Subakut sklerozan panensefalitli hastalarda diazepamlı ve midazolamlı elektroensefalografi bulgularının karşılaştırılması
Comparison diazepam-electroencephalography with midazolam-electroencephalography in patients of subacute sclerosing panencephalitis
  1. Tez No: 194267
  2. Yazar: DERYA AYDIN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KUTLUHAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Neurology, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diazepam, Elektroensefalografi, Midazolam, Subakut sklerozanpanensefalit, Diazepam, Electroencephalography, Midazolam, Subacute sclerosingpanencephalitis
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
IVÖZETSUBAKUT SKLEROZAN PANENSEFAL TL HASTALARDA D AZEPAMLI VEM DAZOLAMLI ELEKTROENSEFALOGRAF BULGULARININKARŞILAŞTIRILMASIDr. Derya AYDIN ŞAH NUzmanlık Tezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim DalıTez Yöneticisi: Doç. Dr. Kutluhan YILMAZNisan 2007, 79 SayfaSubakut Sklerozan Panensefalit (SSPE)'te elektroensefalografi (EEG)'nin tanısalkatkısı çok önemli olup diazepam ile çekilmesi duyarlılığı artırabilmektedir. Bununlaberaber gerek diazepamın bu hastalardaki EEG'ler üzerine etkilerini inceleyen gereksediazepam yerine başka bir ilacın kullanılabilirliğini araştıran bir çalışma bulunmamaktadır.Burada diazepam ve midazolamın EEG üzerine olan etkilerini ortaya koymak vemidazolamlı EEG'nin diazepamlı EEG'nin yerini alıp alamayacağını belirlemekamaçlanmaktadır.Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı tarafından SSPE tanısı ile takip edilen 19 hasta (7.67±3.05 yıl; 17 E, 2 K) çalışmaya alındı. SSPE başlangıç yaşı ortalaması 7.06 (±2.98) yıl idi.Kızamık geçirme hikayesi veren 16 olguda kızamık geçirme yaş ortalaması 2.07 (±2.66) yılolup dokuzunun ilk bir yaş içinde kızamık geçirdiği saptandı. Ondokuz hastamızdan 16'sıkızamık aşısı olup bunların 14'ünde kızamık geçirme öyküsü mevcuttu. Olgularımızın12'sinin EEG'lerinde tipik paroksismalar saptanırken 3'ünde paroksismaların olmadığıgeriye kalan dört hastanın ise EEG'sinde atipik paroksismalı bulguların olduğu saptandı.Tipik EEG bulguları olan hastaların EEG kaydında hem diazepam hem de midazolamsonrası herhangi bir değişiklik saptanmadı. Paroksisması olmayan hastaların EEG'lerindede diazepam ve midazolam sonrasında bulgular aynıydı. Atipik paroksismalı EEG bulgusuolan 4 olgudan birinde paroksismalara keskin-dalgalar karışıyordu. Diazepam vemidazolam ile bu keskin-dalgalarda baskılanma gözlendi. Paroksismalar arası dönemdekeskin-dalga aktiviteleri görülen 3 olguda ise hem diazepam hem de midazolam sonrasındakeskin-dalgalarda azalma olduğu saptandı.Olgularımızda midazolamın EEG üzerine etkilerinin diazepam ile aynı olduğugörülmüştür. Bu veriler midazolamın SSPE hastalarındaki EEG çekiminde diazepamınyerini alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
VABSTRACTCOMPARISON DIAZEPAM-ELECTROENCEPHALOGRAPHY WITHMIDAZOLAM- ELECTROENCEPHALOGRAPHY IN PATIENTS OF SUBACUTESCLEROSING PANENCEPHALITISDr. Derya AYDIN SAHINResidency thesis, Department of PediatricsSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Kutluhan YILMAZApril 2007, 79 PagesElectroencephalography (EEG) is of very significant contribution to the diagnosis ofSubacute Sclerosing Panencephalitis (SSPE). Although diazepam could increase thesensitivity of EEG in SSPE, there is no report being focused on the effects of diazepam orany other drug onto EEG in SSPE. Herein, our aim is to elucidate possible effects ofdiazepam and midazolam onto EEG and whether they could substitute for each other inSSPE.Nineteen (7.67± 3.05 year; 17 M, 2 F) patients with SSPE who has been followed-up inour Department of Pediatric Neurology were included. The mean age of SSPE-onset was7.06 (±2.98) year. The history of primary measles infection was positive in 16 patients(2.07±2.66 year) and 9 of them had been infected in the first year of age. Of 19 patients, 16had been vaccinated of measles, and 14 of them had history of primary measles infection.Regarding the EEG findings, in 12 patients, typical EEG finding with paroxysms wasdetected; wlile in 3, with no specific finding; and in 4 with atypical findings withparoxysms. Neither diazepam nor midazolam yield any changes in EEGs of in the caseswith typical EEG and the ones with no specific finding. As for the cases with atypical EEG,sharp-waves, which were detected in the paroxysms in a case and in the interparoxysmalperiods in 3 cases, were supressed or significantly decreased in number respectively byboth diazepam and midazolam.The effects of midazolam on EEG were similar to those of diazepam in our patientswith SSPE, which suggests that EEG with midazolam could be substituted for EEG withdiazepam in SSPE.