Süt dişi fizyolojik kök rezorpsiyonunda apoptozisin değerlendirilmesi
Evaluation of apoptosis in deciduous teeth physiological root resorption
  1. Tez No: 194208
  2. Yazar: YEŞİM TURAN ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEŞE AKAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, süt dişleri, diş pulpası, fizyolojik kökrezorpsiyonu, TUNEL yöntemi, transmisyon elektron miktoskobu, apoptosis, deciduous teeth, dental pulp, physiological rootresorption, TUNEL method, transmission electron microscopy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada başlangıç ve ilerlemiş düzeyde fizyolojik kökrezorpsiyonu gösteren süt dişi ile genç daimi diş pulpa dokusundaapoptotik hücre ölümü ve süt dişi fizyolojik kök rezorpsiyonundaapoptozisin rolü değerlendirildi.Yaşları 7-12 arasında değişen, sistemik olarak sağlıklı 46çocuğun ortodontik ve protetik amaçlı çekilmiş 34 adet çürüksüz, başlangıçve ileri rezorpsiyon aşamalarındaki süt dişine ve 12 adet çürüksüz gençdaimi dişe ait pulpa dokusu örnekleri çalışmada yer aldı. Pulpa dokularındaapoptotik hücreleri saptayabilmek için TUNEL yöntemi ve transmisyonelektron mikroskobu kullanıldı. TUNEL yöntemi ile saptanan apoptotikfibroblast hücreleri baz alınarak çalışma gruplarına ait apoptotik indeks (AI)değerleri elde edildi.TUNEL yönteminde AI değerleri açısından gruplar arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p>0.05). Pulpa bağdokusunda odontoblastlar, vasküler endotelial hücreler ve mononükleerinflamatuar hücrelerde apoptozis gözlendi. Elektron mikroskobundadeğerlendirilen pulpa dokusu örneklerinde, apoptozisin farklı safhalarındaolan çeşitli apoptotik pulpa hücrelerinde karakteristik görünüm olankromatin kondensasyonu izlendi.Başlangıç düzeyinde ve ilerlemiş düzeyde fizyolojik kökrezorpsiyonu gösteren süt dişi gruplarına ait AI değerlerinin genç daimi dişgrubuna ait değerlerden farklılık göstermemesi, apoptozisin fizyolojik veprogramlı bir olay olan süt dişi kök rezorpsiyonundan bağımsız olarakpulpa hücre populasyonunun regülasyonunda yer alan bir mekanizmaolduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the apoptotic cell death in the physiological rootresorption in the early and advanced level in deciduous and young permanentteeth and the role of apoptosis in deciduous teeth physiological rootresorption was evaluated.Pulps of 34 deciduous teeth with root resorption in the early andadvanced level and 12 young permanent human teeth showing no clinicalsigns of caries were extracted for orthodontic and prosthetic purposes from 46systemically healthy children ranging in age from 7 to 12 year took place in thestudy. To detect apoptotic cells in pulp tissues, TUNEL technique andtransmission electron microscopy were used. Apoptotic Index (AI) values ofthe study groups were determined mainly by counting apoptotic fibroblastcells detected by TUNEL technique.In TUNEL technique there wasn?t a statistically significantdifference between AI values of the study groups (p>0.05). Apoptosis wasdetected in odontoblasts, vascular endotelial cells and mononuclearinflammatory cells of pulp connective tissue. In the pulp tissues evaluated byelectron microscopy, different types of apoptotic pulp cells at different stagesof apoptosis, with the characteristic appearance of chromatin condensationwere observed.The similarity between AI values of deciduous teeth groups in theearly and advanced phase of physiological root resorption and youngpermanent teeth, showed that apoptosis was a mechanism in the regulation ofthe pulp cells population which was not related with physiological andprogrammed process of deciduous teeth root resorption.