Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda sağlık okuryazarlık düzeyi ile hastalanma ve tedavi arayış davranışları arasındaki ilişki
The relationship between HEALTH literacy level and illness and treatment seeking behaviors in patients applying to family medicine outpatient clinic
  1. Tez No: 812191
  2. Yazar: ECEM DİCLE ASAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL KASIM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Sağlık Okuryazarlığı, Hastalık Davranışı, Sağlık Davranışı, Tedavi Arama Davranışı, Health, Health Literacy, Illness Behavior, Health Behavior, Treatment Seeking Behavior
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Giriş ve Amaç: Sağlık okuryazarlığı sağlığın korunması ve sürdürülmesi için bireyin sağlık bilgisine ulaşma, anlama ve kullanma becerisidir. Bireylerin hastalanma durumu ve devamında tedavi arayışı birçok farklı türde olabilir. Acile başvurma, aile hekimine başvurma, ilgili polikliniğe başvurma şeklinde olabilir ya da tıbbi bir tedavi aramak yerine alternatif tıp veya tamamlayıcı tıp yöntemlerine başvurabilirler. Bireylerin bu tercihlerini etkileyen durumlar birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir; eğitim durumu, meslek, kronik hastalık varlığı, sosyal güvence olup olmaması gibi faktörler sağlık hizmetinden yararlanma biçimini ve tedavi davranışını etkileyebilir. Bu bağlamda çalışmamızın amacı Ankara Şehir Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran hastalarda Sağlık Okuryazarlığı düzeyini ölçmek ve hastalanma ve tedavi arayış davranışı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Materyal ve Metod: Araştırmamız gözlemsel bir anket çalışmasıdır. Araştırma Ankara Şehir Hastanesi'nde Aile Hekimliği Polikliniklerine 18/01/2023 – 17/03/2023 tarihleri arasında başvuran hastalara anket uygulama yöntemi ile yapılmıştır. Anket bireylerin sosyodemografik özelliklerinin, hastane başvuru durumlarının, kronik hastalık durumlarının ve birçok parametrenin sorgulandığı sorular ve TSOY-32 ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Toplamda 375 gönüllü kişi çalışmaya katılmıştır. Bulgular: Çalışmaya toplam 375 kişi katıldı. Katılımcıların %55,87'si bir üniversite mezunuydu. Katılımcıların %32,80'inin en az bir kronik hastalığı mevcuttu. Katılımcılar genel sağlık durumlarını en çok % 60,16 ile iyi olarak ifade etti. Katılımcıların Türkiye Sağlık Okuryazarlık Ölçeğinden aldığı puanların düzeylerine bakıldığında %43,47'ü sorunlu-sınırlı sağlık okuryazarlığı derecesinde görüldü. Katılımcılar Türkiye Sağlık Okuryazarlık Ölçeğinden ortalama 33,06±9,90 (Minimum: 0; Maksimum: 50) puan almışlardır. Eğitim durumu ve gelir durumu arttıkça, genel sağlık hali iyileştikçe sağlık okuryazarlık puanı artmıştır. Yaş arttıkça, kronik hastalık durumu oldukça da sağlık okuryazarlık düzeyi düşmüştür. Bireylerin sağlık okuryazarlık düzeyleri ile hastane başvuruları ve kendi kendilerini tedavi etme yöntemleri arasında ise bir ilişki saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamıza katılan bireylerin büyük bir kısmı sorunlu-sınırlı sağlık okuryazarlık düzeyinde saptanmıştır. Daha önce yapılan çalışmalar incelendiğinde de yine benzer sonuçlar elde edilmiştir. Toplumumuzda sağlık okuryazarlık düzeyi hala yeterli seviyede değildir ve bunun geliştirilmesi için sağlık sektörüyle beraber diğer alanların özellikle de eğitim sektörünün iş birliği yapması gerekmektedir. Hastalanma ve tedavi arayış davranışları incelendiğinde ise bireylerin ASM (Aile Sağlığı Merkezi) başvuruları acil başvurusundan fazla saptanmıştır. Bireylerin birinci basamak kullanımı yüksek bulunmuş olup bunun devamlılığı için çalışılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Health literacy is the individual's ability to access, understand and use health information for the protection and maintenance of health. There are many different types of illness and the subsequent search for treatment. They may seek emergency care, consult their family physician, go to the relevant outpatient clinic, or use alternative medicine or complementary medicine instead of seeking medical treatment. The situations affecting these preferences of individuals may vary depending on many factors; factors such as educational status, occupation, presence of chronic diseases, and presence or absence of social security may affect the way of benefiting from health services and treatment behavior. The aim of our study was to measure the level of Health Literacy in patients applying to Ankara City Hospital Family Medicine Outpatient Clinic and to investigate the relationship between getting sick and treatment seeking behavior. Material and Method: Our research is an observational and cross-sectional survey study. The study was conducted with a questionnaire application method to patients who applied to the Family Medicine Outpatient Clinics in Ankara City Hospital between 18/01/2023- 17/03/2023. The questionnaire included questions on sociodemographic characteristics, hospital admission status, chronic disease status and many other parameters, and the TSOY-32 scale. In total, 375 volunteers participated in the study. Results: 375 people participated in the study. 55.87% of respondents were graduates of a university. 32.80% of the participants had at least one chronic disease. Participants reported their general health status as good with 60.16%. When the levels of the participants' scores on the Turkey Health Literacy Scale were analyzed, 43.47% of the participants had problematic-limited health literacy. Participants received an average score of 33.06±9.90 (Minimum: 0; Maximum: 50) on the Turkish Health Literacy Scale. Health literacy scores increased as educational attainment and income increased and as general health status improved. Health literacy level decreased with increasing age and chronic disease status. No relationship was found between health literacy levels of individuals and hospital admissions and self-treatment methods. Conclusion: Most of the individuals who participated in our study were found to have problematic-limited health literacy. Similar results were obtained when previous studies were analyzed. The level of health literacy in our society is still insufficient and in order to improve it, the health sector and other fields, especially the education sector, need to cooperate. When the behaviors of getting sick and seeking treatment were examined, family physician visits were found to be higher than emergency visits. Participants' use of primary care was found to be high and efforts should be made to sustain this.