Sistemik lupus eritematozusta mannoz baglayıcı lektin düzeyleri ve mannoz baglayıcı lektin gen polimorfizmlerinin hastalığın klinik bulguları ile iliskisinin arastırılması
Investigation of the association between concentration and gene polymorphisms of mannose binding lectin with clinical findings of systemic lupus erythematosus
  1. Tez No: 194290
  2. Yazar: BERNA BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EREN ERKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: kodon 54, kodon57, mannoz bağlayıcı lektin, mutasyon, Sistemik Lupus Eritematozus, Codon 54, codon 57, mannose binding lectin, mutation, SystemicLupus Erythematosus
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETSistemik Lupus Eritematozusta Mannoz Bağlayıcı Lektin Düzeyleri Ve MannozBağlayıcı Lektin Gen Polimorfizmlerinin Hastalığın Klinik Bulguları le lişkisininAraştırılmasıSistemik lupus eritematozus, çeşitli klinik bulgularla karşımıza çıkabilen;kronik, otoimmun, inflamatuar bir hastalıktır. Etyopatogenezinde, kompleman sistemidefektlerinin önemli rol oynadığı; C1q'nun homozigot eksikliğinde Sistemik LupusEritematozus geliştiği çeşitli çalışmalarda saptanmıştır. Dolayısıyla, C1q'nun homologuolan mannoz bağlayıcı lektin eksikliğinde Sistemik Lupus Eritematozus gelişebileceğidüşünülmüş. Mannoz bağlıyıcı lektin geninde; serum mannoz bağlayıcı lektindüzeyinde düşüşe neden olan 3 adet tek nükleotid polimorfizmi tanımlanmıştır.Bu çalışmada, geni 54. ve 57. kodonlardaki mutasyonlara, serum mannozbağlayıcı lektin düzeylerine Sistemik Lupus Eritematozus'lu hastalarda ve kontrolgrubunda baktık. Hastalarda, mannoz bağlıyıcı lektin geni varyant alleleri ve mannozbağlıyıcı lektin düzeyleri ile çeşitli klinik bulgular arasında ilişki olup olmadığınıaraştırdık.Çalışmaya, 63 Sistemik Lupus Eritematozus hastası 162 sağlıklı bireyi kontrolgrubu olarak aldık. Mannoz bağlayıcı lektin geni 57. kodondaki mutasyonu kontrolgrubunda sadece bir kişide saptadık. 54. kodondaki mutasyonu Sistemik LupusEritematozus'lu hastalarda, kontrol grubuna göre artmış olarak bulduk, fakat gruplararasında istatiksel olarak anlamlı fark saptamadık (p=0,05).Mannoz bağlayıcı lektin geni 54. kodonda mutasyonu olanlar ile olmayanlarınserum mannoz bağlayıcı lektin düzeyini karşılaştırdık. Mutasyonu olanlarda mannozbağlıyıcı lektin düzeyini anlamlı oranda düşük saptadık (p:0,0001). Ayrıca SistemikLupus Eritematozus'lu hastalarda mannoz bağlayıcı lektin düzeyi, sağlıklı kontrolgrubuna göre anlamlı oranda daha düşüktü (p=0,0001). Hastaların klinik bulguları,enfeksiyon varlığı, hastalık aktivasyonu ile 54. kodondaki mutasyon varlığı ve serummannoz bağlayıcı lektin düzeyiyle ilişkisinin olup olmadığını araştırdık. Fakat anlamlıbir ilişki saptamadık..Sonuç olarak; mannoz bağlayıcı lektin geni 54. kodondaki mutasyon varlığı vedüşük mannoz bağlayıcı lektin düzeyleri ile hastalığın klinik özellikleri arasındailişkinin olmadığı fakat bu faktörlerin SLE gelişiminde önemli faktörler olabileceğikanısındayız. Fakat bunu daha net ortaya koyabilmek için daha geniş hasta gruplarınıiçeren, çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation Of The Association Between Concentration And GenePolymorphisms Of Mannose Binding Lectin With Clinical Findings Of SystemicLupus ErythematosusSystemic Lupus Erythematosus is an autoimmune, chronic, inflammatorydisease which can be encountered with diverse clinical findings. It was shown withvarious clinical studies that defects of complement system had important roles inetiopathogenesis of Systemic Lupus Erythematosus and homozygote deficiency of C1qcould lead to Systemic Lupus Erythematosus so it was thought that in the deficiency ofmannose binding lectin which was homologous of C1q was lead to Systemic LupusErythematosus. Three single nucleotide polymorphism of mannose binding lectin genewhich caused to decrease in serum mannose binding lectin concentration were defined.In this study, we measured serum mannose binding lectin concentration andsearched codon 54 and 57 mutations of mannose binding lectin gene both in SystemicLupus Erythematosus patients and control group. We investigated the correlation ofvarious clinical findings with serum concentration of mannose binding lectin andvariant alleles of mannose binding lectin gene63 Systemic Lupus Erythematosus patients and 162 healthy controls wereincluded into study. Mannose binding lectin gene mutations of codon 57 were found inone control and in none of Systemic Lupus Erythematosus patients. Codon 54 mutationwas increased in Systemic Lupus Erythematosus patient relative to control subjects butthere was no statistically significant difference between two groups (p=0, 05).Mannose binding lectin serum concentration were studied and compared insubjects with and without codon 54 mutations of mannose binding lectin gene. Therewas statistically significant decrease in serum mannose binding lectin concentration insubject with codon 54 gene mutation (p= 0,0001). Relatively higher decrease inmannose binding lectin concentration in Systemic Lupus Erythematosus patientscompared to control group was statistically significant (p= 0,0001). Correlation ofCodon 54 gene mutation and concentration of mannose binding lectin with clinicalfindings, infection and disease activation was not statistically significant.In conclusion, although presence of codon 54 gene mutations and decrease inmannose binding lectin concentration aren?t correlated with clinical characteristics ofpatients, these factors may be important in the development of Systemic LupusErythematosus. Further large group studies are needed to reveal the exact relationship.