Migren tedavisinde kullanılan fitoterapötikler
The phytotherapeutics used for migraine treatment
  1. Tez No: 204219
  2. Yazar: TUBA EMİROĞLU SUNGUR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLNUR TOKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Migren, fitoterapötikler, migren tedavisi, Migraine, phytotherapeutics, migraine treatments
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu tezde migrenin özellikleri, tipleri, sebepleri, tetikleyicileri ve tedavisi derlenmişve kullanılan ilaçların yan etkileri belirtilmiştir. Fizyopatolojisi henüz tam olarak bilinemeyen migren ağrısında bazınörohümörler rol oynamaktadır. Bunların en önemlisi 5- HT (serotonin)'dir. Migren atağının başlangıcında plazma serotonin seviyesinde ufak bir yükselme görülebilir ve sonra başağrısısırasında seviye keskin bir düşüş yapar. Bu sebeple, migren tedavisinde kullanılan bitki ekstrelerinde 5-HT salıverilmesi ve platelet agregasyonunun inhibisyonunun ölçümü ile antimigren aktivite tayinleri yapılmıştır. Eremophilia gilesii, Erythrina vespertilio, Cymbopogon ambiguus'un metanolik, Santalum acuminatum ve yine Cymbopogon ambiguus'un diklorometan ekstrelerinin kuvvetli platelet agregasyonu ve 5-HT salıverilmesi inhibisyonu gösterdikleri tespit edilmiştir. Migren tedavisinde kullanılan fitoterapötikler; Tanacetum parthenium, Zingiber officinalis, Sapindus trifoliatus, Ginkgo biloba, Ergo alkaloitleri, Hypericum perforatum, Lavandula officinalis, Petasites hybridus, Mentha piperita, kafein taşıyan içecekler, çam kabuğu ekstresi ve antioksidan vitamin kombinasyonu ve 5-HTP'dir. Ayrıca bu çalışmada, Tanacetum cilicicum türünde partenolit bulunup bulunmadığıkromatografik olarak araştırılmıştır. İTK analizi, silikagel plaklarda hekzan:etil asetat (7:3) ve toluen:aseton (8.5:1.5) olmak üzere iki ayrısolvan sisteminde yapılmıştır. Standart olarak Partenelle (Arkopharma) kapsülleri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda, bitkide partenolit varlığıtespit edilmiştir. Fakat İTK'daki renk şiddetinin azlığından dolayımiktarıaz görünmektedir Sonuç olarak, migren tedavisinde bir kısmıtek başlarına, bir kısmıda ilaç tedavisine ek olarak kullanılan birçok fitoterapötik vardır. Bu fitoterapötiklerin bir kısmıilaç tedavisine kıyasla daha az veya tolere edilebilir yan etkiler göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the characteristics, types, causes, treatment of the migraine and the side effects of the drugs used were reviewed. Some neurotransmitters effect to migraine headache of which physiopathology has not been understood clearly yet. 5-HT (serotonin) is the most important neurotransmitter. At the beginning of the migraine attacks, there is a small increase in the level of plasma serotonin. Then after the headache, a severe decrease in the level is observed. For this reason, in order to determine anti migraine activity, the inhibition of platelet aggregation and 5-HT release of plant extracts were measured. The methanolic extracts of Eremophilia gilesii, Erythrina vespertilio, Cymbopogon ambiguus and dichloromethane extracts of Santalum acuminatum and Cymbopogon ambiguus showed strong inhibition of platelet aggregation and 5-HT release. The phytotherapeutics used for migraine treatment are as follows; Tanacetum parthenium, Zingiber officinalis, Ergot alkaloids, Hypericum perforatum, Lavandula officinalis, Petasites hybridus, Sapindus trifoliatus, Ginkgo biloba, Mentha piperita, 5-HTP, caffeine containing drinks, pine bark extract and antioxidant vitamin combination. In this study, Tanacetum cilicicum was also studied chromatographically for the presence of parthenolide. The TLC analysis was performed with two solvent systems that are hexane:ethyl acetate (7:3) and toluene:acetone (8.5:1.5). Partenelle (Arkopharma) capsules were used as standard. As a result of the study, parthenolide was found in small concentration in T.cilicicum for the faint color intensity in TLC. In conclusion, there is a number of phytotherapeutics, which are used for migraine treatment either together with medicinal therapy or alone. Some of these phytotherapeutics show lesser or tolerable side effects when they are compared to medicinal treatment.