Karpal tünel sendromunun konservatif tedavisinde kinezyolojik bantlama ve statik el bileği splinti uygulamasının ağrı ve fonksiyon üzerine olan etkinliklerinin karşılaştırılması
Karpal tünel sendromunun konservatif tedavisinde kinezyolojik bantlama ve statik el bileği splinti uygulamasinin ağri ve fonksiyon üzerine olan etkinliklerinin karşilaştirilmasi
  1. Tez No: 565980
  2. Yazar: DİDEM İNCEBOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU AYTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Karpal Tünel Sendromu, El Bilek Splinti, Kinezyolojik Bantlama, Carpal Tunnel Syndrome, Hand Wrist Splint, Kinesiotaping
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Karpal tünel sendromu (KTS); median sinirin el bileğinde, karpal tünel içinde kompresyonu sonucu gelişen ilk üç parmak ve dördüncü parmağın tenar yarısında uyuşma, karıncalanma, ileri dönemde kas atrofisi ve güçsüzlüğü ile karakterize en yaygın tuzak nöropatidir. Çalışmamızın amacı KTS'li hastalarda splint tedavisi ve kinezyolojik bantlama (KB) uygulamasının ağrı, fonksiyonel durum ve kavrama gücü üzerine etkinliklerini karşılaştırmaktı. Gereç ve Yöntem: Elde median sinir dağılımında uyuşma şikayetleri ile polikliniğimize başvurmuş ve elektrofizyolojik olarak KTS tanısı doğrulanmış olan hafif ve orta dereceli 60 hasta çalışmaya alındı. Hastalar iki gruba randomize edildi. Bir gruba statik el bilek splint tedavisi bir ay süre ile gündüz ve geceleri kullanılmak üzere reçete edildi. Diğer gruba ise KB uygulaması haftada 1 kez toplamda 4 seans uygulandı. Tedavi öncesi klinik değerlendirmede Tinel testi, Phalen testi, dinanometre ve pinçmetre ile ölçülen el kavrama ve parmak kavrama kas gücü, Vizüel analog skala (VAS), Leeds assessent of neuropathic symptoms and signs pain scale (LANSS), Boston karpal tünel anketi (BKTA) ve Kısa Form-36 (SF-36) yaşam kalitesi ölçeği kullanıldı. Tedavi öncesi yapılan klinik değerlendirmeler 4. Haftada tekrar edildi. Bulgular: Çalışmamızda hem KB uygulamasının hem de statik el bileği splintinin ağrı, kavrama gücü ve üçlü tutma gücü, semptom şiddeti ve fonksiyonel durum üzerine etkili olduğunu bulduk. Gruplar arası değerlendirmelerde splint grubuna kıyasla KB grubunda tedavi sonrası VAS aktivite skoru, BKTA fonksiyonel durum skoru ve SF36 mental sağlık skorundaki değişimler anlamlı olarak daha fazlaydı. Splint grubunda ise KB grubundan farklı olarak tedavi sonrası SF-36 fiziksel rol kısıtlaması ve zindelik/yorgunluk parametrelerinde tedavi öncesine göre anlamlı artış saptanmıştır (p ˂ 0.05). Sonuç: Hastanın aktivite esnasında da kullanabildiği KB' nin günlük yaşamda aktif kişilerde KTS'nin erken dönem tedavisinde, el bilek hareketlerini kısıtlayan splint tedavisine iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyoruz.
Özet (Çeviri)
Aim: Carpal tunnel syndrome (CTS) is the most common entrapment neuropathy characterized by numbness, tingling, muscle atrophy and weakness in the thenar half of the fourth finger and the first three fingers developing as a result of compression of the median nerve within the carpal tunnel. The aim of our study was to compare the efficacy of splint treatment and kinesiotaping treatmen, on pain, functional status and grip strength in patients with CTS. Materials and Methods: Sixty patients who were diagnosed with mild or moderate CTS by electrophysiological studies were included to this study. Patients were randomized into two groups. Splint was prescribed to all patients in first group and used all day for four weeks. The second group received applied kinesiotaping once in a week for 4 times totally. Clinical assessment were performed before and after 4rd week. Tinel and Phalen tests, hand grip and finger pinch strength measuring with dinamometer, visual analog scale (VAS), Boston carpal tunnel syndrome questionnaire, Leeds assessent of neuropathic symptoms and signs pain scale (LANSS) and SF-36 health survey was used in clinical assesment. Results: In our study, we found that both kinesiotaping and static wrist splint were effective on pain, grip strength, triple retention power, symptom severity and functional status. In the intergroup evaluation, the changes in VAS activity score, Boston Functional status scale score and SF36 mental health score were significantly higher in the kinesiotaping group compared to the splint group. In the splint group, there was a significant increase in role physical and vitality scores after treatment compared to the kinesio taping group (p ˂ 0.05). Conclusions: Kinesiotaping, which can be used during the activity, may be a good alternative to splint treatment that restricts wrist movements, in the early treatment of CTS for people who are active in daily life.