Propofol indüksiyonuna düşük doz ketamin eklenmesinin rokuronyum ile entübasyona etkilerinin karşılaştırılması
The influence of low dose ketamine on intubating conditions during induction of anaesthesia with propofol and rocuronium
  1. Tez No: 194122
  2. Yazar: PELİN TRAJE TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAADET ÖZGEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Entübasyon koşulları, ketamin, priming, rokuronyum, Intubating conditions, ketamine, priming, rocuronium
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ivÖZETTopçuoğlu PT, Propofol İndüksiyonuna Düşük Doz Ketamin EklenmesininRokuronyum ile Entübasyona Etkilerinin Karşılaştırılması, Hacettepe ÜniversitesiTıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Tezi. Ankara, 2006Kas gevşeticilerin etki başlama süresi entübasyon hızı ve kolaylığını etkiler. Bu süreilacın nöromüsküler kavşağa ulaşım hızıyla ve kas kan akımı ile ilişkilidir. Ketaminsempatomimetik etkisiyle rokuronyumun etki başlama süresini kısaltır. Priming ile busüre daha da kısaltılabilir. Bu hipotezle, biz düşük doz ketamin ve priming tekniğininbirlikte kullanımının rokuronyum ile entübasyon hızına ve kalitesine etkilerini araştırdık.ASA І-ІІ grubu hastalar randomize olarak dört gruba(n=30) ayrıldı ve 2.5 mg/kg propofolile indüksiyon yapıldı. Grup priming ve ketamin-priming'e, 0,06 mg/kg rokuronyum ile 2dk önce priming yapıldı. İndüksiyonu takiben 0,54 mg/kg entübasyon dozu verildi ve 60sn sonra entübasyon yapıldı. Ketamin ve kontrol gruplarınada. priming yapılmadan 0.6mg/kg rokuronyum (entübasyon dozu) verildi. Grup ketamin ve ketamin-priming'e,propofolden önce 0.5 mg/kg ketamin verildi. Bir dk sonraki entübasyon koşullarımükemmel, iyi veya kötü diye sınıflandırıldı. Hastaların kalp hızı, non-invaziv kanbasıncı ve periferik oksijen saturasyonları 1 dk aralıklarla ölçüldü. Nöromüskülermonitörizasyon adduktor pollicis kasına takılan S/5 M-NMT nöromuskuler transmisyonmodülü (Datex-Ohmeda, Madison, WI) ile yapıldı. Rokuronyumun entübasyon dozundanTOF Count = 0 olana kadar geçen süre kaydedildi. Parametrik değişkenler tek yönlüANOVA ve Post Hoc testleri yapılarak non-parametrik değişkenler Kruskal-Wallis,Mann-Whitney U ve Two-Sample Kolmogrov-Smirnov testleri ile değerlendirildi. Dahaiyi entubasyon koşulları sağlaması açısından, ketamin ve ketamin-priming grupları ilekontrol grubu arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Ketamingrubunda %46.6 mükemmel, %50 iyi, %3.3 kötü, ketamin-priming grubunda %56.6mükemmel, %33.3 iyi, %10 kötü (p=0.001) sonucuna karşılık kontrol grubunda %20mükemmel, %33.3 iyi ve %46.6 kötü sonuç bulundu. Priming ve kontrol grubu arasındakifark anlamlı bulunmadı. Hızlı indüksiyon için propofolle beraber kullanılan düşük dozketaminin, rokuronyum verilmesinden 1 dk sonra yapılan entübasyon koşullarınıiyileştirdiği, primingin ise etkisinin olmadığı görüldü.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTTopçuoğlu PT, The influence of low dose ketamine on intubating conditions duringinduction of anaesthesia with propofol and rocuronium. Hacettepe UniversityFaculty of Medicine, Thesis in Anesthesiology, Ankara 2006.Onset of action of muscle relaxants is influenced by cardiac output and muscle blood flow.Ketamine reduces the onset time of rocuronium. Onset is also shortened by priming.Accordingly, we investigated that priming combined with low dose ketamine is superiorto either tecnique used separately. Four groups of randomly allocated patients (n=30),ASA І-ĞŸ, were induced with propofol 2.5mg/kg. In groups priming and ketamine-priming,0,06 mg/kg of rocuronium was followed by a 2-min priming interval. Induction wasfollowed by an intubation dose of 0,54 mg/kg. Then a 60-s intubation was attempted. Ingroups ketamine and control the same sequence was repeated except for sham primingand an intubation dose of 0.6 mg/kg. In groups ketamine and ketamine-priming, ketamine0.5 mg/kg was injected before propofol. In groups priming and control, an equivalentvolume of normal saline was injected as plasebo. Tracheal-intubating conditions after 1min were classified as excellent, good or poor. During the induction of anaesthesia,arterial pressure and heart rate were measured every 1 min. Neuromuscular function wasmeasured using S/5 M-NMT neuromuscular transmission module (Datex-Ohmeda,Madison, WI) on the adductor pollicis muscle. The interval from the end of injection ofthe intubating dose of rocuronium until TOF Count = 0 was recorded. One-way ANOVAwith post Hoc, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U and Two-Sample Kolmogrov-Smirnovtests were used for statistical analysis. Intubating conditions were graded %46.6excellent, %50 good and %3.3 poor in ketamine group and %56.6 excellent, %33,3 goodand %10 poor in ketamine-priming group compared with control. There were statisticallysignificant differences between control and ketamine, ketamine-priming groups. Therewere no statistical significant differences between control and priming groups. Low doseketamine used with propofol for rapid induction, improves the intubating conditionsevaluated after 1 min of its administration, priming has no positive effect on it.