Meme kanserinde mangan-superoksit dismutaz (Mn-SOD) gen polimorfizminin araştırılması
The investigation of manganes-superoxsid dismutas (Mn-SOD) gene polymorphism in breast cancer
- Tez No: 194104
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ SAZCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Meme kanseri, Mn-SOD geni, Polimorfizm, Bağlantı, Breast cancer, Mn-SOD gene, Polymorphism, Association
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Başlık: Meme Kanserinde Mangan-Superoksit Dismutaz (Mn-SOD) GenPolimorfizminin AraştırılmasıYazar: Emel ERGÜLÖZETDeğişik endojen ve eksojen etmenler sonucu oluşan reaktif oksijen türlerininyarattığı hasarın meme kanseri oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.Superoksid dismutaz (SOD) reaktif oksijen türlerine (ROT)'ne karşı antioksidantetkiye sahip en önemli enzimlerden biridir. SOD2 veya mangenez içeren SOD (Mn-SOD) mitokondride superoksidleri yok eden tek enzim olduğundan enziminantioksidant etkisi oldukça önemlidir. Mn-SOD geninde meydana gelen bir transisyon(T-C) mutasyon enzimininin mitokondri taşıma dizisinin 9. kodonunda Alanin yerineValin amino asidinin geçmesine neden olmaktadır.Tezin amacı Mn-SOD Ala-9Val polimorfisminin meme kanseri ile ilişkisiniaraştırmaktır. Bu amaçla histolojik olarak onaylanmış meme kanseri vakalarından vegönüllü olarak çalışmamıza katılan sağlıklı kontrollerden kan toplandı.PCR-RFLP metodu kullanılarak 156 meme kanseri hastasının ve 228kontrolün genotiplemesi yapıldı. statistiksel analize göre hastalarla kontrollerarasında allelik ilişki bulunamadı (Ï2 =3.447, df=2, P= 0.178). Fakat AV genotipininodds ratio (OR)'su 1.476 olarak bulundu (95% CI=0.978-2.229, df=1, P=0.063). Bunagöre hastalarda ve kontrollerde genotip dağılımı sırasıyla %24.4 VV, %56,6 AV, %16AA; %30.3 VV, %50 AV, %19.7 AA olarak bulundu. Allelik frekansları da V alleliiçin, hastalarda %54.16 kontrollerde %55.26, A alleli için de hastalarda %45.83kontrollerde %44.73, olarak hesaplandı.Sonuç olarak Mn-SOD Ala-9Val polimorfizminin meme kanserine yatkınlıksağlayan bağımsız bir risk faktörü olmadığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Title: The Investigation of Manganese Superoxide Dismutase (Mn-SOD) GenePolymorphism in Breast CancerAuthor: Emel ERGÜLABSTRACTOxidative damage induced by the generation of reactive oxygen species (ROS)by exogenous and endogenous exposures is believed to be implicated in breast cancer.Mn-SOD is the primary antioxidant enzyme in the mithochondria with a function ofthe detoxification of superoxide free radicals and thus protecting cells from oxidativestress. An alanin to valin substitution at amino acid 16, occuring in the mitochondrialtargeting sequence of the Mn-SOD gene has been reported to increase breast cancerrisk.The aim of the thesis was to invesigate the relationship of the Mn-SOD Ala-9Val polymorphism to breast cancer risk in a population-based case-control study. Wecollected blood from women with primary, incident, histologically confirmed breastcancer who had not received radiotherapy and/or chemotherapy and age-matchedvoluntary healthy controls.By using PCR-RFLP method we genotyped 156 breast cancer patients and 228healthy controls. Statistical analysis of the data suggested that there was no allelicassociation between the cases and healthy controls (Ï2=3.447, df=2, P=0.178).Whereas the AV genotype gave an odds ratio of 1.476 (95% CI=0.978-2.229, df=1,P=0.063). However it was statistically insignificant. The distribution of the VV, AV,AA genotypes was %24.4, %56,6, %16 in breast cancer patients and %30.3, %50,%19.7 in controls. The frequncy of the V allele was %54.17 in cases and %55.26 incontrols. The frequency of the A allale was %45.83 in cases and %44.74 in controls.In conclusion, there is no association between Mn-SOD polymorphism andbreast cancer.