Orta kulak bakteriyel patojenlerinin nazofaringeal sekresyon , orta kulak efüzyonu ve mukozasında PCR(polimeraz zincir reaksiyonu) ve kültür yöntemleriyle tespiti
The determination of middle ear bacterial pathogens in middle ear effusion and nasopharyngeal secretion by culture and PCR(polymerase chain reaction) methods
  1. Tez No: 194134
  2. Yazar: KAĞAN İPÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEVENT SENNAROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Efüzyonlu otitis media, PCR, kültür, Otitis media with effusion, PCR, culture
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZETİpçi K, Orta Kulak Bakteriyel Patojenlerinin Nazofaringeal Sekresyon ve Orta KulakEfüzyonunda PCR(Polymerase Chain Reaction) ve Kültür YöntemleriyleTespiti,Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi,Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı,Uzmanlık Tezi,Ankara, 2006.Efüzyonlu Otitis Media çocukluk çağında çok sık görülen ve çocuklardaki işitmekayıplarının en önemli nedenini teşkil eden bir hastalıktır. Etyolojide rol oynayan etkenlerarasında en sık H.İnfluenza başta olmak üzere S.Pneumonia ve M.Catarrhalis gibi patojenleryer almaktadır. Bu patojenlerin tespiti konvansiyonel yöntemlerden olan kültür tekniği veyabugün kendinden sıkça söz ettiren polimeraz zincir reaksiyonu(PCR) ile yapılabilmektedir.PCR,yavaş büyüyen, kültürde üretimi zor olan patojenlerin sensitif ve spesifik olaraksaptanmasını sağlayan bir tekniktir. Orta kulak efüzyonlarında kültür pozitifliği %20ile %30arasında değişirken PCR ile bu oran %75'e kadar çıkabilmektedir. Biz bu çalışmada EOMtanısı alan çocuklarda nazofarinks ve orta kulak efüzyonunda etken patojenleri saptamayı,nazofarinkste yer alan mikroorganizmanın OME'de hastalık etkeni olup olmadığını ortayakoymayı ve hem nazofarinkste hem de orta kulak efüzyonunda multiplex PCR verilerinikültür sonuçları ile karşılaştırarak uygulanan tekniğin farkını ortaya koymayı amaçladık. Budoğrultuda EOM tanısı almış 100 kulak ve bu hastalara ait 53 nazofarinks sekresyonu hastagrubu olarak alınırken, 102 sağlıklı nazofarinks örneği de kontrol grubu olarakalındı.Sonuçlara baktığımızda örnek sayımızın azlığından ötürü nazofarinksteki patojeninkulakta da hastalık etkeni olduğunu söyleyememekteyiz. S.Pneumonia, H.İnfluenza veMoraxella Catarrhalis göz önünde bulundurulduğunda kültürle pozitiflik oranı %14 olup,PCR ile bu oran %29'a çıkmaktadır.Sonuç olarak örnek sayısının yetersizliğinden ötürüistatistiksel olarak sensitif ya da spesifik bulunmasa da PCR'ın kültüre göre patojenisaptamada daha etkin olduğunu söyleyebiliriz.EOM olan hastaların nazofarinksinde iseH.İnfluenza % 7.5 oranında, kontrol grubunda % 3.9 olarak saptanmıştır. S.Pneumonia isehasta nazofarinkslerinde % 17 sıklığında görülürken kontrol grubunda ise % 9.8 olarakbulunmuştur.Dolayısıyla örnek sayısının azlığından ötürü istatistiksel olarak anlamlı olmasada hasta popülasyonunun nazofarinksinde orta kulak patojenlerinin daha sık rastlandığınıgörmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTİpçi K, The Determination of Middle Ear Bacterial Pathogens in Middle Ear Effusionand Nasopharyngeal Secretion by Culture and PCR(Polymerase Chain Reaction)Methods, Hacettepe University Faculty of Medicine , Thesis inOtorhinolaryngology,Ankara 2006.Otitis media with effusion is a very frequent disease of the childhood and it is the mostfrequent cause of hearing loss in children. Among the etiologic agents, H.İnfluenza is theleading one followed by S.Pneumonia ve M.Catarrhalis.Identification of these agents arecarried out either by conventional technique such as culture method or by recently popularmethod polymerase chain reaction(PCR).PCR is a technique which enables us to identifypathogens that are slowly or hard to grow in in-vitro conditions sensitively andspecifically..The culture positivity varies between 20% and 30, but this ratio can rise up to75% with PCR. In this we aimed to compare the effectiveness of culture and PCR in detectingthe pathogen in middle ear effusion; to determine whether the microorganism in nasopharynxis the pathogen in the diseased ear and to show that middle ear pathogens colonize more innasopharynx of ill children compared to healthy ones. In this respect 100 ears, 53nasopharynx secretion samples belonging to ill children and 102 control nasopharynx samplesare included in the study. In our study, regarding S.Pneumonia, H.Influenza and MoraxellaCatarrhalis,culture positivity rate is 14% and rises up to 29% with PCR so we succeeded toconclude that PCR is superior than culture in identifying the microorganism more efficiently.However since the sample size is small, it is not possible yet to call the difference sensitiveand specific statistically. We also can not show that the pathogen in nasopharynx is alsoresponsible for the disease in the ear due to small sample size. Finally it is also found outthat middle ear pathogens colonize more in nasopharynx of diseased children with respectto healthy ones despite the lack of statistical significance due to limited samle size.