Ergot alkaloidleri ve yarı sentetik türevlerinin uterus üzerindeki etki mekanizmaları
The mechanisms of action of ergot alkaloids and semisynthetic derivatives on the uterus
  1. Tez No: 194288
  2. Yazar: ZAFER SEZER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YALÇIN TEKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Ergot, Fare, Metilergonovin, Uterus, Ergot, Mouse, Methylergonovine, Uterus
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ERGOT ALKALOİDLERİ VE YARI SENTETİK TÜREVLERİNİN UTERUSÜZERİNDEKİ ETKİ MEKANİZMALARIÖZETAmaç: Ergot alkaloidlerinin uterus üzerindeki kasıcı etki mekanizmalarınınaraştırılmasıdır.Materyal ve metod: Deneyler, agonist drog olarak yarı sentetik ergot türevimetilergonovin ile Swiss Albino(42 adet) gebe farelerden alınan uterus şeritlerindeyapılmıştır. Şeritler De Jalon solüsyonu bulunan izole organ banyosuna asılarak forcedisplacement transducere bağlandılar. Kontraksiyonlar izometrik olarak dataacquisition sistem aracılığı ile bilgisayarda kaydedildi. Droglarla elde edilenkontraksiyonların eğri altı alan ve amplitüd değerleri, 5 dk. süresince 60mM KCl ileelde edilen kontraksiyonunların yüzdesi olarak ifade edildi. Antagonist drog olarakketanserin(10-6M), indometazin(10-6M), prazosin(10-6M), yohimbin(10-6M),losartan(10-6M) veya kontrol için çözücü olarak kullanılan DMSO(kontrol 1) vedistile su(kontrol 2) uygulanarak 30 dakika inkübasyon için beklenildi. İnkübasyonsonunda banyoyu yıkamadan, ortamda antagonist veya çözücü varlığındametilergonovin 5 dk'lık zaman dilimlerinde 10-9M'dan 10-4M`a kadar kümülatifkonsantrasyonlarda uygulandı. Elde edilen uterus kontraksiyon kayıtları kasılmalarınamplitüdü, eğri altında kalan alanı ve frekansı açısından değerlendirildi.İstatistiksel analiz için grupların kendi içinde değerlendirilmesinde FriedmanTesti, ikili kıyaslamada ise Wilcoxon Testi yapıldı. Tüm grupların kıyaslanmasındaKruskal-Wallis Testi, test gruplarının kontrol grubu ile ikili kıyaslanmasında iseMann-Whitney U Testi kullanıldı. Testlerde p0,05). 10-4Mkonsantrasyonda ise kasılma cevabı daha düşük konsantrasyonlarınkine göreazalmıştır. Metilergonovinin oluşturduğu kasılma cevapları ketanserin inkübasyonusonrası frekans, amplitüd ve eğri altı alan açısından anlamlı bir şekildeazalmıştır(p0.05).Prazosin, yohimbin ve losartan ise metilergonovinin oluşturduğu kasılmalarıetkilememiştirSonuç: Metilergonovinin fare uterus düz kasında oluşturduğu kasılmaların serotonin5-HT2 reseptörleri üzerinden olduğu sonucuna varıldı. İlave olarak bu kasıcı etkideoksitosik prostaglandinlerin de rolü olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE MECHANISMS OF ACTION OF ERGOT ALKALOIDS ANDSEMISYNTHETIC DERIVATIVES ON THE UTERUSSUMMARYThe Aim: Our purpose is to investigate the mechanisms of action of ergot alkaloidsinduced contractions on the isolated uterus.Material and methods: The experiments were carried out on uterine strips obtainedfrom pregnant Swiss Albino mice (n=42) using methylergonovine, a semisyntheticergot derivative, as agonist drug. The strips were mounted into the tissue bathcontaining De Jalon solution and then connected to a force displacement transducer.Contractions were recorded isometrically by means of the data acquisition systemon computer. Amplitude and area under the curve of contractions induced by drugswere expressed as percentage of 60mM KCl induced contractions during 5 min.After the application of vehicles [DMSO (Control 1) or distilled water (Control 2)],waited for incubation for 30 min in control groups. Same procedure was carried outfor antagonist drugs ketanserine(10-6M), indomethacine(10-6M), prazosine(10-6M),yohimbine(10-6M) and losartan(10-6M). At the end of the incubation period withoutwashing the bath, methylergonovine was applied cumulatively at 10-9M- 10-4Mconcentrations at each 5 min. Recordings of uterine contractions were analyzed foramplitude, area under the curve and frequency.The statistical analysis was carried out by Friedman test in groups andWilcoxon test for comparing two groups. Kruskal-Wallis H test was used forcomparing whole groups and Mann-Whitney U test was used to compare test groupswith control groups. In the tests P value < 0,05 was considered significant.Findings: 10-9-10-7M methylergonovine induced contractions in pregnant miceuterine were increased in a concentration dependent manner(p0,05). In contrast tothis, contractions at 10-4M were lessen than lower concentrations?. Frequency,amplitüde and area under the curve of methylergonovine induced contractions werereduced significantly after incubation with ketanserine(p< 0,05). After incubationwith indomethacine, amplitüde and area under the curve of methylergonovineinduced contractions were reduced significantly compared to control but thefrequency was not affected. Prazosine, yohimbine, losartan did not affect themethylergonovine induced contractions(p > 0,05).Results: It was concluded that methylergonovine contracts mice uterine musclesthrough the agonistic action at 5-HT2 serotonergic receptors. Additionally, wethought that the oxytocic prostaglandins may also have a role in methylergonovineinduced contractions.