Bir kamu hastanesinin bazı servislerinde çalışan hemşirelerin hepatit B ve C hastalığı, korunma yolları hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi.
Knowledge level of nurses working in some services of a govermental hospital about hepatitis B/C and the procedures of preventative measures.
- Tez No: 194229
- Danışmanlar: PROF.DR. REMZİ AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Viral Hepatit, Bilgi Düzeyi, Hemşire, Korunma Yolları.-1, Hepatitis B/C virus, Nurse, Educational Level, PreventativeMeasures-1
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
VII.ÖZETHBV ve HCV enfeksiyonları tam tedavisi olmayan, bunedenle bunlar hakkında yeterli seyede bilgi sahibi olmanın ve korunmayollarının iyi bilinmesinin son derece önemli olduğu küresel bir sağlıksorunudur. Kendileri için bir meslek hastalığı olan HBV/HCV enfeksiyonlarıkonusunda sağlık çalışanlarının dahi bilgi eksikliği olduğu konusunda birçok çalışma mevcuttur.Bu çalışmada, GATA Eğitim Hastanesinin Dahili ve Cerrahiservislerinde görev yapan 127 hemşirenin HBV/HCV enfeksiyonları vebunlardan korunma yolları hakkındaki bilgi düzeylerinin değerlendirilmesiamaçlanmıştır. Tanımlayıcı tipdeki bu araştırma Ekim 2006'dagerçekleştirilmiştir. Hazırlana soru formları kullanılarak veriler toplanmıştır.Mezuniyet sonrası viral hepatitler konusunda sadece %24,4katılımcının eğitim alması, kan alımından sonra enjektör iğnesinin kılıfı iletekrar kapatılmaması gerektiğini %26,9'nun bilmesi ve viral hepatitler ilekorunma yolları hakkındaki bilgi eksikliği dikkat çekicidir. Araştırmayakatılanların %43,2'si HBV/HCV hakkında bilgilerinin yetersiz olduğunuifade ederek bilgi eksikliği saptamasını doğrulamaktadırlar. Katılımcılarınbilgi düzeyleri dikkate alındığında, hemşirelerin viral hepatitler konusundaeğitimlerinin artırılması, mezuniyet sonrası eğitim planlaması yapılması vekorunma yollarının iyi öğretilmesi yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
VIII.SUMMARYThere is no absolute treatment of HBC/HCV infections,therefore, having an appreciate level of information and well-knowingKnowledge about the preventative measures is very important for theseworldwide health problem. In spite of that is accepted an occupationalhealth problem, there are many studies in which the knowledge deficiencyof health-workers were reported.This descriptive study was realized in October 2006. Datawere collected using questionnaires, designated by researcher. It wasaimed to evaluate the knowledge levels of 127 nurses about the HBV/HCVenfections and the preventative measures, working at some surgery andthe internal medicine clinics of GMMA Teaching Hospital. It was strikingthat only 24,4% of the subject group had an education about the viralhepatitis after the grcuation and only 26,9% has been known not torecapping the used ınjections and also the deficiency of knowledge aboutthe viral hepatitis and the preventative measures. By declaring the feelingsthat not having an appreciate knowledge level about the HBV/HCV, the43,2% of the subject group were supported the findings about theknowledge deficiency. On occation of the knowledge level of the subjectgroup, increasing the educations of the nurses about the viral hepatitis,planning of postgratuational educational lectures and well-teachig thepreventative measures would be benefical.