Antik Kilikya sikkelerinde asklepios kültü
Asklepios cult in ancient Cilician coinage
  1. Tez No: 194193
  2. Yazar: BEKİRCAN TAHBERER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İLTER UZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Aigeai, Asklepieion, Asklepios, Irenopolis, Sikke.v, Aigeai, Asklepieion, Asklepios, Coin, Irenopolis.vi
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
vÖZETAntik Kilikya Sikkelerinde Asklepios KültüBirçok tanrı ve tanrıçalar antik sikkelerin temel konuları olmuştur.Sağlık Tanrısı Asklepios, ailesinin üyeleri ve tanrının sembolleri antikKilikya sikkelerinin sık karşılaşılan konularındandır.Numismatik geleneklere göre eski çağlarda bir sikke konusuolarak Asklepios / Hygieia tasvirleri, eğer şehirde bir salgın veya sağlıkproblemi yoksa, herhangi bir özel önem taşımamaktadır. Bununlaberaber bünyesinde bir Asklepieion veya sağlık tanrısı tapınımınaayrılmış bir tapınak bulunan birçok şehir vardır ve antik çağlarda birödeme aracı olmanın yanında bir broşür görevi de üstlenensikkelerden anlaşıldığı kadarıyla bu şehirler sağlık tanrısı vetapınakları konularını sikkelerinde sıkça kullanarak şehirlerininreklamını yapmaktaydılar. Bu çerçeveden bakıldığında, diğer arkeolojikverilerle birlikte numismatik materyaller antik Kilikya'daki Aigeai veIrenopolis şehirlerinin önemli birer kült merkezi olduğunu işaretetmektedir.Bu çalışmada tıp tarihi ve sağlık tanrısı inancı ile ilgili 78 sikkebelirlenmiştir. Bunlardan 41 tanesi Aigeai, 16 tanesi Irenopolis ve 21tanesi de diğer Kilikya şehirlerine aittir. Burada incelediğimiz kimikonular ve sikkelerin bazıları, Kilikya'daki Asklepios inancı hakkındadaha önce bilinmeyen veya yeterince açık olmayan konulara ışıktutabilecektir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTAsklepios Cult in Ancient Cilician CoinageVarious gods and goddesses were the primary subjects ofancient coins. The healing God Asklepios and the members of hisfamily and his attributes were among the frequent coin subjects inancient Cilicia.As a coin type most of the time, Asklepios/Hygieiarepresentations for many cities didn?t have a particular importanceunless they had some kind of an epidemic in their cities. However,there were some cities with an Asklepieion or an Asklepios templewhere the cult of the Healing God was particularly important. Togetherwith others, ancient numismatic materials prove that Aigeai andIrenopolis in Cilicia were two cities that owned significant cult places.Some of the coins that we study in this paper shed light to someimportant aspects of the Asklepios cult in Cilicia that were eitherobscure or unknown before. We believe that this paper will add to ourknowledge on the worship of the Healing God and his cult in ancientCilicia.