Bel ağrılı hastalarda izokinetik egzersiz programının korku kaçınma tutumları üzerine etkisi (bel ağrılı hastalara yönelik korku kaçınma tutumları anketinin (fear avoidance beliefs questionnaire) türk toplumunda geçerlilik, güvenilirlik çalışması ve izokinetik egzersiz programının korku kaçınma tutumları üzerine etkisinin arastırılması)
Validation and reability of Turkish version of fear avoidance beliefs questionnaire in patients with low back pain; effect of isokinetic exercise program on fear avoidance beliefs
  1. Tez No: 194138
  2. Yazar: NURTEN KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYŞEN AKINCI TAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: egzersiz, Chronic low back pain, fear avoidance beliefs, validity, reliability, isokinetic exercise
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bel Ağrılı Hastalara Yönelik Korku Kaçınma Tutumları Anketinin (Fear Avoidance BeliefsQuestionnaire) Türk Toplumunda Geçerlilik, Güvenilirlik Çalışması ve zokinetik EgzersizProgramının Korku Kaçınma Tutumları Üzerine Etkisinin Araştırılması, Nurten KorkmazBel ağrılı hastalarda ağrı korkusundan kaynaklanan kaçınma davranışları ve tutumları kronik bel ağrısıngelişmesinde ve bel ağrısından kaynaklanan özürlülükte önemli rol oynamaktadır. 1993 yılında Waddell veark. bel ağrılı hastaların fiziksel aktivitelere ve mesleki işlerine yönelik ağrı korkusu ve kaçınmadavranışlarını değerlendirmek için `Fear Avoidance Beliefs Questionnaire (FABQ)' adlı anketigeliştirmişlerdir. Yeterli psikometrik özellikleri gösterilmiş olan bu anket çeşitli toplumlarda geçerlilik vegüvenilirlik çalışması yapılarak kronik bel ağrılı hastaları değerlendirmede kullanılmaktadır. FABQ'nunTürk toplumunda kullanılmasının uygun olup olmadığına yönelik psikometrik özellikleri yapılmamıştır. Buçalışmanın birinci amacı; orijinal adı FABQ olan `Korku Kaçınma Tutumları Anketini (KKTA)' Türkçe'yeçevirmek, test/tekrar test güvenilirliğini, yapı geçerliliğini, fizik tedavi programı sonrası değişmeyehassasiyetini araştırmak ve korku kaçınma tutumlarının özürlülüğü ne kadar açıklayabildiğini göstermektir.kinci amacı; izokinetik egzersiz programının konvansiyonel tedavi ile karşılaştırıldığında klinikdeğişkenler üzerine etkisini araştırmaktır. leri ve geri çevrim tekniği ile `Korku Kaçınma TutumlarıAnketi' adı ile Türkçe'ye çevrilen anketin güvenilirlik çalışması 55 kronik bel ağrılı hasta üzerindeyapılmıştır ve 48 saat sonra tekrarlanan anketin maddeleri arasındaki korelasyonlar yüksek bulunmuştur.Anketin geçerlilik çalışması 150 hasta üzerinde yapılmıştır. ç geçerliliği değerlendirmek için yapılan ölçekanalizinde tüm anket için Cronbach's alpha değeri 0,911 olarak bulunmuştur. Yapı geçerliliğinideğerlendirmek için yapılan faktör analizi temel bileşenler çözümlemesi kullanılarak yapılmıştır ve orijinalanket ile uyumlu olarak iki faktör bulunmuştur. Bu iki faktör 150 hasta üzerinde yapılan çalışmada toplamvaryansın %61.647'sini açıklamaktadır. 1.faktör mesleki iş ile ilgili korku kaçınma tutumlarını gösterirken2. faktör fiziksel aktivite ile ilgili korku kaçınma tutumlarını göstermektedir. Yapı geçerliliği ayrıca ayrışmageçerliliği ile test edilmiştir ve korku kaçınma tutumları beklendiği gibi diğer klinik değişkenlerden farklıklinik özelliği nedeniyle bu değişkenler ile aralarındaki korelasyonlar düşük bulunmuştur. Üç haftalıktedavi sonrası KKTA'nin değişmeye hassasiyeti ve cevap verebilirliği düşük bulunmuştur. Çoklu doğrusaladımsal regresyon analizinde özürlülüğü açıklayan en etkili klinik değişkenler cinsiyet, depresyon vefiziksel aktiviteler ile ilgili korku kaçınma tutumları ve anksiyete olarak belirlenmiştir. zokinetik egzersizprogramı (31 kişi) konvansiyonel tedavi (77 kişi) ile karşılaştırıldığında 3 haftalık tedavi programısonrasında korku kaçınma tutumları(fiziksel aktivite ile ilgili alt ölçekde), ağrı