Subakut sklerozan panensefalitli hastalarda protein s100b düzeyleri, hastalığın klinik ve radyolojik bulgular ile ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relation between protein s100b levels and clinical and radiological findings of the disease in patients with subacute sclerosant panencephalitis
  1. Tez No: 288592
  2. Yazar: İBRAHİM HOCANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SSPE, S100B Protein, MRG, SSPE, S-100B protein, MRG
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Subakut sklerozan panensefalit (SSPE) merkezi sinir sisteminde kızamık virüsünün neden olduğu, nadir görülen ilerleyici ve ölümcül bir yavaş virüs enfeksiyonudur. Başlıca klinik bulgular kişilik değişikliklerini izleyerek ortaya çıkan, miyoklonik nöbetler ve ilerleyici mental ve motor yetersizliktir. Bazen atipik bulgularla da seyredebilen hastalığın patogenezi tam olarak bilinmemekle birlikte, lizis ve apoptoz ile nöron ve oligodendroglia kaybının SSPE'deki nörolojik bozulmanın başlıca sebebi olabileceği yönünde bulgular mevcuttur.S100B proteini insanlarda bulunan kalsiyum-modüle proteinlerdendir. Esas olarak astrosit hücrelerince üretilmekte olup, nöronlar ve glia hücreleri üzerinde parakrin ve otokrin etkileri bulunmaktadır.Son yıllarda deney hayvanları ve insanlar üzerinde yapılan bazı çalışmalarda, beyin travması ve iskemisi olan hastaların, astrosit hücre hasarına bağlı olarak artmış serum S100B konsantrasyonu ile birlikte olduğu bildirilmektedir. Ayrıca nörodejeneratif, inflamatuvar ve psikiyatrik hastalıklarda da, hasarlanmış astrositlerden salınan S100B miktarına bağlı olarak S100B nin seviyesinin artmakta olduğu gözlenmiştir.Bu protein beyin hasarında beyin omurilik sıvısına (BOS) ve daha sonra kana geçerek seviyesi arttığı için, S100B proteinin seviyesinin BOS ve plazmada ölçümü serebral iskemisi olan hastaların tespiti için iyi bir göstergedir.SSPE' li hastalarda serum S100B düzeyi ile beyin tutulumunun derecesi arasındaki ilişkinin araştırıldığı çalışmamızda, SSPE'li hasta grubu ile kontrol grubu arasında S100B düzeyi açısından istatistiki olarak fark bulunmadı. Ayrıca MRG'de beyin atrofisi olan SSPE hastaları ile, beyin atrofisi olmayan SSPE hastaları arasında da istatistiki olarak belirgin bir fark bulunmadı.Sonuç olarak serum S100B düzeyinin, SSPE' de nöronal hasarın göstergesi olan bir serum belirleyicisi olamayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Subacute sclerosing panencephalitis (SSPE) was caused by measles virüs in the central nervous system and rarely seen , progressive and fatal slow virus infection. The main clinical findings following the emerging personality changes are myoclonic seizures and progressive mental and motor deficiency. Though pathogenesis of disease sometimes presenting with atypical symptoms and findings are fully unknown. There are some evidence that main causes of neurological deterioration in SSPE may be lysis and apoptosis and loss of neurons and oligodendrogliaS100B found in humans are Calcium-modulated proteins. These proteins are mainly produced by astrocytes and have paracrine and autocrine effects on neurons and glial cells.In recent years, some studies carried out on experimental animals and humans, it was reported that astrocyte cell damage due to increased serum S100B concentrations is present in patients with brain trauma and ischemia. In addition, in neurodegenerative, inflammatory and psychiatric diseases also it was observed that the levels of S100B increased depending on the amount of S100B released from damaged astrocytes.Because this protein released in the the cerebrospinal fluid (CSF) and than into the blood with increased level, Measurements of the level of S100B protein in cerebrospinal fluid and plasma for the detection of patients with cerebral ischemia is a good indicator.İn our study investigating the relationship between serum S100B levels and the degree of brain involvement in SSPE patients, no statistical difference in the level of S100B was found between patient group and control group. In addition statistically significant difference was not found among SSPE patients with brain atrophy and without brain atrophy.As a result, the level of serum S100B as a serum marker could not be considered as an indicator of neuronal damage in SSPE