Kompleks parsiyel epilepsili hastalarda klinik ve psikososyal prognaz
Clinical and psychosocial in patients with complex partial epilepsy
- Tez No: 194192
- Danışmanlar: PROF.DR. VİLDAN BAYTOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kompleks parsiyel epilepsi, prognoz .V
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETKompleks Parsiyel Epilepsili Hastalarda Klinik ve Psikososyal PrognozTüm hastalıklarda olduğu gibi epilepside de prognozun ve prognoza etki edenfaktörlerin bilinmesi gerek hekim, gerek aile ve gerek hasta için son derece önemlidir.Kompleks parsiyel nöbet, diğer nöbet tiplerine göre daha kötü prognoza sahiptir. BizÇukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nöroloji Polikliniğinde Kompleks parsiyelnöbet'li epilepsi tanısı ile takip ve tedavi edilmekte olan, 2001-2004 yılları arasındapoliklinik takiplerine düzenli olarak gelen ve ilk başvuruda 1 ay-16 yaş arasında olanhastalar da, nöbet prognozu, gelişimsel ve psikiyatrik prognozu ve bunlar üzerine etkiliolabilecek risk faktörlerini araştırmak amacı ile bu çalışmayı planladık. Prognozüzerinde etkili olabileceğini düşündüğümüz risk faktörleri arasında nöbet başlangıçyaşı, etyoloji, perinatal anoksi varlığı, anne baba akrabalığı, yenidoğan nöbetininvarlığı, febril nöbet varlığı, ailede epilepsi öyküsü, ilaç öncesi nöbet sıklığı, tedavi,nöroradyolojik anormallik mevcudiyeti ve anormal nörolojik muayene bulgularıincelendi.Nöbet kontrolü üzerine, etyoloji, anti epileptik ilaç sayısı ve mental retardasyonvarlığının etkili olduğu (p0.05).Mental retardasyon varlığı üzerine, etyoloji, nöbetin kontrol altında olması vekullanılan ilaç sayısının etkili olduğu (p0.05).Psikiyatrik prognoz üzerine, sadece etyolojinin etkili olduğu (p0.05).Sonuç olarak, özellikle semptomatik etyolojiye sahip ve birden fazla ilaçkullanan hastalarda prognozun kötü olduğu, bu hastaların takibinde daha erkendönemde dikkate alınarak alternatif tedavi yöntemlerine başvurulması gerektiğivurgulandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTClinical and Psychosocial Prognosis in Patients with Complex Partial EpilepsyIn epilepsy, knowledge of prognosis and factors contributing to prognosis arevery important for physician, family and patient. Complex partial seizures have a poorerprognosis than other seizure types. Aim of this study was to evaluate prognosis ofseizures, developmental and psychiatric prognosis and risk factors. At first application 1month-16 years old patients who were followed with the diagnosis of complex partialseizures, and regularly attended to controls, in Cukurova University Medical FacultyPediatric Neurology Department, between years of 2001-2004 were included to thestudy.