şiddeti, özürlülük, belmobilitesi, anksiyete ve depresyon klinik değişkenlerinde her iki grupta da anlamlı bir iyileşmegözlenirken iki grup karşılaştırıldığında izokinetik egzersiz alan grupta sadece ağrı şiddetindeki iyileşmediğer gruba göre daha belirgin olarak artmıştır. zokinetik tedavi grubunda tedavi bitiminden 3 hf sonrakikontrollerde tüm klinik değişkenlerde daha fazla bir iyileşme gözlenmiştir. Bu çalışmadan elde edilensonuçlar, KKTA'nin Türk toplumunda kullanılması için yeterli psikometrik özelliklere sahip olduğunugöstermektedir. Kronik bel ağrısının tedavisinde bir seçenek olarak izokinetik egzersiz programının daetkili olduğu gösterilmiştir.Kronik bel ağrısı, korku kaçınma tutumları, geçerlilik, güvenilirlik, izokinetik
Özet (Çeviri)
Validation and Reliability of Turkish Version of Fear Avoidance Beliefs Questionnaire inPatients with Low Back Pain; Effect of Isokinetic Exercise Program on Fear Avoidance Beliefs.Nurten Korkmaz.Fear avoidance and beliefs have played an important role in the disabilities due to low back pain.Waddell et al. have developed, in 1993, the Fear Avoidance Beliefs Questionnaire in order to evaluatethe fear avoidance beliefs in patients with low back pain. This test with its sufficient psychometricfeatures have been used in various countries to evaluate the chronic low back pain patients but thepsychometric features have not been tested in Turkish population. Main purpose of this study is totranslate the FABQ survey to Turkish with the name of `Korku Kaçınma Tutumları Anketi? (KKTA),to investigate the test/retest reliability, construct validity, the sensitivity to alteration following thephysical treatment programs and to demonstrate how it explains the relationship between the fearavoidence and disability. The second purpose is to investigate different effects of isokinetic exerciseprogram and conventional treatment on clinical variables. The questionnaire was translated to Turkishusing forward and backward translation technique, applied on 55 patients with chronic low pack pain,and high correlations were found on the repeated items 48 hours later. The validity of thequestionnaire was tested on 150 patients. In the scale analysis for the internal validity, the Cronbach?salpha score was found as 0,911 for the total questionnaire. Construct validity was tested with principalcomponents analysis and two factors were found compatable with the original questionnaire. Thesetwo factors explain the 61.647% of the total variance in the questionnaire performed on 150 patients.The first factor indicates the work related fear avoidance beliefs, the second factor indicates thephysical activity related fear avoidance beliefs. Construct validity was also tested with divergentvalidity and the fear avoidance beliefs, as expected, was found in low correlation with the clinicalvariables due to different features with other clinical variables. Following three weeks of treatment,the alteration sensitivity and responsiveness of the KKTA was found low. With multiple linearstepwise regression analysis, the most effective clinical variables explaining the disability weregender, depression, fear avoidance beliefs about physical activity and anxiety. When isokineticexcercise program (31 patients) was compared with conventional therapy (77 patients) performed forthree weeks, both groups improved in the fear avoidance beliefs (in fear avoidance beliefs aboutphysical activity), pain intensity, disability, lumbal mobility, anxiety and depression clinical variables,the isokinetic exercise group improved better in the pain releavement score. The results of this studyindicate that KKTA has sufficient pschometric features for its applicability to the Turkish population.Also it was demonstrated that isokinetic exercise program is an efficient alternative in the treatment ofthe chronic low back pain.