown down tekniği kullanılarakHERO Shaper Assorted döner sistemlerle prepare edildikten sonra sırasıyla % 5,25NaOCl, % 17 EDTA ve % 5,25 NaOCl kullanarak smear tabakası kaldırıldı. Dişler öncekullanılacak irrigasyon maddelerine göre her biri 40 dişten oluşan dört ana gruba, sonraher bir ana grup kullanılacak kök kanal dolgu maddesine göre kendi arasında dört altgruba ayrılarak 16 grup elde edildi. İrrigasyon maddeleri olarak % 5,25 NaOCl, % 2Klorheksidin glukonat solüsyonu, % 1 Klorheksidin diglukonat jel ve kanal dolgumaddeleri olarak Sealite-Ultra, AH-Plus, Diaket ve Ketac-Endo kullanıldı. Klorheksidinjeli kök kanalından uzaklaştırmak için NaOCl ve serum fizyolojik solüsyonlarıkullanıldı. Kalan 10 adet dişin 5'i pozitif, 5'i negatif kontrol grubu olarak ayrıldı.Apikal sızıntı değerlendirmesi için sıvı transport modeli kullanıldı. Önce pozitif venegatif kontrol grupları ile sistemin çalışıp çalışmadığı test edildi. Apikal sızıntıdeğerlendirmeleri sonucu irrigasyon maddelerinin kök kanal dolgu maddelerininsızdırmazlığına herhangi bir etkisinin olmadığı, kök kanal dolgu maddelerinden Sealite-Ultra ve Ketac-Endo arasında ise istatistiksel olarak anlamlı bir fark meydana geldiği,irrigasyon maddelerinin de kendi aralarında NaOCl ile CHX jel-NaOCl arasında,NaOCl ile CHX jel-SF arasında ve CHX solüsyonu ile CHX jel-SF arasında istatistikselolarak anlamlı bir fark olduğu tespit edildi. Apikal sızıntı deneyini takiben her gruptan 5adet diş tesadüfen seçilerek SEM altında incelenmek üzere hazırlandı. SEMçalışmasında klorheksidin jelin kanal dolgu maddelerinin penetrasyonuna engel olduğugörüldü. Kök kanalındaki klorheksidin jelin uzaklaştırılmasında NaOCl serumfizyolojikten daha etkin; ancak her ikisi de yetersiz bulundu.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTErtan T., Sealıng effect of dıfferent ırrıgatıon solutıons upon the root canal sealers,Gulhane Military Medical Academy Health Sciences Institute PhD Thesis inEndodontics (Dentistry), Ankara, 2006. The purpose of this in vitro study was toevaluate the effect of apical microleakage of four different root canal sealers of threedifferent irrigation solutions. 170 maxillary and mandibulary central incisor, canine andpremolar teeth which were extracted for periodontal and orthodontic reasons, wereselected for this study. After the preparation of teeth under irrigation by using crown-down technique with HERO Shaper Assorted rotary systems, smear layer was removedby using 5,25 % NaOCl, 17 % EDTA and 5,25 % NaOCl in the following sequence:First of all, the teeth were divided into four main groups of 40 teeth, then these maingroups were divided into four subgroups of 10 teeth and by this way 16 groups wereformed. As irrigation solutions; 5,25 % NaOCl, 2 % Chlorhexidine gluconate solution,1 % Chlorhexidine digluconate gel and as root canal fillings; Sealite-Ultra, AH-Plus,Diaket and Ketac-Endo were used. In order to remove Chlorhexidine gel from the rootcanals NaOCl and SF solutions were used. Remaining10 teeth were set aside five teeth as negative and five as positive control groups. Fluidtransport model was used for apical leakage evaluation. At first, the fluid transportmodel (system) was tested with negative and positive control groups whether it isworking properly or not. The results of the evaluation of apical leakage showed that;irrigation solutions had no effect on sealing ability of root canal filling, the differencesamong Sealite-Ultra and Ketac-Endo were statistically significant, the differencesamong NaOCl and CHX gel-NaOCl, , NaOCl and CHX gel-SF, CHX and CHX gel-SFwere also statistically significant. Following the apical leakage experiment, five teethwere selected randomly and prepared to be examined with SEM. During the SEM study,it was observed that CHX gel had prevented the penetration of root canal fillings. Inremoving the gel from the root canals, NaOCl was found to be more effective than SF;but neither of them were adequate.