Hafif dereceli karpal tünel sendromunda farklı elektrofizyolojik metodların karşılaştırılması
The comparison of different studies in mild carpal tunnel syndrome electrodiagnostic
  1. Tez No: 194035
  2. Yazar: BERNA ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal tünel sendromu, elektrofizyoloji, sinir iletim çalışmaları, median duysal iletim hızları, median sinir duysal karşılaştırmalı testler, Carpal tunnel syndrome, electrodiagnosis, nerve conduction studies, sensory median conduction studies, median sensory comparative tests
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörolojik Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Elektrodiagnostik Nöroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZETAmaç: Hafif düzeyde etkikenen karpal tünel sendromu (KTS) olan olgularda farklıelektrofizyolojik duysal metodları incelemektir.Gereç ve Yöntem: Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Elektrofizyoloji Laboratuarı'naKTS ön tanısı ile müracaat eden median sinir dağılım alanında haftada 3 kez ve en az 3hafta süre ile uyuşma, elektriklenme ve ağrı yakınması olan 47 hasta (45 kadın, 2erkek) 65 el çalışmaya dahil edildi. Daha önce KTS operasyonu geçirmiş olma, azalmışulnar duysal aksiyon potansiyeli amplitüdü (3.7 ms), uzamış median motor distal latansı olanlar (>4.2 ms),polinöropatisi ve /veya radikülopatisi olan hastalar, kalp pili olanlar, hamile olanlarçalışma dışında tutuldu. Elektrofizyolojik olarak median ve ulnar sinir motor iletihızları (MİH), 5.parmak ulnar sinir antidromik duyu ileti hızları (DİH), 1, 2,3.parmaklarda antidromik median sinir DİH, 1.parmak median-radial sinir duysal latanskarşılaştırması (DLK), 4. parmak median-ulnar sinir DLK, median-ulnar sinir el bileği8 cm segmentte ortodromik DLK, avuç içi-bilek median sinir DİH ölçüldü.Bulgular: Sırasıyla median sinir 1.parmak DİH çalışma grubunun tamamında, 1.parmak median-radial sinir DLK olguların %92,3'ünde, 4. parmak median-ulnar sinirDLK olguların % 92'sinde, 2. parmak median sinir DİH olguların % 81,5'unda,median-ulnar sinir ortodromik DLK %78.5'unda, avuç içi-bilek median sinir DİH ise %55,62'sinde patolojik olarak bulundu. Yapılan değerlendirmede iki test birliktekullanıldığında median 3. parmak DİH ile birlikte sırasıyla median 1.parmak DİH,4.parmak median-ulnar sinir DLK veya 1.parmak median-radial sinir DLK %100, 98;97 oranında hafif dereceli KTS'de tanı konulabilmektedir.Sonuç: Şüpheli KTS'li olgularda median 3. parmak DİH'e ilave olarak 1. parmak DİH,1. parmak median-radial sinir DLK ve 4. parmak ulnar-median DLK en az birinin dahayapılması tanı koyduruculuğu arttırmak açısından önerilebilir.
Özet (Çeviri)
THE COMPARISON OF DIFFERENT ELECTRODIAGNOSTICSTUDIES IN MILD CARPAL TUNNEL SYNDROMESUMMARYObjective: To evaluate different sensory electrodiagnostic tests in mild carpal tunnelsyndrome (CTS).Material and Methods: 47 patients (45males, 2 females) 65 hands who applied to theelectrodiagnosis laboratory of Marmara University School of Medicine with thecomplaints of paresthesia, tingling and pain in the median nerve distribution area for atleast 3 months, 3 times per week were included in the study. Patients with a history ofCTS surgery, decreased ulnar sensory nerve axion potential amplitude (3.7 ms), increased median motor distallatency (>4.2 ms), polyneuropathy and/or radiculopathy, pacemaker users and pregnantwomen were excluded from the study. Electrodiagnostic studies including median andulnar motor nerve conduction velocities, 5th digit ulnar, 1st, 2nd, 3rd digits mediansensory nerve conduction velocities (SNCV), 1st digit median-radial nerve sensorynerve latency difference (SNLD), 4th digit median ulnar nerve SNLD, median-ulnarSNLD across the wrist over a 8 cm segment, palm-wrist median SNCV were studied.Results: 1 st digit median SNCV was found pathologic in all patients, 1st digit median-radial SNLD in 92,3%, 4 th digit median-ulnar SNLD in 92%, 2nd digit SNCV in81,5%, median-ulnar orthodromic SNLD in 78,5%, and palm-wrist median SNCV in55,62% respectively. In the case where a second test including 1st digit median SNCV,4th digit median-ulnar SNLD or 1st digit median-radial SNLD is conducted with 3rddigit median SNCV 100, 98, 97 % of patients having mild CTS could be diagnosedrespectively .Conclusion: For the electrophysiologic diagnosis of patients with probable mild CTSadding 1st digit median SNCV, 4th digit median-ulnar SNLD or 1st digit median-radialSNLD to 3rd digit median SNCV study could be suggested in order to increase theaccuracy of the diagnosis.