Yöresel peynirlerde aflatoksin M1 düzeylerinin yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemiyle belirlenmesi
The determination of aflatoxin M1 levels via high performance liquid chromatography method in local cheese
- Tez No: 194100
- Danışmanlar: PROF.DR. ENGİN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Adli Tıp, Gıda Mühendisliği, Halk Sağlığı, Forensic Medicine, Food Engineering, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Aflatoksin M1, Toksikolojik Analiz, Peynir, HPLC, gıdamaddeleri tüzüğü, Aflatoxin M1, Toxicological analysis, Cheese, HPLC, food materiallaws
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZETNERGIZ ÖZGÜÇ DEM RTAŞYÖRESEL PEYN RLERDE AFLATOKS N M1 DÜZEYLER N N YÜKSEKPERFORMANSLI SIVI KROMATOGRAF S YÖNTEM YLE BEL RLENMESKüf mantarlarının ikincil metaboliti olan mikotoksinler insan ve hayvanlarda ciddihastalıklara sebep olurlar. Aspergillus flavus ve A. parasiticus bulaşmış yemlerdeaflatoksinler oluşmaktadır. Bu aflatoksinlerden özellikle etkili bir kanserojen olan AFB1,yemleri yiyen hayvanların vücutlarında bir diğer potansiyel kanserojen olan AFM1`edönüşerek süt ile salgılanırlar.Bu çalışmada, Çanakkale ili ve çevresinde üretilmiş 25 yöresel peynirnumunesinden flüoresan detektörlü yüksek basınçlı sıvı kromatografisi (HPLC) ile veimmunoaffinity kolon yöntemi ile AFM1 analizi yapılmıştır. Çalışma sonucunda 10 adet(%40) beyaz peynir numunesinde AFM1 tespit edilemezken, 15 adet (%60) numunede0,01-0,32ppb arasında AFM1 varlığı tespit edilmiştir. Numuneler içinde 2 adet (%8)beyaz peynir numunesinde Türk gıda kodeksi limitleri (0,25 g/kg) üzerinde AFM1tespit edilmiş olup, Pozitif sonuç veren peynirlerde ortalama 0,10 ±0,09 g/kg AFM1tespit edilmiştir. Peynir örneklerinde AFM1`e rastlanma sıklığı ve bulunan değerler diğerçalışmalarla benzerlik göstermektedir. Sağlıklı süt ve süt ürünlerinin üretilmesi içinyemlerin depolama aşamasında AFB1 kontaminasyonuna dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYNERGIZ ÖZGÜÇ DEM RTAŞTHE DETERMINATION OF AFLATOXIN M1 LEVELS VIA HIGHPERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY METHOD IN LOCALCHEESEMycotoxins are those secondary metabolites of fungi which are associated with certaindisorders in animals and humans. When feed become infected with Aspergillus flavusand A. parasiticus, these feeds are frequently contaminated with up to four aflatoxins, oneof which (aflatoxin B1) is a carcinogen and may be converted into another potentialcarcinogen (aflatoxin M1) by lactating animals and secreted in milk.In this study, 25 traditional cheese samples were collected from Çanakkaleprovince of Turkey and analyzed AFM1 levels by high performance liquidchromatography (HPLC) with a fluorescence detector following sample clean-up usingimmunoaffinity columns. 10 samples of the 25 samples (%40) the presence of AFM1levels were not detected. AFM1 contamination was detected ranging from 0,01 to 0,32g/kg in 15 samples (%60). AFM1 levels in 2 samples (%8) were higher than themaximum tolerance limit (0.25 g/kg) accepted by the Turkish Food Codex. Theincidence and level of AFM1 were found similar to those reported in other studies. Toproduce quality milk or diary products, it is essential to avoid contamination by AFB1feeds during storage.