Düşük enerji seviyeli lazerin ratlarda yara iyileşmesi üzerine etkisinin histolojik ve deneysel incelenmesi.
Histologic and experimental evaluation of the effect of low level laser on wound healing in rats.
  1. Tez No: 194004
  2. Yazar: MEHMET KELEŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YILMAZ GÜNAYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: yara iyileşmesi, düşük enerji seviyeli lazer, lokal anestezi, artikain, prilokain, wound healing, low level laser, LLL, local anesthesia, articaine, prilocaine
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZETDüşük Enerji Seviyeli Lazerin Ratlarda Yara İyileşmesi Üzerine EtkisininHistolojik ve Deneysel İncelenmesiÇalışmamızın amacı; ratlarda düşük enerji seviyeli lazerin ve lokal anesteziklerprilokain ile artikainin yara iyileşmesi üzerine olan etkilerini ve bu anestezik ilaçlarınkullanıldığı yaralardaki lazerin etkisinin araştırılmasıdır.Çalışmamızda 42 adet Wistar erkek rat kullanılmıştır. 3 ana ve her ana grubunaltında iki alt grup olmak üzere toplam 6 grup oluşturulmuştur. İlk ana grup A genelkontrol grubu olarak kullanılmıştır. Tüm ratların sırtlarında 4 cm uzunluğunda tamkalınlık insizyonlar yapılmıştır. Ardından insizyonlar başka bir işlem yapılmadanprimer süture edilmiştir. Grupların ilk alt gruplarında yalnızca cerrahi işlemyapılmışken, ikinci alt gruplarında ilk dozu süturlar atıldıktan sonra olmak üzereGaAlAs (gallium aluminyum arsenit) diyot lazer 685 nm dalga boyunda, 25 mW, 3j/cm2, 9 Hz, 150 sn 5 gün uygulanmıştır. B grubunda farklı olarak %4'lük artikain HCl(1:100.000 epinefrin) lokal anestezik olarak insizyondan önce kesi hattı çevresineenjekte edilmiş, C grubunda da lokal anestezik olarak prilokain HCl %2 kullanılmıştır.Sekizinci gün eksize edilen örnekler önce germe çekme testine, ardından histolojikincelemeye alınmıştır.Kullanılan lazerin yara iyileşmesini hızlandırdığını, çalışmada kullanılan lokalanestezik ilaçlarında yara iyileşmesinde gecikmeye neden olduğunu gördük. En hızlıiyileşme A grubunda gerçekleşmiş, onu sırasıyla C ve B grupları takip etmiştir. Lokalanesteziklerin konsantrasyonu ve vazokonstrüktör içeriğinin olumsuz etkiyi arttırdığınıB grubunda aldığımız sonuçlar ile tespit ettik. Ayrıca lazerin lokal anesteziklerinneden olduğu gecikmeyi az da olsa düzelttiğini tespit ettik.Çalışmamızdan elde ettiğimiz sonuçlar düşük enerji seviyeli lazerin ratlardayara iyileşmesini hızlandırdığını ve lokal anesteziklerin, konsantrasyonu vevazokonstrüktör içeriğine bağlı olarak, yara iyileşmesini geciktirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYHistological and experimental evaluation of the effect of low level laseron wound healing in rats.The aim of this study is to evaluate the effects of low level laser therapy (LLLT)and local anesthetics, articaine and prilocaine on wound healing in rats and also toevaluate the effect of LLLT on wounds which these local anesthetics be used.For this study 42 Wistar male rats were used. There were 3 main and 2subgroups for each one; totally 6 subgroups were designed. Group A, the first group,was defined as control group. On the dorsal side of all rats 4 cm long full thicknessincisions were performed. Then incision lines were sutured right after the surgery. Inthe first subgroups of all three groups only surgery was performed, on the other sidein the second subgroups LLL was applied after suturing the incisions. We usedGaAlAs diode laser in 685 nm wavelength, 25 mW power, 3 j/cm2 dose, 9 Hzfrequency, and 150 sec application time for 5 consecutive days. In group B, we usedarticaine HCl (4%, 1:100.000 epinephrine) as local anesthetic just before incisionsand in group C prilocaine HCl (2%) without vasoconstrictor. All specimens wereexcised on the eighth day. They were first subjected to a breaking strength test, andthen histological studies.We observed that while LLL facilitated the wound healing, local anestheticagents had an opposite effect and delayed wound healing. Most rapid healing wasoccurred in group A and it was followed by group C and group B. The poor results ofgroup B revealed that high concentrations of local anesthetics especially the onesconsisting vasoconstrictors prevent wound healing processes. We also observed thatLLLT clinically decreased the negative effects of local anesthetics a little.The study revealed that LLL accelerated the wound healing of rats, while thelocal anesthetic agents, depending on the concentration and the consistence ofvasoconstrictors, caused a delay.