Öldürücü olmayan silahların toplum sağlığı ve kolluk kuvvetleri açısından etkileri ve klasik silahlarla karşılaştırılması
The effects of the use of nonlethal weapons by means of public health and law enforcement and the comparison of these weapons with classical weapons.
  1. Tez No: 194098
  2. Yazar: LEVENT İÇÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMER FARUK TEKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Öldürücü olmayan silah, kolluk kuvvetleri, insan hakları, OperasyonelÖldürücülük ndeksi (OL ), halk sağlığı, Çok Kriterli Karar Verme Metotları, AnalitikHiyerarşi Süreci (AHS), Nonlethal weapon, law enforcement forces, human rights, Operational LethalityIndex (OLI), public health, Multicriteria Decision Making Methods, The Analytic HierarchyProcess (AHP)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZETÖldürücü Olmayan Silahların Toplum Sağlığı ve Kolluk Kuvvetleri Açısından Etkilerive Klasik Silahlarla Karşılaştırılması.Tarih boyunca; kültür ve teknolojide meydana gelen değişiklikler, askeri gücün içinde yeraldığı ortamları değiştirmiş ve askeri gücün niteliklerini etkilemiştir. Bu değişiklikler; askerigücün, kolluk kuvvetleri ile birlikte yeni operasyonel alanlarda yer almasını arttırmayayöneliktir. Modern dünyanın kompleks ve değişken olan politik ve sosyal ortamında, öldürücüolmayan imkan ve kabiliyetler, askeri gücün, kolluk kuvvetlerine ek ve onların kullanıldığıgibi milli gücün bir elemanı olarak kullanılma imkanını arttırmaktadır.Öldürücü Olmayan Silahlar; personeli ve/veya malzemeyi etkisiz hale getirmek ve bunuyaparken öldürücülük etkisini minimize etmek ile çevre ve malzemeye istenmeyen etkilerinverilmesini önlemek üzere dizayn edilmiş silahlar olarak tarif edilmektedir.Analitik Hiyerarşi Süreci, karmaşık çok kriterli karar verme problemlerinin çözümündesıkça kullanılmakta olan çok kriterli karar verme tekniklerinden birisidir. Asıl olarakelemanların ikili karşılaştırılmasından elde edilen önceliklere dayalı bir ölçüm teorisidir.Bu metot en iyi alternatifin seçilmesinde, hem objektif ve hem de sübjektif faktörlerindikkate alınmasına imkan verir. Her ne kadar Analitik Hiyerarşi Süreci'nin çeşitli kararproblemlerinde geniş bir kullanım alanı olsa da, bu yaklaşıma yönelik bazı eleştiriler debulunmaktadır. Ancak yine de Analitik Hiyerarşi Süreci, bugün elde mevcut en popüler çokkriterli karar verme metodolojilerden birisidir. Analitik Hiyerarşi Süreci'nin bu popülerliği,karmaşık karar problemlerinin analizinde gösterdiği basitlik, esneklik, kullanım kolaylığı verahat yorumlanması gibi özelliklerinden ileri gelmektedir.Bu tezde Analitik Hiyerarşi Süreci genel olarak tanıtılmış ve prensipleri sunulmuştur.Analitik Hiyerarşi Süreci'nin en iyi alternatifin seçilmesi işleminde kullanımı, varsayımadayalı silah seçim problemi örneği üzerinde gösterilmiştir. Aynı zamanda Analitik HiyerarşiSüreci'ne yönelik yapılan eleştirilere değinilmiş ve bu metodun üstün yanları da belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Effects of the use of Nonlethal Weapons by means of Public Health and lawEnforcement and the Comparison of these Weapons with Classical Weapons.Throughout history, changes in culture and technology influenced the character of militaryforce and the manner in which it is employed. These changes are an attempt to maximize theutility of military force with Law Enforcement Forces in a new operational regime. In thecomplex and changing political and social domain of the modern world, nonlethal capabilitiesmay offer the opportunity to increase the utility of the military as an additional power likeLaw Enforcement Forces as an instrument of national power.Non-Lethal Weapons are defined as weapons that are designed to incapacitate personnelor materiel while minimizing fatalities and undesired damage to property and theenvironment.The Analytic Hierarchy Process is a commonly used solution technique for solving anymulticriteria decision making problem. This method is one of the most flexible and easilyimplemented multicriteria decision making techniques.It is a theory of measurement concerned with dominance priorities from pairwisecomparison of elements with respect to a common criterion. The Analytic Hierarchy Processallows the consideration of both objective and subjective factors in selecting the bestalternative. Despite the widespread use of the Analytic Hierarchy Process in diverse decisionproblems, this multi-attribute approach has not been without criticisms. In spite of thesecriticisms, in fact it is one of the most popular multi criteria decision making methodologiesavailable today. Thus the areas in which the Analytic Hierarchy Process is applied are diverseand numerous. The popularity of The Analytic Hierarchy Process is due to its simplicity,flexibility, ease of use and interpretation etc. in analysing complex decision problems.In this thesis, principles of the Analytic Hierarchy Process are presented and its mainconcepts and critical points are described and illustrated with an example of weapon selectionproblem in which the best decision alternative is selected. In addition strengths and criticismsof the Analytic Hierarchy Process are explained.