Streptozotosin ile diyabet oluşturulan farelerde çekal perforasyon sonucu gelişen sepsis tedavisinde ozon'un kalp ve akciğer dokusu üzerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of ozone on heart and lung tissue in the treatment of sepsis resulting from cecal perforation in mice induced with streptozotocin diabetes
- Tez No: 905615
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes mellitus, Sepsis, Ozon, Akciğer, Kalp, Diabetes mellitus, Sepsis, Ozone, Lung, Heart
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışmada diyabetiklerde gelişen sepsis tedavisinde adjuvan tedavi olarak ozon tedavisinin kullanılmasının sepsisin en çok etkilediği iki organ olan kalp ve akciğer dokusu üzerine etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada 46 adet Swiss albino faresi kullanıldı. Bu farelerin 40 tanesine İP 125 mg/kg dozunda STZ enjekte edilerek diyabet oluşturuldu. Fareler diyabet oluşturulduktan sonra diyabetin organlar üzerine etkisinin görülebilmesi için 1 ay beklenildi. 1 ayın sonunda diyabet oluşturulmayan 6 fare kontrol (K) (n=6) ve diyabet oluşturulan 40 fare ise rastgele 5 gruba ayrılarak diyabet (D)(n=8), diyabet+ozon (DO)(n=8), diyabet+çekal perforasyon (DÇLP)(n=8), diyabet+çekal perforasyon+ozon 1 (DÇLPO)(n=8), diyabet+çekal perforasyon+ozon 2 (DOÇLP)(n=8), grupları oluşturuldu. DO grubuna İP 1 ml (20mcg/ml) ozon enjekte edildi. Eş zamanlı olarak DÇLP grubuna ise ÇLP prosedürü uygulandı. DÇLPO grubuna ise ÇLP prosedürü yapıldıktan 1 saat sonra İP 1 ml (20 mcg/ml) ozon enjekte edildi. DOÇLP grubuna ise ÇLP prosedürü yapılmadan 1 saat önce İP 1 ml (20 mcg/ml) ozon enjekte edilip sonra ÇLP prosedürü uygulandı. Tüm gruplar 24 saat sonra derin anestezi altında intrakardiyak kan alınarak sakrifiye edilip kalp ve akciğer dokuları alındı. Doku örnekleri; histopatolojik değerlendirme yapılıncaya kadar %10'luk formaldehid solüsyonu içinde saklandı. Biyokimyasal değerlendirme yapmak için ise -70 derecede saklandı. Bulgular: Akciğer histopatolojik incelemesinde interstisyel ödem, interstisyel hemoraji, alveolar konjesyon, nötrofil infiltrasyonu/agregasyonu, alveol duvar kalınlığı ve Toplam hasar skoru gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulundu. Kalp histopatolojik incelemesinde inflamasyon-nötrofil infiltrasyonu, interstisyel ödem, miyokardiyal hücrelerde şişme, miyokardiyal nekroz gruplar arasında anlamlı olarak farklı bulundu. Miyokardiyal disorganizasyon ve interstisyel fibrozis gruplar arasında benzer bulundu. Kalp ve akciğer dokusunda diyabet ve sepsise bağlı inflamasyonun arttığı görüldü. Ozon uygulanan gruplarda ise bu inflamasyonun azaldığı görüldü. Biyokimyasal parametrelerde ise kalp ve akciğer dokusunda MDA ve CAT seviyeleri gruplar arasında anlamlı düzeyde farklı bulundu. Sepsis ve diyabet oluşturulan gruplarda hem kalp hem akciğer dokusunda MDA seviyelerinin arttığı görüldü. Ozon uygulanan gruplarda ise MDA seviyesinin azaldığı görüldü. Sepsis ve diyabet oluşturulan gruplarda CAT seviyesinin azaldığı, ozon uygulanan gruplarda ise CAT seviyesinin arttığı görüldü. Sonuç: Diyabet ve sepsisin akciğer ve kalp üzerindeki yıkıcı etkilerinin ozon tedavisi önlenebileceğini göstermiş olduk. Ayrıca ozonun sepsisten önce uygulanmasının hem kalp hem de akciğer dokusunda ozonun sepsisten sonra uygulanmasından daha etkili olduğunu saptadık.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the effects of ozone therapy as adjuvant therapy in the treatment of sepsis in diabetics on heart and lung tissue, the two organs most affected by sepsis. Materials and Methods: In this study, 46 Swiss albino mice were used. Diabetes was induced in 40 of these mice by injecting STZ at a dose of IP 125 mg/kg. After diabetes was induced, the mice were waited for 1 month to observe the effects of diabetes on the organs. At the end of 1 month, 6 mice without diabetes were divided into control (K) (n=6) and 40 mice with diabetes were randomly divided into 5 groups and diabetes (D) (n=8), diabetes+ozone (DO) (n=8), diabetes+cecal perforation (DCLP) (n=8), diabetes+cecal perforation+ozone 1 (DCLPO) (n=8), diabetes+cecal perforation+ozone 2 (DCLCLP) (n=8) groups were formed. IP 1 ml (20mcg/ml) ozone was injected into the DO group. Simultaneously, the CLP procedure was performed in the DCLP group. In the DCLPO group, IP 1 ml (20mcg/ml) ozone was injected 1 hour after the CLP procedure. In the DOÇLP group, IP 1 ml (20 mcg/ml) ozone was injected 1 hour before the ÇLP procedure and then ÇLP procedure was performed. All groups were sacrificed 24 hours later under deep anesthesia by intracardiac blood sampling and heart and lung tissues were removed. Tissue samples were stored in 10% formaldehyde solution until histopathological evaluation. For biochemical evaluation, they were stored at-70°C. Results: In lung histopathologic examination, interstitial edema, interstitial hemorrhage, alveolar congestion, neutrophil infiltration/aggregation, alveolar wall thickness and total damage score were significantly different between the groups. In histopathologic examination of the heart, inflammation-neutrophil infiltration, interstitial edema, swelling of myocardial cells, and myocardial necrosis were significantly different between the groups. Myocardial disorganization and interstitial fibrosis were similar between the groups. Diabetes and sepsis-induced inflammation increased in heart and lung tissue. This inflammation was decreased in ozone treated groups. In biochemical parameters, MDA and CAT levels in heart and lung tissue were significantly different between the groups. In sepsis and diabetes induced groups, MDA levels increased in both heart and lung tissue. In the ozone-treated groups, MDA levels decreased. CAT levels decreased in sepsis and diabetes induced groups, while CAT levels increased in ozone treated groups. Conclusion: We have shown that the destructive effects of diabetes and sepsis on the lung and heart can be prevented by ozone therapy. We also found that ozone administration before sepsis is more effective than ozone administration after sepsis in both heart and lung tissue.