Hava aracı kazalarında olay yerinin incelenmesi
Accident scene investigation of aircraft mishaps
  1. Tez No: 194099
  2. Yazar: CEMİL TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAYHAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık, Hava Aracı, Kaza, nceleme, Kaza/Olay Yeri, Aviation, Aircraft, Accident, Investigation, Accident Site/Scene
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
ÖZETHava Aracı Kazalarında Olay Yerinin ncelenmesiHavayolu ile seyahat hızlı, konforlu ulaşım ve zaman tasarrufu gibi avantajları sebebiyleher geçen gün insanlar tarafından daha fazla tercih edilmektedir. Bu sürecin doğal sonucuise hava aracı, uçuş sayısı ve uçuş saaatlerindeki hızlı artıştır. Sektördeki bu hızlı ilerlemeve uçuşlardaki artışa rağmen hava aracı yolculuğunun güvenli ve emniyetli bir şekildesürdürülebilmesi için uzmanlar hava aracı dizaynı, işletme prosedürleri, havacılıkkuralları gibi değişkenler üzerinde sürekli çalışarak daha az kaza meydana gelmesi ya dayaşanmış olan kazaların tekrar yaşanmaması için ellerinden geleni yapmaktadırlar.Hava aracı kazaları tesadüfi hadiseler olmayıp dikkatli incelendiği taktirde tekrarıönlenebilir olaylardır. Bu incelemeyi yapmak bu konuda eğitim almış uzman kazainceleme birimlerinin görevleridir. Kaza incelemelerinde amaç ?sebep faktörü? `nüortaya çıkararak benzer hadiselerin tekrar yaşanmasını önlemektir. Kaza incelemesiylegörevlendirilmiş bir kişinin karşılaşacağı ilk yer bir kaza/olay mahallidir. Kazamahallinin uygun inceleme teknikleri kullanılarak incelenmesi sebep faktörünü ortayaçıkaracak çok değerli delillerin tespit edilmesini sağlar. Ayrıca kaza mahallinin bir çoktehlikelerle dolu olması burada yapılacak olay yeri incelemesini daha kritik bir halegetirir. Bu tehlikelerin ve gerekli önlemlerin bilinmesi hem incelemeciler hem diğerkamu görevlileri ve hem de halkın sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAccident Scene Investigation Of Aircraft MishapsDue to its advantages such as timesaving ,fast and comfortable transportation, morepeople prefer airplane travels today. Natural result of this process is the fast increase inaircraft numbers, flight hours and number of flights. Despite the fast progress in aviationindustry and the increase in flights, aviation specialists work hard on the aircraft designs,operating procedures and regulations to make the sector more secure, provide lessaccidents occur and prevent the same type accidents reoccur.Aircraft accidents are actually not accidental and further accidents can beprevented when investigated carefully. Investigating these accidents is the duty of theprofessional investigators. Main object of the accident investigations is to find the ?causalfactors? and prevent further accidents. The fist place that an investigator come across isan accident site. Investigating the accident site by using the correct techniques provides toget valuable evidence to establish the causal factor. Besides, the fact that an accident siteis full of various dangers makes the accident scene (site) investigation more important.Having knowledge about these dangers and hazards is of vital importance in terms ofinvestigators?, local authorities? and local people?s health.