Adana ilindeki çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde çalışan hemşirelerin ötanazi hakkındaki düşünceleri
Opinions about euthanasia of nurses working in intensive care units in Adana
  1. Tez No: 194087
  2. Yazar: GÜLŞAH KUMAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NAZAN ALPARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hastaneler, Hemşirelik, Hospitals, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Ötanazi, Ölüm, Yoğun Bakım Üniteleri, Nursing, Euthanasia, Deaht, Intensive Care Unitsiv
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETAdana İlindeki Çeşitli Hastanelerin Yoğun Bakım Ünitelerinde ÇalışanHemşirelerin Ötanazi Hakkındaki DüşünceleriÖtanazi; tıbbın elinde bulundurduğu olanaklarla iyileştiremediği venitelikli bir yaşam da sağlayamadığı hastaların yaşamlarının, içindebulundukları belli koşullarda ve biçimde sona erdirilmesi olaraktanımlanmaktadır. Bireye hizmet veren hemşirelerin ötanazi konusundakidüşünceleri bu konuda geliştirilecek politikaların oluşturulmasında önemlidir.Çalışmamız Adana ilinde çeşitli hastanelerin yoğun bakım ünitelerinde görevyapan hemşirelerin ötanazi uygulamaları hakkındaki düşüncelerininbelirlenmesi amacı ile gerçekleştirilmiştir.Tanımlayıcı olarak planlanan araştırmamız Çukurova Üniversitesi TıpFakültesi Balcalı Hastanesi, T.C. Sağlık Bakanlığı Adana Numune Eğitim veAraştırma Hastanesi ile Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve AraştırmaHastanelerinin yoğun bakım ünitelerinde görev yapan ve hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini, ötanazi hakkındaki bilgi ve düşüncelerini belirlemeyeyönelik sorulardan oluşan anket formunu doldurmayı kabul eden 186hemşireye, hastane yönetimlerinden izin alındıktan sonra Ekim 2003-Şubat 2004tarihleri arasında uygulanmıştır.Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 26.9+3.9 olup,%73.7'sinin SML/Ön Lisans mezunu olduğu, çalışma yılı ortalamasının 6.6+5.1olduğu, %50.0'ının evli olduğu, %44.6'sının dahiliye yoğun bakım ünitelerindeçalıştığı, %55.9'unun ötanazinin insan/ hasta hakkı olduğunu düşündüğü,yatağa bağımlı olsalar kendileri için ötanazi isteme oranının %24.8 olduğu,%39.8'inin ötanazinin Türkiye'de yasallaşmasına karşı olduğu, BalcalıHastanesinde çalışanların diğer hastanelere göre aktif, pasif ötanaziyi veülkemizde yasallaşmasını daha çok destekledikleri saptanmıştır. Yasallaşmasıdurumunda ise %63.4'ünün ötanaziyi yasaların belirlediği bir ekibin yapmasıgerektiğini düşündüğü, %81.7'sinin uygulamada yer almak istemediği,%81.2'sinin istismar edileceğini, %44.1'inin ülkemizde belirli durumlardaötanazinin uygulandığını düşündükleri saptanmıştır.Bu çalışmanın sonunda, genel olarak yoğun bakım ünitelerinde çalışanhemşirelerin pasif ötanaziyi aktif ötanaziye göre daha çok desteklediğigörülmüştür. Sonuçlar hemşirelerin ötanazi talebi ile karşılaştıklarında dahaprofesyonel hemşirelik bakımı vermeleri amacı ile eğitimde kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOpinions About Euthanasia of Nurses Working In Intensive Care Unitsin AdanaEuthanasia is defined as ending the life of patient who cannot be treatedand/or provided with adequate life quality by available medical practices.Opinions of nurses are important in developing political measure abouteuthanasia because this group are the primary care-takers in hospitals. Ourstudy has been carried out to determine the opinions of nurses working inintensive care units (ICU) of the several hospitals in Adana. This descriptivestudy was performed on 186 nurses working in the ICUs of Balcalı Hospital ofÇukurova University Faculty of Medicine, Adana Numune Training andResearch Hospital of Turkish Ministry of Health and, Adana Research andPractice Hospital of Başkent University.After getting permissions from the hospitel managements,a questionnaire, questioning socio-demografic characteristics, knowledge andopinions about the euthanasia was given to nurses who accepted to join thestudy. The mean age of the nurses who 26.9 + 3.9, 73.7% of them had graduatedfrom vocationals schools, and themean duration of professional experience was6.6 + 5.1. Of all the nurses, 50.0% were married, 44.6% working at the ICU ofinternal medicine; 55.9% thought that euthanasia was the right of a patient as ahuman being, and 24.8% of them would ask for euthanasia if they werebedridden. Legal euthanasia in Turkey was not supported by 39.8% of thenurses, and there were more nurses supporting the legality of euthanasia (bothactive and passive) at the Balcali Hospital (a state university hospital). In case itbecomes legal, 63.4% of the nurses think that euthanasia should be practiced bya team that determined by law, 81.7% would not want to take part in aneuthanasia practice, 81.2% think that it could be exploited by people.of all thenurses 44.1% believe that euthanasia is being practiced in some conditions inour country. It was seen that nurses working in at ICU?s support passiveeuthanasia rather than active euthanasia.The findings can be used in education of nurses for equipping them formore professional nursing care to the patients declaring their will to euthanasia.