Etki ve yan etkiler açısından değerlendirilmesi (retrospektif çalışma)
Evaluation of the effects and adverse effects of capecitabine (xeloda®) treatment in metastatic breast cancer patients (a retrospective study).
- Tez No: 194132
- Danışmanlar: PROF.DR. NİLÜFER GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Metastatik meme kanseri, kapesitabin, kemoterapi, Metastatic breast cancer, capecitabine, chemotherapy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ivÖZETKurt, M., Metastatik Meme Kanserli Hastalarda Kapesitabin (Xeloda®)Tedavisinin Etki ve Yan Etkiler Açısından Değerlendirilmesi (RetrospektifÇalışma). Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Uzmanlık Tezi.Ankara, 2006. Çalışmamızın amacı metastatik meme kanserinde kapesitabintedavisinin etkinlik ve toksisite açısından değerlendirilmesidir. Aralık 2001 ile Aralık2005 tarihleri arasında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Medikal OnkolojiPolikliniği'nde metastatik meme kanseri tanısıyla kapesitabin tedavisi uygulananhastaların kayıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Yüzon hastanın kayıtlarıincelendi ve verileri yeterli olan 103 hasta çalışmaya alındı. Hastaların 100 tanesikadın, 3 tanesi erkekti. Ortalama tanı yaşı 46.7 ± 10.6 yıl (20-75 arası) idi. Hastaların% 91.3' ü daha önce antrasiklin ve taksan kullanmıştı. Dominant metastaz bölgesiincelendiğinde %68'inde viseral, %17.5' inde yumuşak doku, %12.6'sında kemikdominant olarak bulundu. Kapesitabin 2500mg/m2/gün dozunda, 14 gün boyunca, 3haftada bir ortanca 3. basamakta (1.- 9. basamak arası), ortanca 6 kür (1-24 kür arası)kullanılmıştı. Tüm yanıt oranı %50 (tam yanıt oranı %4 + kısmi yanıt oranı %46),progresif hastalık oranı % 24, stabil hastalık oranı % 29 olarak bulundu. Yan etkilernedeniyle 30 hastada (% 29) ilaç dozunda azaltma yapılırken, 4 hastada (%3.8)tedavi kesilmişti. Hastaların % 56'sında el ayak sendromu (EAS) gelişmişti ve % 41'inde grade 3-4 idi. Yüzde 25 hastada cilt bulguları, %21' inde ishal, % 19' undabulantı, % 18' inde iştahsızlık, % 16' sında kusma, % 15' inde stomatit, % 14' ündekonjunktivit, % 12' sinde kabızlık, % 3' ünde epigastrik bölgede ağrı, % 3 'ündelökopeni izlendi. Ortanca sağkalım süresi 11.2 ay (2.0-40.4 ay arası), ortancaremisyona kadar geçen süre 2.5 ay (1.2-15.3 ay arası), yanıt veren hastalarda ortancayanıt süresi 6.1 ay (1.4-20.9 ay arası), ortanca progresyona kadar geçen süre ise 5.9ay (1.2-28.1 ay arası) olarak bulundu. Kapesitabin metastatik meme kanseritedavisinde etkili, yan etkiler açısından tolere edilebilir ve uzun süreli kullanımauygun bir ajandır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTKurt, M., Evaluation of the Effects and adverse effects of Capecitabine(Xeloda®) treatment in metastatic breast cancer patients (A retrospectivestudy). Hacettepe University Faculty of Medicine, Department of InternalMedicine Thesis. Ankara, 2006. The aim of this study was to evaluate the efficacyand toxicity of capecitabine therapy in metastatic breast cancer. The records of allpatients with metastatic breast cancer who had admitted to the Medical Oncologyoutpatient clinic at Hacettepe University Faculty of Medicine between December2001 and December 2005 and who had received capecitabine therapy were evaluatedretrospectively. The records of 110 patients were examined, 103 of which containedsufficient data for final analysis. One hundred patients were women, while 3 weremen. The average age of diagnosis was 46.7 ± 10.6 years (range 20-75) and 91.3% ofthe patients had previously treated with anthracycline and taxane. With regards to thesites of metastases, dominance was visceral in 68%, followed by 17.5% in soft tissueand 12.6% in bone. Capecitabine was used at a dose of 2500mg/m2/day for 14 daysat 3 weeks intervals, for a median of 6 cycles (range 1-24 cycles) mainly as 3. linetherapy (range 1.-9. line). Overall response rate was 50% (complete response rate of4% + partial response rate of 46%), while the rates of progressive and stable diseasewere 24% and 29%, respectively. While thirty patients (29%) required dosereduction due to adverse effects, treatment was discontinued in 4 patients (3.8%).Hand-foot syndrome (HFS) developed in 56% of patients. Forty-one percent of thepatients developed grade3-4 disease. Skin findings occurred in 25%, diarrhea in21%, nausea in 19%, loss of appetite in 18%, vomiting in 16%, stomatitis in 15%,conjunctivitis in 14%, constipation n 12%, epigastric pain in 3%, and leukopenia inanother 3% of the patients. The median survival period was 11.2 months (range 2.0-40.4 months), and the median period to remission was 2.5 months (range 1.2-15.3months). In patients who responded to treatment, the median period of response was6.1 months (range 1.4-20.9 months), while the median period to progression was 5.9months (range 1.28-28.1 months). Capecitabine is effective and safe drug in thetreatment of metastatic breast cancer, and it is relatively well tolerated and is suitablefor long-term use.