Alveoler yarık hacminin üç boyutlu rekonstrüksiyon programıyla ölçülmesi
Volumetric evaluation of alveoler clefts by using a tridimentional reconstruction computer program
  1. Tez No: 194133
  2. Yazar: MURAT İĞDE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİGEN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Alveoler yarık, kansellöz kemik grefti, kemiğin volumetrikdeğerlendirmesi.iv, Alveolar cleft, cancellous bone graft, volumetric bone evaluation.v
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETİğde M. Alveoler Yarık Hacminin Üç Boyutlu Rekonstrüksiyon ProgramıylaÖlçülmesi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif veEstetik Cerrahi Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara 2006. Bu çalışmanınamacı, ameliyat öncesi alveoler yarık hacminin ve ameliyat sonrası kemikgreftlerinin hacminin bilgisayarda objektif olarak üç boyutlu rekonstrüksiyonprogramıyla değerlendirilmesiydi. Çalışma 6 unilateral, 2 bilateral komplet yarıkdudak damaklı hastanın toplam 10 alveoler yarığında yapıldı. Tüm hastalardasekonder otojen iliak kortikokansellöz kemik grefti kullanıldı. Ameliyat öncesi veameliyat sonrası erken dönemde aksiyal, koronal ve sagittal BT kesitleri alındı. Dahasonra bu kesitler üç boyutlu rekonstrüksiyon bilgisayar programı olan ?mimics? ile,üç boyutlu modeller haline getirildi. Bu çalışmada, alveoler yarıklar için 0,316 ila3,815 cm3 arasında değişen, ortalama 1,311 cm3 lük kemik greftine ihtiyaç duyulduğugörülmüştür. Ameliyat sonrası değerlendirmelerde ise toplam 5 yarıkta yarıkhacminden fazla greft kullanıldığı, diğer 5 yarıkta ise yarık hacminin gerektirdiğikadar veya biraz daha az kemik grefti kullanıldığı görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTİğde M. Volumetric Evaluation of Alveoler Clefts By Using A TridimentionalReconstruction Computer Program. University of Hacettepe Faculty ofMedicine Thesis in Plastic, Reconstructive and Aesthetic Surgery. Ankara 2006.The purpose of this study was to evaluate of objective preoperative alveolar cleftvolumes and postoperative bone graft volumes by using tridimentionalreconstruction computer program. Study was conducted by using 10 alveoler clefts in6 unilateral and 2 bilateral complete cleft lip and palate patients. All patients wasoperated with seconder otogen iliac corticocansellous bone grafts. Axial, coronal,sagittal computed tomography scans were obtained preoperative and immediatepostoperative phase. CT scan images were reconstructed by ?mimics? 3Dreconstruction computer program. This study showed that the average alveoler cleftsrequires a bone graft volume ranging from 0,316 to 3,815 cm3, with a mean volumeof 1,311 cm3. 5 clefts showed that, undercorrected with bone graft, and other 5 cleftsovercorrected with bone graft in postoperative phase.