Ankara şehir merkezi üniversite ve eğitim hastanelerinde çalışan anestezi uzmanı doktorlar ile ameliyathane dışında çalışan uzman doktorların gestasyonel geçmişlerinin karşılaştırılması
Comparison of the gestational histories of anesthesiologists working in university and training hospitals with physicians working out of operating rooms in downtown Ankara
- Tez No: 194125
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALTAN ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Anestetik gazlar, anestetik atık gaz sistemi, mesleki maruziyet, ameliyathane, gestasyonel risk, Anesthetic gases, anesthetic waste gas system, vocational exposure, operating room, gestational risk
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ivÖZETKadıoğlu, S., Ankara şehir merkezi üniversite ve eğitim hastanelerinde çalışan anesteziuzmanı doktorlar ile ameliyathane dışında çalışan uzman doktorların gestasyonelgeçmişlerinin karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji veReanimasyon Uzmanlık Tezi, Ankara 2006.Anestezi doktorları, bir çok potansiyel tehlikeyle dolu bir ortamda çalışırlar. Atık anestetikgazlara, iyonize radyasyona, gürültü kirliliğine, enfeksiyöz ajanlara, nöbet tutmak aşırı işyükü ve sürekli dikkat sarf etmekten kaynaklanan strese maruz kalırlar. Ameliyathanedeçalışmanın ve atık anestetik gazlara kronik olarak maruz kalmanın bayan anestezi uzmanıdoktorların gestasyonel durumlarını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçladık. Atık anestetikgazlara kronik maruziyetin çok farklı toksik etkileri olmasına ve aynı zamanda kadınlardagestasyonel risk yaratabilecek pek çok faktör bulunmasına rağmen, çalışmamızda daha çokinhalasyon anestetikleri üzerinde durulmuştur. Ankara şehir merkezinde üniversite ve eğitimhastanelerinde çalışan 89 anestezi uzmanı bayan doktora ve aynı hastanelerde ameliyathanedışında çalışan, randomize olarak seçilen 93 uzman bayan doktora gestasyonel geçmişleriyleilgili 29 sorudan oluşan bir anket yapılmıştır. İstatistiksel analizler Windows için SPSS 11,5yardımıyla Fisher Kesin ki kare testi, Mann Whitney U testi kullanılarak yapılmıştır. Gebekalma ve canlı doğum sayıları, hamile kalma süreleri ve yöntemleri, spontan abortus, ektopikgebelik, intra uterin ex, post partum ex sayıları, gebelikleri sırasındaki sorunlar, doğumhaftası, kan transfüzyonu yapılması ve komplikasyon olması, bebeklerinin doğar doğmazağlaması, doğum ağırlıkları, yeni doğan sarılığı olması ve konjenital anomali olmasına göreiki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farka rastlanmamıştır. Anesteziyologlarda %10daha yüksek oranda spontan abortus olmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlıdeğildir. Anestetik atık gaz sistemi olan ve olmayan ortamda çalışan doktorların arasındagestasyonel geçmişleriyle ilgili hiçbir konuda istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır.Ameliyathanede, bu genotoksik potansiyeli olan ajanların düzeyleri düzenli olarak ölçülmelive maruziyeti azaltacak önlemler alınmalıdır. Elde edilen veriler kesin kararlar vermek içinyeterli değildir ve daha ileri araştırmalara, evren büyüklüğü daha geniş çalışmalara ihtiyaçvardır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTKadıoğlu, S., Comparison of the gestational histories of anesthesiologists working inuniversity and training hospitals with physicians working out of operating rooms indowntown Ankara. Hacettepe University Faculty of Medicine, AnesthesiologyReanimation Expertness Thesis, Ankara, 2006.Anesthesiologists work in a enviroment full of a lot of potential danger. They are exposed toanesthetic gas wastes, ionized radiation, noise pollution, infectious agents, guard duty,extreme workload and stres due to showing permanent care. The purpose of this study is toexamine how working in operating rooms with chronic exposure to anesthetic gas wastesaffects the gestational histories of female anesthesiologists. Though chronic exposure toanesthetic gas wastes has a multitude of toxic effects and there have also been numerousfactors that could cause gestational risks in females, inhalation of anesthetics were mainlyemphasized in our study. A survey comprised of 29 questions related to the gestationalhistories was performed with 89 female anesthesiologists working in Ankara at universityand training hospitals and 93-randomly selected female physicians working out of operatingrooms in the same hospitals. Statistical analyses were done with a Fisher Kesin Khi-Square,Mann Whitney U tests via the SPSS 11,5 for Windows. No significant statistical differenceswere found between the two groups based on conception and live birth numbers, pregnancyduration and methods, spontaneous abortion, ectopic pregnancy, intrauterine ex, post partumex numbers, problems during the pregnancy, birth week, performance of blood transfusionand existence of complications, crying of the babies when they are born, birth weights,existence of new birth jaundice or genital anomaly. Although a 10% higher spontaneousabortion was found in the female anesthesiologists, this difference was not found to bestatistically significant. No statistically significant difference was found between thegestational histories of the doctors working in places with and without anesthetic waste gassystems. In the operating room, levels of these agents, which have a genotoxic potential,should be measured regularly and precautions to decrease exposure should be taken. Dataobtained in this study are not sufficient to give definite decisions and more progressiveexaminations and larger scale-studies are needed.