Sistemik lupus eritematozusta plazma tümör nekrozis faktör-alfa(TNF-a) düzeyleri ve TNF-a (-238,-308) polimorfizmlerinin hastalık aktivitesi ve organ tutumları ile ilişkisi
The ralation of plasma tumor necrosis factor -alpha(TNF-a) levels and TNF-a (-238, -308) polymorphisms with disease activity and systemic organ involvement in systemic lupus erythematosus
  1. Tez No: 175220
  2. Yazar: ESİN ERTUĞRUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLAY KINIKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik Lupus Eritematozus, Tümör Nekrozis Faktör- Alfa, Polimorfizm. 71, Systemic Lupus Erythematosus, Tumour Necrosis Factor-Alpha, Polimorphisms. 72
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik İmmünoloji ve Romatoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sistemik Lupus Eritematozus'ta Plazma Tümör Nekrozis Faktor- Alfa (TNF-a) Düzeyleri ve TNF-a (-238, -308) Polimorfîzmleriniıı Hastalık Aktivitesi ye Organ Tutulumları ile İlişkisi. SLE, etiyolojisi bilinmeyen otoimmün bir hastalıktır. SLE'e gelişme riskini tayinde genetik faktörlerin de rolü olduğu bilinmektedir ve buna yönelik birçok tahmini gen bölgesi incelenmektedir. Bozulmuş B ve T hücre davranışına ek olarak lupus, sitokinlerin bozulmuş işlevleri ile de ilişkilidir. Farklı toplumlarda ve hastalar arasında ciddi organ tutulumları farklılıklar gösterir ve bulgular ırka bağlı olarak değişir. Bu çalışmanın amacı SLE'li hastalarda TNF-a düzeyleri ve TNFa- 238 ve TNFa-308 polimorfizmlerini araştırarak, spesifik organ tutulumları ve hastalık aktivitesi ile ilişkilerinin olup olmadığını incelemektir. Çalışmaya ARA-SLE tanı kriterlerinden en az 4 tanesine sahip, 19-73 yaş arası SLE'li 48 kadın hasta ve kontrol grubu olarak plazma TNF-a düzeyi ölçülmek üzere 39 sağlıklı kadın, TNF-a-238 ve TNF-a-308 polimofizmleri tesbit edilmek üzere 109 sağlıklı kadın kabul edildi. Sonuçlar: SLE'li hastalarımızın plazma TNF-a düzeyleri anlamlı olarak artmış saptandı. Ancak TNF-a düzeyleri ile hastalık nakti vitesi (SLED Al) arasında ilişki saptanmadı. Anti-ENA, anti-Ro ve anti-La antikorları pozitif olan hastalarda TNF-a değeri, istatistiksel olarak daha düşüktü, diğer otoantikorlarla böyle bir ilişki saptanmadı. Eritrosit sedimantasyon hızı yüksek ve hipokomplementemi olan vakalarda, TNFa istatistiksel olarak düşük saptandı. İlaç kullanan ve kullanmayan hastalar arasında TNF-a düzeylerinde fark saptanmadı. Steroid kullanan ve kullanmayan, antimalaryal kullanan ve kullanmayan hastaların TNF-a değerlerinda fark yoktu. Aktif artritli hastalarda istatistiksel olarak daha düşük TNF-a değerleri tesbit edildi. Hipertansif vakalarda TNF-a düzeyleri istatistksel olarak daha yüksek saptandı. Ancak diğer organ tutulumlarında TNF-a düzeylerinde fark tesbit edilmedi. Hastalarımızda TNFa-238G/A ve TNFa-308G/A genotiplerinde, TNFa-238A ve TNFa-308A allel sıklığında istatistiksel olarak anlamlı artış saptamaz iken kontrol grubunda TNF-a-308 GA genotipi ve TNF-a-308A alleli istatistiksel olarak daha sık tesbit edildi. Yorum: SLE'li hastalarımızda plazma TNF-a düzeyleri istatistiksel olarak artmış saptandı. Bu sonuç özellikle standart tedavilere dirençli SLE vakalarında tedavi seçeneği olarak anti-TNF ajanların kullanımına yönlendirebilir. TNFa-238 and TNFa-308 promoter polimorfizmleri SLE'nin gelişimi için risk yaratmıyor görünmekte iken TNFa-308GA genotipi ve TNF-308 A alleli SLE gelişimine karşı koruyucu görünmektedir.
Özet (Çeviri)
The Relation of Plasma Tumour Necrosis Factor -Alpha (TNF-o) levels and TNF-a (-238 and -308) Polymorphisms with Disease Activity and Systemic Organ Involvement in Systemic Lupus Erythematosus. SLE is an autoimmune disease of unknown etiology. Susceptibility to SLE has a genetic component and multiple putative genes are being investigated. In addition to evidence of aberrant B and T cell behaviour, lupus is associated with abnormal citokine function. The frequencies of end-organ involvement between populations and among patients with SLE differ substantially and some manifestations vary with race. The aim of this study was to study the TNF-a levels and TNFct-238 and TNFa-308 polimorphisms in SLE patients and to determine if there is any relation with spesific organ involvement and the disease activity. Study included 48 female patients fullfilling at least 4 of the ARA criterias for SLE and two control groups ; 39 healthy female for plasma TNF-a determination and 109 healthy female for TNFa-238 and TNFa-308 polimorphisms determination. Results: Increased plasma levels of TNF-a was observed in the patients with SLE. But there was no correlation between TNF-a levels and SLEDAI. The difference between the levels of TNF-a in patients with active disease, inactive disease and healthy controls was not significant. TNF-a levels correlated with anti- ENA, anti-Ro and anti-La but not with the other autoantibodies. SLE patient with high ESR and hypocomplementemia had significantly lower TNF-a level (respectively p=0,008 and p=0,007). There was no difference in TNF-a levels in drug users and not users. Patients with active arthritis have significantly lower TNF- a levels (p=0,007). Hypertensive patients had significantly elevated TNF-a levels (p=0,042). Other organ involvements were not associated with difference in TNF-a levels. There were no significant increases in the TNFa-238G/A and TNFa-308G/A genotypes and in the TNFa-238A and TNFa-308A allele frequencies in the SLE patients when compared with healthy controls. But our healthy controls had significantly higher TNFa-308GA genotype and TNF-a 308A allele (respectively, p=0,029 and p=0,008). Conclusion: Plasma TNF-a levels were elevated in the SLE patients. This result could suggest use of anti-TNF agents as a choice in standart therapy refracter patients. TNFa -238 and TNFa-308 promoter polimorphisms do not confer susceptibility to SLE, but TNFa-308G/A genotype and TNFa-308A allele could be protective against development of SLE.