Total kalça protezi ameliyatı olan hastaların deneyimleri
Experiences of patients with a total hip replacement
- Tez No: 194173
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜREYYA KARAÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Total Kalça Protezi Ameliyatı, hasta deneyimleri, kalitatifçalışma
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETTotal Kalça Protezi Ameliyatı Olan Hastaların DeneyimleriBu araştırma, total kalça protezi (TKP) ameliyatı olan hastalarındeneyimlerinin belirlenmesi amacı ile yapılmıştır.Araştırma niteliksel yöntemlerin kullanıldığı tanımlayıcı bir çalışmadır.Örneklem kapsamını 15 Haziran 2005-15 Kasım 2005 tarihleri arasındaKocaeli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji servisinde total kalça proteziameliyatı için kabul edilmiş, iletişime ve işbirliğine açık, ilk kez TKP ameliyatı olan,görme, işitme, konuşma gibi duyusal kayıpları olmayan ve çalışmaya kendiistekleriyle katılmayı kabul eden 20 hasta oluşturmuştur. Hastalarla hastanedeyapılan ilk görüşmeden 5- 6 hafta sonra ikinci görüşme planlanmıştır. Hastalarınrahatsızlıklarının başından sonuna kadar neler deneyimlediklerinin belirlenmesiamacıyla açık uçlu sorulardan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme yöntemikullanılmıştır. Hastalardan veriler, yüz yüze görüşme yöntemi kullanılaraktoplanmıştır. Deneyimlerin aktarılmasıyla oluşan görüşme kayıtları kelimesikelimesine yazıya döküldükten sonra temalar oluşturulmuştur.Hastalarla yapılan görüşmelerin analizi sonucunda oluşturulan temalar;hastane öncesi deneyimler, ameliyat ve ameliyat sonrası hastane deneyimleri vetaburculuk sonrası deneyimler olarak gruplandırılmıştır. Elde edilen temalarhastaların ameliyat öncesi dönemde başlayıp, taburcu olduktan sonra da devam edenve temelde hareket kısıtlılığından kaynaklanan bakım gereksinimleri olduğunu ortayakoymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTExperiences of Patients? Who Had a Total Hip ReplacementThis research was carried out to define the experiences of patients who haveundergone a total hip replacement( THR).The research is a descriptive study in which qualitative methods has beenused .The scope of the research sample was gathered between 15 June 2005 and 15November 2005 from 20 patients who had been admitted to the Orthopaedy andTravmatology service in the Kocaeli State Hospital for a total hip replacement. Thepatients were all open to cooperation and communication, were to undergo THR forthe first time, did not have any incapabilities of seeing, hearing, talking and acceptedthis study willingly. The second interview with the patients was planned five-sixweeks later than the first interview at the hospital. Semi-structured interviewmethods, which consist of open-ended questions, were used to identify what patientsexperienced from the beginning up to the time of their illness. Data were gatheredfrom the patients by using the face to face interview method. The themes wereorganized after transcribing verbatim the interview records, which had beenperformed by transmitting patients? experiences.Themes which had been organized by patients? experiences after interviewingwith them were grouped under the name of experiences before hospitalization,during operation and after operation and after being discharged. The themes whichwere obtained have shown that the patients feel the necessity to have care, whichbegins in the term before the operation, and also continue after being discharged andbasically result from the movement restriction.Key Words : Total Hip Replacement operation, patient experiences, qualitativeresearch.