Ağrılı işlemler sırasında ebeveynlerin bulunmasının çocukların ağrı toleransına etkisi ve konu ile ilgili olarak çocukların, ebeveynlerin,sağlık personelinin görüşlerinin değerlendirilmesi
The effect of parents presence on children’s pain tolerance during painful procedures and evaluation of the view of children, parents, health staff about the subject
  1. Tez No: 194252
  2. Yazar: FATMA GÜDÜCÜ TÜFEKCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. BEHİCE ERCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: painful procedure, pain tolerance, child, parent, health staff
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
VIIÖZETAğrılı işlemler sırasında ebeveynlerin bulunmasının çocukların ağrı toleransınaetkisi ve konu ile ilgili olarak çocukların, ebeveynlerin, sağlık personeliningörüşlerinin değerlendirilmesiAraştırma; okul çağı çocuklarında, ağrılı işlemler sırasında ebeveynlerinçocuklarının yanında bulunma durumunun ve bazı faktörlerin çocukların ağrıtoleransına etkisini değerlendirmek, çocukların, ebeveynlerin ve sağlık personelinin bukonudaki görüşlerini incelemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma grubu; 141 çocuk, 141 ebeveyn ve 45 sağlık personeli olmak üzeretoplam 327 kişiyi kapsamıştır. Evrenin tümü örneklem grubu olarak alındığı içinherhangi bir örnekleme yöntemine başvurulmamıştır. Çocukların çoğunluğunu erkek ve6-11 yaş grubu çocuklar, ebeveynlerin büyük bir çoğunluğunu anneler, sağlıkpersonelini yarı yarıya hemşire ve doktorlar oluşturmuştur.Araştırma verileri; Atatürk Üniversitesi, Yakutiye Araştırma Hastanesi, BüyükÇocuk, Çocuk intaniye ve Çocuk Cerrahisi kliniklerinde 1 Haziran- 31 Aralık 2004tarihleri arasında toplanmıştır.Verilerin elde edilmesinde; çocuk, ebeveyn, sağlık personelinin görüşleriniiçeren formlar, gözlem formu ve ağrıyı değerlendirmek için yüz ifadeleriniderecelendirme ölçeği kullanılmıştır.Verilerin değerlendirilmesinde; yüzdelik dağılımlar, ki-kare, t-testi, varyans veCruskall Wallis varyans analizi uygulanmıştır.VIIIAraştırma kapsamına alınan çocukların cinsiyetinin ve yaşının ağrı toleransındaetkili olduğu, çocukların cinsiyet ve yaşlarına göre ağrı toleranslarının istatistikselaçıdan önemli olduğu bulunmuştur.Uygulanan ağrılı işlemin tipi, ebeveynlerin ağrılı işlem sırasında çocuklarınınyanında bulunma durumu, ebeveynlerin ağrılı işlem sırasında çocuklarını desteklemeşekline göre çocukların ağrı toleransları istatistiksel yönden anlamsız olaraksaptanmıştır.Ebeveynlerin eğitim durumuna göre ağrılı işlem sırasında çocuklarının yanındabulunmaları ile ilgili görüşleri istatistiksel açıdan önemli, sağlık personelininözelliklerine göre ebeveynin ağrılı bir işlem sırasında çocuğunun yanında bulunmasınınklinik politikası olmasına yönelik görüşleri istatistiksel yönden anlamsız, sağlıkpersonelinin cinsiyeti ve mesleğime göre ağrılı bir işlem sırasında ebeveynin bulunmakararını verecek kişi ile ilgili görüşlerinin istatistiksel açıdan anlamlı, yaş grubu, eğitimdurumu ve çalışma deneyimine göre ise anlamsız olarak tespit edilmiştir.Ağrılı işlemlerdeki ağrı toleransları ile ilgili çalışmaların diğer çocuklukdönemlerinde ve daha geniş kapsamlarda yinelenmesi önerilmiştir.Anahtar Kelimeler; ağrılı işlem, ağrı toleransı, çocuk, ebeveyn, sağlık personeli
Özet (Çeviri)
IXSUMMARYThe effect of parents? presence on children?s pain tolerance during painfulprocedures and evaluation of the view of children, parents, health staff about thesubjectThe study was carried out descriptively with the aim of evaluating the effect ofparents? presence during painful procedures and other factors in school age children,and to examine the views of children, parents and health staff about the subject.The study group consisted of totally 327 people including 141 children, 141parents and 45 health staff. As the whole study contex was taken as sampling group, nosampling method was used. Most of the children male and 6-11 age group, most of theparents were mothers, and most of health staff consisted of nurses and physicians half-and-half.The data were collected from pediatry clinics of Atatürk University, YakutiyeResearch Hospital By Child, Child İnfectious Disease and Pediatric Surgery Clinicbetween the dates June-December 2004.In the obtain of the data, forms inculiding the views of children, parents andhealth staff, and observation form and The faces pain rating scale were used toevaluating pain .In evaluation of data, percentage distributions, chi-square, t-test, variance andcruscall wallis variance analysis were applied.It was found out that sex and age of children included in the study contentbecame effective on pain tolerance, and children?s pain tolerance was staticallysignificant related to sex and age of children. But children?s pain tolerance wasXstatically insignificant related to type of painful procedures performed and the situationof parents? presence with their children during painful procedures, type of givingsupport of the parents to their children. There was significant on children?s paintolerance related to education level of parents and the views of parents aboutaccompanion to their children during painful procedures. It was found out that healthstaff didn?t want clinic policy of parental presence during painful procedures, and healthstaff?s accompanion was statically insignificant related to health staff?s characteristic.During painful procedures, the views about the person who might decideparental presence was statically significant related to sex and profession of health staff;and was statically insignificant related to health staff?s education level, age group andworking experience.It is suggested that the studies about pain tolerance in panful procedures shouldbe repeated incomprehensibly the other childhood periods into consideration.