Deneysel hemorajik sistit modelinde ankaferdin etkileri
The effects of Ankaferd on the experimental model of hemorrhagic cystitis
- Tez No: 271899
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEYİT ANKARALI, PROF. DR. ŞENOL DANE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Hemorajik sistit, siklofosfamid, Ankaferd, rat, oksidatif stres, Hemorrhagic cystitis, cyclophosphamide, Ankaferd, rat, oxidative stress
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Siklofosfamid ile indüklenen hemorajik sistit modelinde Ankaferd'in etkinliğini araştırmak.Gereç ve Yöntem: 8-12 haftalık 24 adet dişi Wistar albino rat randomize olarak sekizerli üç gruba ayrıldı. Grup 1'e (kontrol grubu) CP dozu kadar intraperitoneal (i.p) saline enjekte edildi. Grup 2'ye sadece ürotoksik doz olan 100 mg/kg i.p. CP verilirken, Grup 3'e i.p. CP yanında, CP enjeksiyonundan 60 dakika önce ve CP enjeksiyonundan sonraki 12'nci, 24'üncü, 36'ncı, 48'inci ve 60'ıncı saatlerde intravezikal olarak Ankaferd verildi. Deney sonunda hayvanlar uyutularak mesaneler çıkarıldı ve iki eşit parçaya ayrıldı. Yarısı SOD ve MPO aktivitesi ile MDA ve NO seviyelerinin saptanması için -80 0C'de muhafaza edildi. Diğer yarısı ise histolojik değerlendirme için 24 saat boyunca % 10'luk formaldehid solüsyonunda bekletildi.Bulgular: CP verilerek HS oluşturulan grupta oksidatif stresin göstergesi olan MDA seviyeleri yüksek saptanmakla beraber, Ankaferd tedavisi MDA seviyelerini azalttı ve istatistiksel olarak anlamlıydı. Antioksidan bir enzim olan SOD düzeyleri de Ankaferd tedavisi alan gruplarda anlamlı olarak artmıştı. MPO aktivitesinde Ankaferd tedavisi alan grupta CP alan gruba göre anlamlı bir azalma bulundu. Ancak her üç grup arasında da NO seviyeleri açısında anlamlı bir fark bulunamadı. Kontrol grubundaki tüm ratlarda mesane histolojileri ödem hariç normaldi. Bunun da mesanenin çıkarılması esnasında travmaya bağlı olabileceği düşünüldü. CP uygulanan grupta mikroskopik olarak ciddi mukozal hasar saptandı. Ankaferd'in ise histolojik hasara karşı koruyucu etkisi olmadı. Mesane ağırlıklarının tüm vücut ağırlığına oranı da mesane histolojisiyle uyumlu olarak CP+Ankaferd alan grupta sadece CP alan gruba göre anlamlı olarak artmıştı. CP ile CP+Ankaferd alan gruplar arasında hematüri açısından da anlamlı bir fark saptanmadı.Sonuçlar: Klinik ve histopatolojik iyileşme sağlanabilmesi için Ankaferd'in hangi dozda ve hangi sürede verileceğine yönelik yeni çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: We investigated the effect of Ankaferd on cyclophosphamide (CP) induced hemorrhagic cystitis (HC) in rats.Materials and Methods: Twenty four female Wistar rat ages between 8-12 weeks were divided into three groups by random sampling method. Group 1 (Control) animals were injected with the same amount of saline. Group 2 (CP) received only 100 mg/kg urotoxic dose of CP, Group 3 (CP+Ankaferd) received CP and Ankaferd. Ankaferd was given in dosage of 0,5 cc/kg intravesical one hour before CP injection and 12, 24, 36, 48, 60 hours after CP injection. The bladder tissues were cut into two equal pieces from top to the bottom. One half was stored at -80 0C for determination of SOD and MPO activities with MDA and NO concentration and the other half was fixed for 24 hours in 10 % buffered formaldehyde for histological evaluation.Results: Cyclophosphamide injection which caused HC increased MDA levels indicating oxidative stress, while Ankaferd reduced MDA levels in the bladder and this was statistically meaningful. SOD, an antioxidant enzyme, activities increased in the tissue samples of CP+Ankaferd group as a meaningful. MPO activities decreased more significantly at the group treated by Ankaferd than CP group. There was no difference between three groups at the point of NO levels. Control animals had histologically normal bladders except edema. The reason of that edema was estimated as the trauma happened during expulsion of the bladder. CP caused severe microscopic bladder mucosal injury. Ankaferd didn?t show histological protection against bladder damage of CP. The ratio of the bladder weight to total body weight increased at the CP+Ankaferd group more significantly than CP group. This result is convenient to bladder histology. An important difference about hematuria was not found between CP and CP+Ankaferd groups.Conclusion: New studies about the dosage and usage time of Ankaferd are needed to have better clinical and histopathological results.